Θα σε πάρω στο τηλέφωνο, λιγάκι να τα πούμε…

Η νέα υπηρεσία που προσφέρει ο πάντα ρηξικέλευθος Σταύρος Θεοδωράκης είναι να παίρνει αυτός και το τρελό του παρεάκι τηλέφωνο τους μοναχικούς ανθρώπους ώστε να τους δώσει κίνητρο να μείνουν μέσα στο σπίτι! Προσωπικά είμαι έτοιμη να πάρω τα βουνά, με αυτά που ακούω.

Το αγνό, λαϊκό παιδί από την Αγιά Βαρβάρα, είχε άλλη μια πρωτοποριακή ιδέα. Μετά τα ποδήλατα και τις μπάλες γιόγκα αντί για συμβατικές καρέκλες γραφείου, έρχεται πάλι να ταράξει τα ύδατα με την νέα τηλεφωνική υπηρεσία που κρατά συντροφιά σε μοναχικούς ανθρώπους, που δεν έχουν άνθρωπο να πουν μια κουβέντα στην καραντίνα. Τι καλύτερο γι’ αυτές τις άτυχες μοναχικές ψυχές να ακούν από το ακουστικό τους το ”Καλησπέρα, καλησπέρα” του Σταύρου και να συζητούν μαζί του διάφορα θέματα που τους απασχολούν;

Η σκέψη είναι να κρατάς συντροφιά σε ανθρώπους μοναχικούς, κυρίως ηλικιωμένους, ώστε να τους πείσει να μένουν μέσα στο σπίτι και να μην βγαίνουν έξω θέτοντας τον εαυτό τους σε κίνδυνο και τους γύρω τους με μια πιθανή μετάδοση του ιού. Και ενώ η μοναξιά στις μέρες μας είναι πραγματική μάστιγα για ηλικιωμένους και μη, το να βρεθεί μια κάποια λύση τηλεφωνώντας ο Θεοδωράκης στο σπίτι σου ή ο Χωμενίδης ή η Νέγκα είναι τόσο αστείο που δεν ξέρω από πού να το πιάσω σαν θέμα.

Ας ξεκινήσουμε από το πιο σοβαρό και μετά να το κάνουμε ρετάλια. Μιλάμε για ένα σοβαρότατο θέμα, όπως η μοναξιά και κάποιοι αποφασίζουν να ”παίξουν” με αυτήν και όσους την βιώνουν. Το να σε πάρει ένα τηλεφωνάκι κάποιος celebrity ή τύπου διανοούμενος ή ένας κατά κόσμο διανοούμενος και να μιλήσετε μια φορά, δυο-τρεις φορές, σου λέω εγώ, δεν σου λύνει το πρόβλημα της μοναξιάς και ούτε μια ώρα συνομιλία συγκρίνεται με ένα ολόκληρο 24ωρο  ή με 3-4 ώρες που θα πήγαινες σε μια δραστηριότητα ή σε ένα ΚΑΠΗ να μιλήσεις με κάποιον. Είναι ένα ημίμετρο, να είχαμε να λέγαμε, και κυρίως να διαφημιστούμε ως ”φιλάνθρωποι”.

Πέρα από το γεγονός πως εκεί έξω υπάρχουν άνθρωποι που έχουν και άλλα προβλήματα συν την μοναξιά, την οποία κανένας μη ειδικός δεν μπορεί να τα λύσει. Αν βρεθεί να συνομιλεί με ένα αυτοκτονικό ή έναν καταθλιπτικό τι θα του πει; Και πώς μπορείς να κρίνεις όντας άσχετος ποιος κινδυνεύει να σαλτάρει ή όχι; Ακόμα και αν έχεις ένα υποτυπώδες υπόβαθρο ψυχολογίας, ακόμα και αν έχεις από δίπλα, σαν αξεσουάρ, ένα ψυχολόγο να ακούει την συνομιλία, δεν μπορείς να κρίνεις τι συμβαίνει στην ψυχή του άλλου σε μισή ή μια ώρα. Μιλάμε για μια κατάσταση χαβαλέ από μέρους σου που μπορεί να έχει σημαντική επίπτωση σε ορισμένους ανθρώπους.

Το χαβαλεδιάρικο της υπόθεσης είναι πως ο μοναχικός τύπος πρέπει να στείλει ένα e-mail ή να στείλει κάποιος άλλος αντί αυτού, αν ο ίδιος δεν μπορεί, τι ώρες μπορεί να συνομιλήσει με κάποιον και τι θέματα τον απασχολούν. Μετά το στέλνει και περιμένει πάνω από το τηλέφωνό του να τον πάρουν.

Οι πραγματικά μόνοι άνθρωποι μπορεί να μην έχουν καν πρόσβαση στο ίντερνετ. Οι άνθρωποι που έχουν άνθρωπο, ο οποίος νοιάζεται τόσο όσο να τους στείλει ένα e-mail, γιατί να έχουν ανάγκη έναν ξένο να τους πάρει τηλέφωνο;  Άρα εδώ μιλάμε ξεκάθαρα για μια κίνηση εντυπωσιασμού του κοινού και όχι πραγματική βοήθεια.

Πάμε τώρα να το κάνουμε ρετάλια..

Πραγματικά τι συζητήσεις με αυτά τα 31 αστεράκια που μάζεψε πίσω από τις τηλεφωνικές γραμμές, οι οποίοι ΜΙΑ ΩΡΑ και μόνο θα δίνουν από το χρόνο τους για να μιλήσουν με μοναχικούς και ηλικιωμένους, μπορείς να κάνεις; Τι ευρεία γκάμα θεμάτων μπορείς να συζητήσεις ας πούμε με τον Σταύρο Θεοδωράκη; Μπορείς να μιλήσεις για την υπερβατικολογική συνείδηση του Εμανουέλ Καντ; Να κάνεις μια φιλοσοφική αντιμετώπιση της  μοναξιάς;  Μπορεί να σου λύσει το πρόβλημα με την κυρία -Νίτσα που πετά τα βρωμόνερα της στην δική σου αυλή ο Κώστας Γιαννακίδης; Τι ερωτικές συμβουλές θα μπορούσε να σου δώσει ο Παύλος Τσίμας για την έλλειψη ερωτικού συντρόφου που σε τυραννά; Τι θα σου πει για το κόψιμο των συντάξεων ο Χρήστος Λούλης;

Έπειτα, τα έχει πει τόσο ωραία ο Φρόιντ, πως όλα τα προβλήματα είναι σεξουαλικά. Αν κάποιος στείλει μήνυμα στην Μάγια Τσόκλη να μιλήσουν ξέρω εγώ για την Ζιμπάμπουε και ο τύπος αρχίσει να την ρωτά ”Τι φοράει τώρα;” θα φταίει αυτός που χρησιμοποίησε την υπηρεσία για να βγάλει τα απωθημένα του τώρα που είναι κλειστοί και οι οίκοι ανοχής ή εσύ που χωρίς γνώσεις και εμπειρία άνοιξες τους ασκούς του Αιόλου; Γιατί αν συνομιλήσετε με πραγματικές κοινωνικές υπηρεσίες που διαχειρίζονται τέτοια θέματα, το τι έχουν ακούσει και τι αρρώστια, εντός και εκτός εισαγωγικών υπάρχει εκεί έξω δεν λέγεται. Και οι ανώμαλοι δεν παίρνουν το 090 πάντα, γουστάρουν να σοκάρουν ανυποψίαστους..

Το να σε πάρει ο Χρήστος Φερεντίνος τηλέφωνο, στα ξαφνικά, μπορεί να έχει μεγάλη πλάκα. Το να σε πάρει ο Χρήστος Φερεντίνος και να του πεις πως ”θα αυτοκτονήσω έχοντάς σε στο τηλέφωνο”, του δημιουργεί ψυχολογικά θέματα. Win-Win: φεύγει ένας με ψυχολογικά προβλήματα και δημιουργείται ένας άλλος στην θέση του.

Και άντε να μη σου κάνω τόσο μακάβριο και μαύρο χιούμορ, να σου πω, πως είσαι το τρίτο πρόσωπο σε μια σχέση και τώρα με την καραντίνα έχεις καθίσει μέσα και μαδιέσαι μόνος/μόνη που ο/η άλλος /άλλη περνά την καραντίνα με την/τον σύζυγο ή την/τον γκόμενα/ο και να είσαι μια ώρα στο τηλέφωνο να την/τον  λες καριόλη ή καριόλα στον Θανάση Πάτρα. Τι να σου πει και ο άνθρωπος;

Κανένας άνθρωπος με πνευματική διαύγεια, ο οποίος είναι μόνος του, δεν θα πάρει μια παρέα άσχετων. Πρωτίστως γιατί ο πραγματικά πνευματικός άνθρωπος έχει μάθει να διαχειρίζεται την μοναξιά του και να γεμίζει τον χρόνο του με ασχολίες εντός και εκτός σπιτιού, όταν μπορούσε να βγει. Και άνθρωπος με πνευματική διαύγεια δεν είναι ο μορφωμένος, αλλά εκείνος που έχει ισορροπία με το μέσα του. Όσοι δεν έχουν, θέλουν ΕΙΔΙΚΟ, όχι τη Θάλεια Ματίκα. Όσοι δεν θέλουν ειδικό είναι κάποιοι/κάποιες ελαφρείς και ελαφριές, που απλά θέλουν να πουν πως μίλησαν με ένα διάσημο.

Αυτοί που ξεμένουν και παίρνουν τέτοιες ευκαιριάρες ιδιωτικής συνομιλίας μιας ώρας με τη Νίκη Λυμπεράκη θα ‘ναι άνθρωποι με τέτοιου είδους προβλήματα όπως προανέφερα: γκομενικά, προβλήματα με τον γείτονα ή οικογενειακά,  συζητήσεις καφενείου και ανωμαλάρες που θα σε πάρουν στο ψιλό.

Για κανένα λόγο κάποιος σοβαρός άνθρωπος δεν θα πάρει τηλέφωνο να μοιραστεί ένα πραγματικό πρόβλημα με 31 ανθρώπους μόνο και μόνο γιατί είναι διάσημοι και μόνο και μόνο επειδή προσπαθούν να μας πείσουν πως αυτό είναι ”φυσιολογικό” να γίνεται.

Απορώ πώς δεν έχει επέμβει η πολιτεία για κάτι τέτοιες ξεκούδουνες αποφάσεις. Ποια Πολιτεία θα μου πείτε;

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: