-Εσείς από πού γνωρίζετε το Στάλινγκραντ; Μα από την Ισινμπάγεβα φυσικά…

Το ότι όλος ο πλανήτης γνωρίζει την πόλη με το παλιό της όνομα και για τελείως διαφορετικούς λόγους είναι μια μικρή λεπτομέρεια, που δεν μπορεί να χαλάσει μια ωραία ιστορία στο μυαλό του Μπακόπουλου, που αγνοεί την πραγματική ιστορία και την ξαναγράφει από το μικρόφωνο.

Ακόμα κι ένας πρωτοετής Δαπίτης μπορεί να έχει ακούσει κάπου, κάπως, κάτι για την τρομερή μάχη του Στάλινγκραντ, που άλλαξε τη ροή του πολέμου κατά των Ναζί, κι άφησε το όνομα της πόλης αθάνατο στην ιστορία, με τη θυσία των υπερασπιστών της. Αλλά τα κομοδίνα του Σαμαρά στην ΕΡΤ κι η αθλητική τους εκδοχή στο πρόσωπο του Βασίλη Μπακόπουλου σπάνε κάθε κοντέρ άγνοιας, μαζί με τα νεύρα των τηλεθεατών.

Στη χτεσινή αναμέτρηση της Αγγλίας με την Τυνησία στο Βόλγογκραντ -αφού έτσι ονομάζεται πλέον από τα χρόνια του Χρουτσόφ που την ξαναβάφτισε- ο εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης φρόντισε να μας ενημερώσει για τα βασικά στοιχεία της πόλης, την οποία γνωρίζουμε ασφαλώς εξαιτίας της Ισινμπάγεβα, της παλαίμαχης Ρωσίδας πρωταθλήριας στο επί κοντώ, που αποκαλούταν και “τσαρίνα των αιθέρων”.

Το ότι όλος ο πλανήτης γνωρίζει την πόλη με το παλιό της όνομα και για τελείως διαφορετικούς λόγους είναι μια μικρή λεπτομέρεια, που δεν μπορεί να χαλάσει μια ωραία ιστορία στο μυαλό του Μπακόπουλου, που αγνοεί την πραγματική ιστορία και την ξαναγράφει από το μικρόφωνο.

Πέραν αυτού, πάντως, έχουν αρκετό ενδιαφέρον κάποια στοιχεία για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Μπορεί το Στάλινγκραντ να μην έχει κρατήσει το παλιό του όνομα -αν και μόνο τυχαία δεν πρέπει να είναι η επιλογή του- το έχει κρατήσει όμως η πόλη του Καλίνινγκραντ, από τον παλιό μπολσεβίκο, που διετέλεσε πρόεδρος της Σοβιετικής Ένωσης. Μια πόλη, με ιδιαίτερη γεωγραφική θέση, σε μια λωρίδα γης ανάμεσα στην Πολωνία και τις Βαλτικές χώρες, αποκομμένη από την υπόλοιπη Ρωσία και 2,5 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από το Γεκατερίνενμπουργκ της Σιβηρίας, που είναι το ανατολικό “σύνορο” της διοργάνωσης, και η πιο απομακρυσμένη πόλη από όσες φιλοξενούν αγώνες της.

Τα πιο πολλά στάδια είναι καινούριες κατασκευές, με μερικές εξαιρέσεις, όπως το στάδιο Λουζνίκι στη Μόσχα, που είναι το παλιό Στάδιο Λένιν. Δεν είναι σπάνιο φαινόμενο οι άδειες κερκίδες στα γήπεδα, κάτι που οφείλεται εν μέρει και στις υψηλές τιμές των εισιτηρίων, αν και αυτές είναι αισθητά φτηνότερες για τους ντόπιους, δηλ τους Ρώσους, θυμίζοντας κάπως το σύστημα των διπλών τιμών που έχει πχ η Κούβα για τους τουρίστες.

Πάντως ο τζίρος της διοργάνωσης (έξοδα και διαφημιστικά έσοδα) είναι μάλλον πεσμένος, πχ συγκριτικά με το Μουντιάλ της Βραζιλίας. Κάτι που συνδέεται ασφαλώς με τα σκάνδαλα που αφορούσαν τη ΦΙΦΑ και ξέσπασαν στο ενδιάμεσο, πλήττοντας την εικόνα του προϊόντος της, αλλά από κάποιους αποδίδεται στη διοργανώτρια χώρα και την ανασφάλεια που νιώθουν κάποιοι μονοπώλια για να “επενδύσουν” στο περιβάλλον της…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: