Έξω οι κεραίες από το Ψαριό της Θάσου

Στο ίδιο έργο θεατής ο λαός της Θάσου, που με τον αγώνα του πριν 18 χρόνια απέτρεψε την εγκατάσταση κεραιών στο ψηλότερο σημείο του νησιού, καθώς ΥΠΑ και υπουργείο Μεταφορών στοχεύουν στη μετατροπή της βουνοκορφής σε πάρκο κεραιών με νατοϊκού τύπου περίφραξη.

«Την προκλητική και αδιάλλακτη απόφαση της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και του υπουργείου Μεταφορών να δημιουργηθεί πάρκο κεραιών στο Υψάριο Όρος Θάσου» καταγγέλλουν στο λαό της Θάσου Σωματεία της Καβάλας και της Θάσου. Μάλιστα «καλούν όλα τα εργατικά σωματεία του Ν. Καβάλας να καταδικάσουν την απόφαση της ΥΠΑ και του υπουργείου μεταφορών να δημιουργηθεί πάρκο κεραιών στο Ψαριό και με τον συλλογικό μας αγώνα να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους».

Στην ανακοίνωσή τους το Ενιαίο Συνδικάτο Ναυτεργατών Καβάλας – Θάσου, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ Καβάλας – Θάσου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Επισιτισμού – Τουρισμού και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας και Θάσου, το Σωματείο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Καβάλας, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ «Η Ενσωμάτωση» και ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Θάσου αναφέρουν τα εξής:

«Για άλλη μια φορά η ΥΠΑ, στηριγμένη στην πολιτική όλων των κυβερνήσεων να αγνοούν προκλητικά το λαό του νησιού, μεθοδεύει εν κρυπτώ εκ νέου εγκατάσταση πάρκου κεραίας στο Ψαριό.

Τα σχέδια ΥΠΑ και κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων να δημιουργήσουν εγκαταστάσεις με περίφραξη ΝΑΤΟικού τύπου 1.500 τ.μ. με 2,5 μέτρα ύψος συρματόπλεγμα, για να μην μπορέσει να περάσει ούτε κουνούπι στο Ψαριό και να δημιουργήσουν ένα τεράστιο πάρκο με κεραίες, μας βρίσκει κάθετα αντίθετους. Η εν κρυπτώ διαδικασία χωρίς καμία ενημέρωση του Θάσιου λαού δημιουργεί τεράστια ερωτηματικά και είναι ύποπτη. Πρόσθετη ανησυχία δημιουργεί το γεγονός ότι, αφού περιφραχτεί ο χώρος σε μια πορεία, δεν ξέρουμε πώς μπορεί να αξιοποιηθεί, σε τι είδους δραστηριότητες μπορεί να αναβαθμιστεί και να εμπλέξει του κατοίκους της Θάσου.

Το Ψαριό για μας τους Θάσιους είναι τόπος ιδιαίτερος, έχει συναισθηματική αξία, είναι τόπος αναφοράς κάθε Θάσιου, ιδιαίτερου φυσικού κάλλους. Είναι περιοχή που δεν την αγγίζει κανείς. Αυτός ο ιδιαίτερος τόπος προστατεύεται σαν κόρη οφθαλμού από εμάς τους Θάσιους και δεν θα επιτρέψουμε κανένα να μας απαγορέψει την ελεύθερη πρόσβασή μας στη κορυφή του Ψαριού, είτε αυτό είναι το κράτος, είτε επιχειρηματικά συμφέροντα. Επίσης, το Ψαριό είναι τουριστικός προορισμός με μεγάλη επισκεψιμότητα και οποιαδήποτε παρέμβαση θα δημιουργήσει πρόσθετα προβλήματα σε εργαζόμενους και αυτοαπασχολούμενους.

Αυτές οι εξελίξεις θα βρουν τη σθεναρή αντίσταση του Θάσιου λαού όπως και πριν 18 χρόνια, που με τον αγώνα του ανέτρεψε όλα τους τα σχέδια παρά το όργιο καταστολής και απόπειρας αιματοχυσίας του λαού του νησιού που επιχείρησαν τον Μάη του 2002 και τις ποινικές διώξεις που ακολούθησαν. Ο Θάσιος λαός βγήκε νικητής, λεβέντης, παλικάρι, με ψηλά το κεφάλι.

ΑΡΝΟΥΜΑΣΤΕ να γίνουμε τα πειραματόζωά τους. Θα διαφυλάξουμε με κάθε τρόπο την υγεία των παιδιών μας. Τα ίδια έλεγαν και το 2002, ότι δεν επηρεάζεται η υγεία μας. Κι όμως, υπήρξαν επιστημονικές εκθέσεις που έδειχναν το αντίθετο. Δε θέλουμε συνδιαλλαγές και αντισταθμιστικά οφέλη. Υπάρχουν εναλλακτικές σε όλη τη Μακεδονία που δεν προκύπτουν τα παραπάνω ζητήματα.

Απαιτούμε:

  1. Επίσημη ενημέρωση από το υπουργείο Μεταφορών και την ΥΠΑ. Να μας απαντήσουν αν εξέτασαν το ενδεχόμενο να γίνει το έργο σε άλλη περιοχή που δεν θα προκύπτουν όλα τα παραπάνω ζητήματα.
  2. Τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη από επίσημο επιστημονικό φορέα. Να σταματήσουν όλες οι εργασίες άμεσα.
  3. Κανενός είδους παρέμβαση στο Ψαριό. Ελεύθερη πρόσβαση στις κορφές, στις ρεματιές, στις παραλίες, στους αιγιαλούς του τόπου μας.
  4. Αποκατάσταση της κορυφής του Ψαριού από την αυθαίρετη τσιμεντοποίηση του 2001.

Καλούμε όλα τα εργατικά Σωματεία του Ν. Καβάλας να καταδικάσουν την απόφαση της ΥΠΑ και του υπουργείου Μεταφορών να δημιουργηθεί πάρκο κεραιών στο Ψαριό και με τον συλλογικό μας αγώνα να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους».

Από 902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: