“Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου” – Απίστευτη καταγγελία 20χρονου σπουδαστή για απρόκλητη αστυνομική βία

Ύβρεις, εξευτελισμούς και απειλές υπέστη από άνδρες των ΜΑΤ ο νεαρός στην οδό Μπουμπουλίνας, που γίνεται ολοένα και συχνότερα θέατρο αστυνομικής βίας, παραπέμποντας σε σκοτεινές εποχές.

Ούτε καν τα πιο στοιχειώδη προσχήματα δεν φαίνεται να τηρούν οι δυνάμεις καταστολής, προβαίνοντας σε διαρκής επιδείξεις δύναμης, ακόμα και χωρίς την παραμικρή αφορμή. Ανατριχιαστικά είναι τα όσα καταγγέλλει στην ΕφΣυν ο Π.Χ, 20χρονος σπουδαστής ΙΕΚ, που πριν λίγες μέρες, το μεσημέρι της 21ης Νοέμβρη έπεσε θύμα αδιανόητης ψυχολογικής και λεκτικής βίας από άνδρες των ΜΑΤ.

Όλα ξεκίνησαν καθώς ο νεαρός περίμεν στη στάση το λεωφορείο του δίπλα στο Υπουργείο Πολιτισμού για να πάει στο Χαλάνδρι, όπου κατοικεί. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά, δυο κλούβες σταμάτησαν μπροστά του: «Με πλησιάζει μια διμοιρία, με περικυκλώνουν 30 ΜΑΤατζήδες και μου ζητάνε την ταυτότητά μου. Τη δείχνω αλλά δεν τους αρκεί. Με στήνουν στη στάση με ανοιχτά χέρια και πόδια και μου κάνουν σωματικό έλεγχο».

Οι ΜΑΤατζήδες άρχισαν να του φωνάζουν “πότε βγήκες από τη φυλακή; Αν έχεις ναρκωτικά, πες το τώρα!”. Ο ίδιος τους διαβεβαίωνε μάταια ότι είναι σπουδαστής, χωρίς καμία επαφή με ναρκωτικά και φυλακές. Εκείνοι συνέχιζαν απτόητοι:  ‘‘Ελα, λέγε, γιατί εκεί που θα σε στείλουμε θα τα μάθουμε όλα!’’ και στη συνέχεια ένας από τους άντρες το διέταξε: ‘Γδύσου. Θέλω να μείνεις με τις κάλτσες και το μποξεράκι’’». Ακολούθησε ένας εξευτελιστικός σωματικός έλεγχος του νεαρού, μέχρι και στο εσώρουχό του, με έναν από τους αστυνομικούς να κάνει παράλληλα χυδαία σεξιστικά σχόλια:  «Τώρα δεν ξέρω αν σου αρέσει αυτό…».
Οι αστυνομικοί δεν αρκέστηκαν σε αυτή τη μορφή βασανισμού επί της ουσίας, αλλά προχώρησαν και σε ανοιχτή ψυχολογική τρομοκρατία εναντίον του: ‘‘Βλέπεις, ρε αρχίδι, δεν έχω ούτε σήμα ούτε αριθμό. Αν θέλω σε σκοτώνω τώρα και σε στέλνω γυμνό στη μάνα σου’’».
Αξίζει να σημειωθεί πως όλ’ αυτά γίνονταν μπροστά σε άλλο κόσμου περίμενε, αν και ο νεαρός υποστηρίζει πως δεν ξέρει πόσα φαίνονταν, αφού οι ΜΑΤατζήδες γύρω του ήταν καμία τριανταριά. Μια κυρία που προσπάθησε να παρέμβει δέχτηκε κι εκείνη λεκτικές απειλές:  «Δεν παρενέβησαν, δεν ξέρω και τι έβλεπαν, σας λέω ότι είχα γύρω μου τριάντα ΜΑΤατζήδες. Κάποια στιγμή άκουσα μια κυρία να φωνάζει ‘‘τι κάνετε στο παιδί;’’ και κάποιος της απάντησε ‘‘φύγε από ’δώ, μωρή καργιόλα, μη σε σαπίσω στο ξύλο’’».
Αν και ο νεαρός παρέμενε σιωπηλός, ή ίσως ακριβώς γι’αυτό, σε μια προσπάθεια να τον προκαλέσουν, ένας “μου βάζει το κλομπ στην κοιλιά και μου λέει ‘‘Εχεις φάει ποτέ κλομπ; Συνέχισε έτσι και θα φας καλά”.
Ο φόβος του νεαρού άνδρα κορυφώθηκε όταν διατάχθηκε να ξαναντυθεί και να μπει στην κλούβα:

«Εκεί είπα στον εαυτό μου ‘‘τελείωσες’’. Αν μου συμπεριφέρονταν έτσι μπροστά στον κόσμο, τι θα γινόταν όταν θα έμπαινα στην κλούβα; Γύρισα στον αστυνομικό που όλη αυτή την ώρα κρατούσε την ταυτότητά μου και του λέω ‘‘έχω έλλειψη ενζύμου, αν μυρίσω ναφθαλίνη θα πεθάνω’’ και τα επόμενα λεπτά τούς ακούω να λένε ‘‘καλύτερα όχι στην κλούβα, πηγαίντε τον στο πάρκινγκ!’’».

Το πάρκινγκ βρισκόταν 500 μέτρα από τη στάση, επί της οδού Μπουμπουλίνας:

«Δεν κατάλαβα γιατί με πήγαν εκεί. Με είχαν στην είσοδο, όρθιο επί πολλή ώρα, ενώ κόσμος μπαινόβγαινε και έπαιρνε τα αυτοκίνητά του. Ο ιδιοκτήτης τού πάρκινγκ δεν αντέδρασε καθόλου, σαν αυτό που μου συνέβαινε να γίνεται καθημερινά».

Ο ρόλος του εν λόγω πάρκινγκ είναι τουλάχιστον ύποπτος, αφού υπάρχουν τουλάχιστον άλλες τρεις επώνυμες καταγγελίες το τελευταίο διάστημα, πως άτομα μεταφέρθηκαν εκεί από αστυνομικούς “επειδή δεν έχει κάμερες”προτού οδηγηθούν στη ΓΑΔΑ, ενώ καταγγέλλονται εξευτελισμοί, ακόμα και ξυλοδαρμοί στο εσωτερικό του πάρκινγκ. Σημειολογικά ενδιαφέρον είναι πως το εν λόγω πάρκινγκ βρίσκεται στην οδό Μπουμπουλίνας, όπου διεξάγονταν τα διαβόητα βασανιστήρια της Ασφάλειας επί χούντας.

Η περιπέτεια του νεαρού δεν τελείωσε εκεί, αλλά συνεχίστηκε με τη “φύλαξή” του από δέκα αστυνομικούς ανά βάρδια, που του απαγόρευαν “να τους κοιτά πάνω από δύο δευτερόλεπτα” και να απαντά στο κινητό. Φωτογράφισαν την ταυτότητά του, ενώ κάποια στιγμή που του έπεσε η τσάντα, δυο άντρες της ΟΠΚΕ έπιασαν τα όπλα τους, προκαλώντας την παρέμβαση ενός ΜΑΤατζή: «Είστε τρελοί; Πάτε να βγάλετε όπλο στο παιδί;», τους λέει ένας ΜΑΤατζής.

Τελικά οδηγήθηκε στο Α.Τ Εξαρχείων, όπου μετά από τρεις ώρες τον άφησαν να μιλήσει στο κινητό υποσχόμενοι πως σε πέντε λεπτά θα τον αφήσουν να φύγει. Πράγματι ο εφιάλτης του τελείωσε λίγο αργότερα, με τους αστυνομικούς να συνεχίζουν να τον χλευάζουν, γελώντας μαζί του όταν ζήτησε οδηγίες να φύγει: «Απ’ έξω είναι το περιπολικό που με μετέφερε και ρωτάω τους αστυνομικούς ‘‘πώς μπορώ να βγω στη λεωφόρο Αλεξάνδρας;’’. Μου δείχνουν το σημείο από το οποίο με έφεραν και όταν τους λέω ‘‘πάλι εκεί; Από κει ήρθα’’ γελούσανε μαζί μου…».

Ο Π.Χ είναι ακόμα φοβισμένος, αποφεύγοντας ακόμα και να κοιτάξει αστυνομικούς στο δρόμο, προσθέτοντας ότι κάποτε ονειρευόταν να ακολουθήσει τη σταδιοδρομία τους: «Και να σκεφτείτε ότι αστυνομικός ήθελα να γίνω…».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: