REVOLTERPIECES: Η θέση των γυναικών και των παιδιών μέσα από τα πόστερ της ΕΣΣΔ

Μέσα από τα πόστερ αυτά βλέπουμε την προσπάθεια του κράτους να ξεριζώσει συνήθειες και παραδόσεις που ήταν προφανώς ριζωμένες σε βάθος αιώνων και στη σοβιετική κοινωνία, όπως η βία μέσα στην οικογένεια αλλά και γενικότερα για τη θέση των γυναικών και των παιδιών στη κοινωνία.

Ένα από τα χαμένα κεκτημένα που απωλέσαμε με την ήττα του σοσιαλισμού του 20ου αιώνα και της λήθης που έπεσε για αυτόν, είναι και πράγματα που αφορούν τις ανθρώπινες σχέσεις που είχαν οικοδομηθεί. Σχέσεις που, όπως ο σοσιαλισμός είναι ανώτερο σύστημα από τον καπιταλισμό, ήταν- ή γινόντουσαν σε μια πορεία- ανώτερου επιπέδου σχέσεις. Αυτές οι σχέσεις άλλωστε είναι μάλλον και ο πραγματικός στόχος του κομμουνισμού. Μέσα από τα πόστερ αυτά βλέπουμε την προσπάθεια του κράτους να ξεριζώσει συνήθειες και παραδόσεις που ήταν προφανώς ριζωμένες σε βάθος αιώνων και στη σοβιετική κοινωνία, όπως η βία μέσα στην οικογένεια αλλά και γενικότερα για τη θέση των γυναικών και των παιδιών στη κοινωνία.

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον να δούμε τη σημειολογία των αφισών. Ο ρόλος της συγκροτημένης πρωτοπορίας (κράτος και κόμμα/κομσομόλοι) αποτυπώνεται να είναι αυτός της προστασίας των αδύναμων κομματιών μιας κοινωνίας με πατριαρχικά κατάλοιπα, κάνοντας ξεκάθαρο ότι συμπεριφορές οι οποίες είναι εχθρικές στα αδύναμα κοινωνικά κομμάτια αυτά, θα καταστέλλονται. Από την άλλη υπάρχει ο προταγματικός χαρακτήρας ο οποίος έχει σκοπό τη διαπαιδαγώγηση με νέες ηθικές αξίες μιας ολόκληρης κοινωνίας- ειδικά σε ό,τι αφορά τη νέα γενιά. Οι αφίσες αυτές συμπυκνώνουν δηλαδή το διπλό ρόλο του προλεταριακού κράτους. Όσα επιτεύχθηκαν στον τομέα στην πορεία της ΕΣΣΔ, είναι πλέον ιστορική παρακαταθήκη για κάθε κοινωνία. Η τσαρική Ρωσία πήγε από μια κοινωνία με ακόμα και προκαπιταλιστικές σχέσεις, σε μια κοινωνία πρωτοπόρα για όλο τον κόσμο χώρα στα θέματα αυτά. Και κάποιος μπορεί μόνο να φανταστεί τι θα είχε ακόμα επιτευχθεί αν η πορεία της οικοδόμησης δεν είχε αντιστραφεί τις τελευταίες δεκαετίες μέχρι την ανατροπή του σοσιαλισμού.

Από το να μαλώνεις και να δέρνεις τα παιδιά καλυτερα να τους αγοράζεις βιβλία – 1928.

 

1930s – Πόστερ ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση. Κάτω οι γλειώδεις παρενοχλητές, θα βάλουμε τους επιβήτορες σε κλοιό

 

8η Μάρτη, ΕΣΣΔ-1959

 

Οργανώστε την παιδική ελεύθερη ώρα, ΕΣΣΔ-1958

 

Ενάντια στην κακοποίηση παιδιών από τους γονείς ΕΣΣΔ – 1920s

 

Όχι στη σκλαβιά της κουζίνας. Εμπρός για τη νέα ζωή. ΕΣΣΔ-1920s.

 

Πολεμήστε το χουλιγκανισμό – 1956

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: