Σιμόν Μπάιλς: “Το FBI έκλεισε τα μάτια στη σεξουαλική μας κακοποίηση κι εμείς υποφέραμε!”

“Κατηγορώ τον Λάρι Νασάρ και επίσης ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε και άφησε να διαιωνιστεί η κακοποιητική συμπεριφορά του. Δε θέλω καμία άλλη γυμνάστρια ή αθλήτρια ή οποιοδήποτε άτομο να βιώσει αυτή τη φρίκη”. Η Σιμόν Μπάιλς αναδεικνύει γενναία τον ένοχο αλλά και το σύστημα που τον προστάτεψε, αφήνοντας απροστάτευτα τα θύματα.

Η υπόθεση με τα συνεχόμενα περιστατικά σεξουαλικής κακοποίησης αθλητριών από τους προπονητές τους, που έχει συγκλονίσει τις ΗΠΑ, έφτασε στη Γερουσία και βρίσκεται στο στάδιο των καταθέσεων για τις δεκάδες κατηγορίες που βαραίνουν τον αρχίατρο Λάρι Νασάρ. Η χτεσινή κατάθεση της αφροαμερικανίδας πρωταθλήτριας Σιμόν Μπάιλς ανέδειξε όμως τη ρίζα του προβλήματος, το πέπλο συγκάλυψης που είχε απλωθεί γύρω από το ζήτημα και τις τεράστιες ευθύνες των αρχών, του FBI συγκεκριμένα και ενός ολόκληρου συστήματος γενικότερα, που αγνόησε τις εκκλήσεις τους και απέτυχε να τις προστατέψει.

Τέσσερις από τις 260 γυμνάστριες που έχουν καταγγείλει αντίστοιχα περιστατικά βρέθηκαν εκ νέου στη δικαστική αίθουσα, όπου η Γερουσία εξετάζει τον φάκελο της υπόθεσης, για να διαπιστώσει τυχόν ευθύνες συγκάλυψης και μη έγκαιρης δράσης από την πλευρά του FBI -κάτι που επέτρεψε στον Νάσαρ να συνεχίσει να εκμεταλλεύεται τα θύματά του.

Η κατάθεση της γυμνάστριας Σιμόν Μπάιλς ήταν συγκλονιστική, όχι μόνο για τη δική της εσωτερική πάλη, τη συγκίνηση και τα δάκρυά της, όσο κυρίως επειδή ανέδειξε τις συνολικές ευθύνες των αρχών και την εγκληματική τους αμέλεια.

“Κατηγορώ τον Λάρι Νασάρ και επίσης ένα ολόκληρο σύστημα που επέτρεψε και άφησε να διαιωνιστεί η συμπεριφορά του. Δε θέλω καμία άλλη γυμνάστρια ή αθλήτρια ή οποιοδήποτε άτομο να βιώσει τη φρίκη που έχω υποστεί εγώ και εκατοντάδες ακόμη άτομα από τον Νασάρ”.

“Τα σημάδια της φρικτής κακοποίησης συνεχίζονται. Ο αντίκτυπος της κακοποιητικής συμπεριφοράς αυτού του ανθρώπου δεν θα ξεπεραστεί ποτέ”.

“Το FBI έκλεισε τα μάτια κι εμείς υποφέραμε. Υποφέραμε γιατί κανείς στο FBI, την Ομοσπονδία και την Ολυμπιακή Επιτροπή δεν έπραξε ό,τι ήταν απαραίτητο για να μας προστατεύσει. Μας απογοήτευσαν και δικαιούμαστε απαντήσεις. Ο Νασάρ βρίσκεται εκεί που ανήκει, αλλά εκείνοι που το επέτρεψαν πρέπει να λογοδοτήσουν. Αν δεν συμβεί, είμαι πεπεισμένοι ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει σε άλλα ολυμπιακά αθλήματα”

Υπενθυμίζουμε πως η αμερικανίδα γυμνάστρια πριν από ένα μήνα συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, αλλά αποχώρησε από το ατομικό, καθώς δεν ήταν σε ψυχολογική θέση να αγωνιστεί. Και αυτό πιθανότατα συνδέεται άρρηκτα με τη φρίκη που έχει βιώσει και την απόπειρα συγκάλυψης που βλέπει στην υπόθεση κακοποίησης δεκάδων γυμναστριών και άλλων αθλητριών.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: