Εφιάλτης η έκθεση Πισσαρίδη για τους εργαζόμενους

Το σχέδιο της επιτροπής δεν χωράει παρερμηνείας: Κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ «φουλάρουν» τις μηχανές για να φορτώσουν κι αυτή την καπιταλιστική κρίση στο λαό, για να βγουν το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι «άβρεχτοι», πετώντας στα θηρία τους εργαζόμενους, το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους.

Ένας πραγματικός εφιάλτης, με στόχο να φορτώσει την καπιταλιστική κρίση στις πλάτες του λαού, είναι η έκθεση της «Επιτροπής Πισσαρίδη», με βάση την οποία η κυβέρνηση θα παρουσιάσει το φθινόπωρο στην Κομισιόν το σχέδιό της για την εκταμίευση κονδυλίων από το περιβόητο «Ταμείο Ανάκαμψης».

Το σχέδιο, γραμμένο λέξη λέξη «διά χειρός κεφαλαίου» και των απαιτήσεών του, επιβεβαιώνει πως από τα λεφτά αυτά που θα καταλήξουν στα ταμεία των επιχειρηματικών ομίλων, οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα όχι μόνο δεν έχουν να περιμένουν τίποτα, αλλά αντίθετα θα τα πληρώσουν μέχρι τέλους, με νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα.

Στην προμετωπίδα του, εξάλλου, το κυβερνητικό σχέδιο έχει την επιτάχυνση των αντιασφαλιστικών ανατροπών και την παραπέρα σφοδρή επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, μεταξύ άλλων με νέα μέτρα για ενίσχυση της «ευελιξίας», μείωση του λεγόμενου «κόστους εργασίας», διευκόλυνση των απολύσεων, πάμφθηνο εργατικό δυναμικό από τη «δεξαμενή» των εκατοντάδων χιλιάδων ανέργων και παραπέρα χτύπημα των δικαιωμάτων των εργαζόμενων γυναικών.

Παράλληλα, σε κάθε λέξη της έκθεσης επιβεβαιώνεται ότι τα συμφέροντα του κεφαλαίου είναι παντού εχθρικά απέναντι στις εργατικές και λαϊκές ανάγκες, ότι για να μην πληρώσει ο λαός πρέπει να χάσει το κεφάλαιο.

Αυτό δείχνουν τα όσα προβλέπονται για τη συνέχιση και γενίκευση της φοροληστείας στο λαό, για τη διασφάλιση νέων φοροαπαλλαγών και προνομίων στο κεφάλαιο, το «πογκρόμ» πλειστηριασμών και εκβιασμών για τη λαϊκή κατοικία, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, ώστε οι επιχειρηματικοί όμιλοι και οι «εξωστρεφείς» επιχειρήσεις να βρουν πρόσβαση σε φτηνότερο δανεισμό, τα όσα προβλέπονται για την Υγεία, την Παιδεία, τη Δικαιοσύνη, που κάνουν το αστικό κράτος ακόμα πιο εχθρικό στις εργατικές – λαϊκές ανάγκες, «φιλικότερο» στο κεφάλαιο και στους στόχους του για νέα πεδία «πράσινης» και «ψηφιακής» κερδοφορίας.

Αποκαλυπτική την ίδια ώρα είναι και η στάση του ΣΥΡΙΖΑ και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων, οι οποία πανηγύριζαν προ ημερών για το «Ταμείο Ανάκαμψης», κρύβοντας πως ο «πακτωλός των δισ.» προορίζεται για τους επιχειρηματικούς ομίλους, με αντάλλαγμα βαριά αντιλαϊκά μέτρα και καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις. Και σήμερα συνεχίζουν το ίδιο παραμύθι, παρουσιάζοντας την έκθεση και τους στόχους της, που κι εκείνοι άνετα θα συνυπέγραφαν, ως αποτέλεσμα των «νεοφιλελεύθερων εμμονών» της κυβέρνησης και όχι της στρατηγικής του κεφαλαίου που υπηρετούν μαζί πιστά.

Το σχέδιο της επιτροπής δεν χωράει παρερμηνείας: Κυβέρνηση, κεφάλαιο, ΕΕ «φουλάρουν» τις μηχανές για να φορτώσουν κι αυτή την καπιταλιστική κρίση στο λαό, για να βγουν το κεφάλαιο και οι επιχειρηματικοί όμιλοι «άβρεχτοι», πετώντας στα θηρία τους εργαζόμενους, το λαό, τα δικαιώματα και τις ανάγκες τους. Για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνεται πως ελπίδα μπορεί να υπάρξει όχι στα σχέδια του κεφαλαίου, των κυβερνήσεων και των κομμάτων του, των ιμπεριαλιστικών ενώσεων, αλλά στην πάλη εργαζομένων, επαγγελματιών, αγροτών, σε σύγκρουση μαζί τους, με προμετωπίδα τις δικές τους ανάγκες.

Πηγή: Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: