Εικόνες Μπέργκαμο στο νοσοκομείο του Βόλου – Νεκροί από κορονοϊό σε σακούλες εκτός ψυγείου

Συνάνθρωποί μας, θύματα της πανδημίας, στοιβάζονται σε σακούλες, πάνω σε φορεία εκτός ψυγείου, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι ψυκτικοί χώροι.

Φρίκη και οργή προκαλούν τα πλάνα που κυκλοφόρησαν από το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο του Βόλου, όπου συνάνθρωποί μας, θύματα της πανδημίας, στοιβάζονται σε σακούλες, πάνω σε φορεία εκτός ψυγείου, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλοι ψυκτικοί χώροι. Σύμφωνα με τα τοπικά μέσα, από τις 19 του Οκτώβρη 31 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους στο νοσοκομείο, εκ των οποίων οι πέντε βρίσκονται εκτός ψυγείων. Μιλώντας για το συμβάν, ο νευροχειρουργός του νοσοκομείο, Νίκος Χαφτούρας, έκανε λόγω για τις τεράστιες ελλείψεις των περιφερειακών νοσοκομείων σε υποδομές και προσωπικό, υπενθυμίζοντας τον πολύτιμο χρόνο που χάθηκε από την καραντίνα του Μάρτη.

“Θλιβερές αυτές οι εικόνες, αλλά χαρακτηριστικές της αποδόμησης και απαξίωσης όλων των περιφερειακών νοσοκομείων της χώρας. Με τα ψέματα δεν στήνεται η δημόσια υγεία.  Αντί από τον Μάρτη να γίνουν μόνιμες προσλήψεις και υλικές υποδομές και σχεδιασμός δεν έγινε τίποτα. Αυτό που έγινε είναι η συστηματική προσπάθεια κυβερνώντων και στελεχών της κυβέρνησης να ωραιοποιήσουν την κατάσταση. Οι γιατροί είναι ήρωες. Αλλά υπάρχουν τεράστια προβλήματα. Η κατάσταση είναι αδιέξοδη”, σημείωσε ο γιατρός.

Από την πλευρά του, το Γ.Ν Βόλου υποστηρίζει πως διαθέτει έξι ψυκτικούς θαλάμους για τις σορούς, και κλιματιζόμενο χώρο σε περίπτωση που δεν επαρκεί ο αριθμός, κι ότι θα τηρηθούν όλες οι προβλεπόμενες από τον ΕΟΔΥ διαδικασίες για την παραλαβή των νεκρών προς ταφή. Ο χώρος του νεκροτομείου είναι κλειδωμένος και σε αυτόν έχει πρόσβαση μόνο η νεκροτόμος το πρωί και οι τραυματιοφορείς το υπόλοιπο 24ωρο, κατόπιν κλήσης της εφημερεύουσας του γραφείου διεύθυνσης Νοσηλευτικής Υπηρεσίας.

Σε κάθε περίπτωση, οι εικόνες αποτελούν μνημείο ντροπής και ολικής απαξίωσης του δημόσιου συστήματος υγείας, που για μια ακόμα φορά σηκώνει χωρίς καμία ουσιαστική κρατική βοήθεια στις πλάτες του την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: