«Όσκαρ Ουάιλντ, "Η ψυχή του ανθρώπου στον Σοσιαλισμό"»: Εισηγήτρια Λιάνα Κανέλλη – Τετάρτη 17/5 στην Αλκυονίδα

Το βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ ¨Η Ψυχή του Ανθρώπου στον Σοσιαλισμό¨ θα παρουσιάσει η Λιάνα Κανέλλη στην εκδήλωση που διοργανώνει η NEW STAR, την Τετάρτη 17 του Μάη στις 8 το βράδυ, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

Το βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ ¨Η Ψυχή του Ανθρώπου στον Σοσιαλισμό¨ θα παρουσιάσει η  Λιάνα Κανέλλη στην εκδήλωση που διοργανώνει η NEW STAR, την Τετάρτη

17 του Μάη στις 8 το βράδυ, στο ΑΛΚΥΟΝΙΣ new star art cinema.

Η «Ψυχή του Ανθρώπου στο Σοσιαλισμό» είναι ένα δοκίμιο του ‘Οσκαρ Ουάιλντ  διαχρονικό, που αναζητά λύσεις προς ένα ουσιώδη βίο, όχι μόνο την ύπαρξη, αλλά την ανάπτυξη και ολοκλήρωση ενός υγιούς, λογικού και πολιτισμένου ανθρώπου, επιτυγχάνοντας την αρμονία με τον εαυτό του και το περιβάλλον του και τελικό στόχο την πρόοδο και πλήρη ανάπτυξη της ζωής ως τον ανώτερο βαθμό τελειότητάς της, την ατομικότητα.

«… προς το ασύγκριτο κι αιώνιο όφελος του κόσμου όλου», όπως μιλάει γι’ αυτήν ο Oscar Wilde.

‘Η ανυπακοή στο βλέμμα κάποιου που έχει διαβάσει ιστορία συνιστά πρωταρχική αρετή.Η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από την ανυπακοή και την επανάσταση.’

Ο πιο αναγνωρίσιμος καλλιτέχνης της βικτοριανής εποχής, αντισυμβατικός και ιδιοφυής, στο βιβλίο του «Η Ψυχή του ανθρώπου στον Σοσιαλισμό» ο Ουάιλντ κατορθώνει με γλαφυρότητα ύφους και διαύγεια πνεύματος να χειριστεί με μαεστρία την πολυπλοκότητα του ζητήματος, συνθέτοντας ένα κείμενο δοκιμιακό, ριζοσπαστικό και συνάμα διαχρονικό. Προβαίνοντας σε ένα σύνολο επιχειρημάτων και κριτικών προσεγγίσεων, έρχεται για μια ακόμα φορά σε σφοδρή αντιπαράθεση με κάθε έννοια συμβατικότητας.

‘Ένας παγκόσμιος χάρτης που δεν περιλαμβάνει την ουτοπία δεν αξίζει ούτε ματιά, καθώς παραλείπει τη μόνη χώρα όπουη Ανθρωπότητα αποβιβάζεται πάντα.’

Ο Όσκαρ Ουάιλντ πνευματώδης, ρομαντικός, καθηγητής, ουμανιστής και λόγιος χάρισε ένα δοκίμιο αφιερωμένο στον ταραγμένο, ανήσυχο άνθρωπο του 21ου αιώνα, το οποίο συνεχίζει να είναι επίκαιρο όσο ποτέ. Παράλληλα μια ευκαιρία προβληματισμού στο παρόν, μια απάντηση στο αδιέξοδο μονόδρομο της σημερινής πραγματικότητας , μια εποχή που αναζητούνται νέες ουτοπίες.

‘Το να συστήνουμε στους φτωχούς λιτότητα είναι τόσο χονδροειδώς γελοίο όσο και υβριστικό. Είναι σα να συμβουλεύεις τον πεινασμένο ότι θα λύσει τα προβλήματά του με το να τρώει πιο λίγο.’

ΑΛΚΥΟΝΙΣ newstarart cinema

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 42-46, ΠΛΑΤΕΙΑ ΒΙΚΤΩΡΙΑΣ (ΜΕΤΡΟ Βικτώρια)

Τηλ.210 8220008210 8220023

Parking διαθέσιμο κάτω από τον κινηματογράφο.

ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

«Όσκαρ Ουάιλντ, "Η ψυχή του ανθρώπου στον Σοσιαλισμό"»: Εισηγήτρια Λιάνα Κανέλλη - Τετάρτη 17/5 στην Αλκυονίδα

Απόσπασμα από το βιβλίο του Όσκαρ Ουάιλντ, Η Ψυχή του Ανθρώπου στον Σοσιαλισμό:

«ΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟΚΤΗΝΩΝΕΤΑΙ ΠΟΛΥ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ από τη συνήθη πρακτική της ποινής παρά από το περιστασιακό φαινόμενο του εγκλήματος. ΤΟ ΝΑ ΣΥΣΤΗΝΟΥΜΕ ΣΤΟΥΣ ΦΤΩΧΟΥΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑ είναι τόσο χονδροειδώς γελοίο όσο και υβριστικό. […]  Επιχειρούν να λύσουν το πρόβλημα της φτώχειας λόγου χάρη, φροντίζοντας να διατηρήσουν ζωντανούς τους φτωχούς ή στην περίπτωση μιας πολύ προηγμένης σχολής, φροντίζοντας να ψυχαγωγούν τους φτωχούς. Κάτι τέτοιο όμως, δεν αποτελεί λύση: είναι μια επιδείνωση του προβλήματος. Ο ορθός στόχος είναι να επιχειρήσουν να ανοικοδομήσουν την κοινωνία σε τέτοια βάση ώστε η φτώχεια να είναι πια κάτι αδύνατο. Και οι αρετές του αλτρουισμού έχουν πραγματικά εμποδίσει την πραγμάτωση αυτού του στόχου.

Η ΑΝΥΠΑΚΟΗ ΣΤΟ ΒΛΕΜΜΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΔΙΑΒΑΣΕΙ ΙΣΤΟΡΙΑ συνιστά πρωταρχική αρετή. Η πρόοδος επιτυγχάνεται μέσα από την ανυπακοή και την επανάσταση. ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΟΥΜΕ ΟΤΙ ΕΝΩ Η ΣΥΜΠΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΧΑΡΑ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΗ ΧΑΡΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ, η συμπόνια για τον πόνο δε μειώνει καθόλου τον πόνο. Μπορεί να βοηθήσει τον άνθρωπο ώστε να υπομένει το κακό, αλλά το κακό παραμένει. Η συμπόνια για έναν φυματικό δε θεραπεύει τη φυματίωση, τη θεραπεύει η Επιστήμη. Κι όταν ο Σοσιαλισμός θα λύσει το πρόβλημα της φτώχειας και η Επιστήμη το πρόβλημα της ασθένειας, οι αισθηματίες θα εξαφανιστούν και η συμπόνια του ανθρώπου θα είναι μεγάλη, υγιής και αυθόρμητη. Ο άνθρωπος θα αντλεί χαρά συμμεριζόμενος την ευτυχισμένη ζωή των άλλων.

ΟΜΟΙΟ ΜΕ ΤΟ ΒΙΟ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΔΙΑΓΕΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΠΙΣΤΟΣ ΣΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ. Μπορεί να πρόκειται για έναν μεγάλο ποιητή ή έναν σπουδαίο επιστήμονα ή έναν νέο φοιτητή ή κάποιον που παρατηρεί τα πρόβατα στην άγονη τυρφώδη γη ή έναν δραματουργό σαν τον Σαίξπηρ ή έναν θρησκευτικό στοχαστή σαν τον Σπινόζα ή ένα παιδί που παίζει στον κήπο ή έναν ψαρά που ρίχνει τα δίχτυά του στη θάλασσα. Δεν έχει σημασία, εφόσον έχει συνειδητοποιήσει την τελειότητα της ψυχής που κρύβει εντός του. Ο ΑΤΟΜΙΚΙΣΜΟΣ ΣΕ ΚΥΡΙΕΥΕΙ ΔΙΧΩΣ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ. Ξεσπάει ξαφνικά και αναπόφευκτα. Είναι το σημείο προς το οποίο ρέπει κάθε ανάπτυξη. Είναι η διαφοροποίηση, βάση της οποίας αναπτύσσονται όλοι οι οργανισμοί. Είναι η εγγενής τελειότητα κάθε τρόπου ζωής, προς την οποίαν σπεύδει κάθε τρόπος ζωής.

Ο Ατομικισμός δεν εξαναγκάζει τον άνθρωπο. Αντιθέτως, του λέει πως δεν πρέπει να ανέχεται την επιβολή κανενός καταναγκασμού. Δεν προσπαθεί να επιβάλλει στους ανθρώπους το Καλό. Γνωρίζει πως οι άνθρωποι είναι καλοί όταν απομονώνονται. Να ρωτάς αν ο Ατομικισμός είναι πρακτικός είναι σαν να ρωτάς αν η Εξέλιξη είναι πρακτική. Η Εξέλιξη είναι ο νόμος της ζωής και μόνο προς τον Ατομικισμό μπορεί να κατευθυνθεί. ΕΝΑΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΟΥΤΟΠΙΑ ΔΕΝ ΑΞΙΖΕΙ ΟΥΤΕ ΜΑΤΙΑ, καθώς παραλείπει τη μόνη χώρα όπου η Ανθρωπότητα αποβιβάζεται πάντα. Και τότε ατενίζει και, διακρίνοντας μία καλύτερη χώρα, ανοίγει πανιά.

Πρόοδος είναι η πραγμάτωση των Ουτοπιών. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟΝ ΠΟΝΟ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΗΔΟΝΗ, ΑΝΑΖΗΤΑΕΙ ΑΠΛΩΣ ΤΗ ΖΩΗ -ΤΗΝ ΤΕΛΕΙΑ, ΤΗΝ ΕΝΤΟΝΗ, ΤΗ ΓΕΜΑΤΗ. Όταν πετυχαίνει το σκοπό του χωρίς να περιορίζει τους άλλους ή να τους κάνει να υποφέρουν και οι πράξεις του, συγχρόνως, του προκαλούν ευχαρίστηση, θα γίνει πιο λογικός και υγιής, πιο πολιτισμένος, πιο πολύ ο εαυτός του. Η ηδονή είναι δοκιμασία της φύσης, σημάδι αποδοχής της. Όταν είσαι ευτυχισμένος, βρίσκεσαι σε αρμονία τόσο με τον εαυτό σου όσο και με το περιβάλλον. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΗ ΦΥΣΗ ΣΤΑ ΣΙΓΟΥΡΑ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ. Η αλλαγή είναι η μοναδική ιδιότητα που μπορούμε να της αποδώσουμε. Τα συστήματα που αποτυγχάνουν είναι αυτά που βασίζονται στη μονιμότητα της ανθρώπινης φύσης και όχι στην ανάπτυξη και την αλλαγή της.»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: