Ο αγωγός EastMed στο κάδρο των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών

Ο αγωγός EastMed λοιπόν, αποτελεί το επιστέγασμα των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας υπό την αιγίδα των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ε.Ε.

Ένα από τα χαρτιά που θα παίξει ο ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των ευρωεκλογών είναι η επίτευξη της πολυπόθητης γεωστρατηγικής αναβάθμισης του ελληνικού αστικού κράτους. Αυτή η αναβάθμιση όμως μόνο κινδύνους φέρνει στην εργατική τάξη και στα λαϊκά στρώματα της χώρας μας, καθώς η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και περισσότερο στην διαμάχη των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων. Εμπλέκεται δηλαδή η χώρα μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ –Ε.Ε (με παράλληλες φυγόκεντρες τάσεις στο ευρωατλαντικό στρατόπεδο, πχ διαμάχες Βερολίνου με Ουάσιγκτον) με τη Ρωσία και την Κίνα. Γι’ αυτήν την αναβάθμιση ματώνει ο λαός μας μέσω των θηριωδών πρωτογενών πλεονασμάτων προκειμένου – μεταξύ άλλων- η Ελλάδα να πληρώνει το 2,36% του ΑΕΠ της (2η πίσω από τις ΗΠΑ) για τις αμυντικές ανάγκες του ΝΑΤΟ. Ενός ΝΑΤΟ που μακέλεψε την Γιουγκοσλαβία, το Ιράκ, την Λιβύη την Συρία. Ενός ΝΑΤΟ που διαδραμάτισε σκοτεινό ρόλο στην επιβολή της δικτατορίας της 21ης Απριλίου του 1967, στο διαμελισμό και στην κατοχή της Κύπρου. Οι στρατοί όμως για να πολεμήσουν και οι καπιταλιστικές οικονομίες για να λειτουργήσουν θέλουν ενέργεια. Έτσι οι ανταγωνισμοί οξύνονται ιδιαίτερα σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Στο κάδρο των ανταγωνισμών μεταξύ των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων εντάσσεται και η κατασκευή του αγωγού EastMed, η κατασκευή του οποίου είναι από τους στόχους της ελληνικής αστικής κυβέρνησης. Μάλιστα, τα αστικά κόμματα ερίζουν για το ποιο θα «καρπωθεί» το πολιτικό κεφάλαιο για την κατασκευή του αγωγού. Ποιο θα πάρει τα εύσημα από τους ιμπεριαλιστές και ποιο θα πλασάρει στον λαό μας τον αγωγό ως επιτυχία ώστε να πάρει ψήφους. Σε αυτόν τον αγωγό θα αναφερθούμε, αφού πρώτα δούμε τον λόγω που οι ανταγωνισμοί «φουντώνουν» στο ενεργειακό. Όπως γνωρίζουμε η Ε.Ε. καλύπτει πάνω από το 30% των αναγκών της σε πετρέλαιο και σε φυσικό αέριο από την Ρωσία. Έτσι, τα ρώσικα μονοπώλια αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την ευρωπαϊκή αγορά την στιγμή και ο ρώσικος ιμπεριαλισμός στο σύνολο του έχει ένα γερό χαρτί στις διαπραγματεύσεις με την Ε.Ε. Αυτό αποδυναμώνει την ισχύ των ΗΠΑ στην Ένωση και στερεί σημαντικά μερίδια αγοράς από τα Αμερικάνικα Μονοπώλια. Έτσι, ο EastMed αποτελεί ένα καθοριστικό μέσο για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση και να ενισχυθούν τα αμερικανικά ενεργειακά μονοπώλια ειδικότερα και ο αμερικανικός ιμπεριαλισμός γενικότερα. Η Ρωσία, που είναι σχεδόν μονοκαλλιέργεια ενεργειακών πηγών, θα χτυπηθεί πολύ από αυτή την κατάσταση. Επιπλέον, η Συμφωνία των Πρεσπών μόνο άσχετη δεν είναι σε σχέση με τον EastMed. Επομένως, ο EastMed εντάσσεται στην ευρύτερη αντιπαράθεση των ιμπεριαλιστικών κέντρων ΗΠΑ και Ρωσίας-Κίνας για την μονοπωλιακή κατάκτηση των δρόμων  και των πηγών ενέργειας. Άλλωστε, μετά την ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων στην κυπριακή ΑΟΖ από την ExxonMobil, οι ΗΠΑ αναζωπυρώνουν το ενδιαφέρον τους για την περιοχή στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο. Παράλληλα, επικρατεί σφοδρή σύγκρουση συμφερόντων του EastMed με τον «Turkish Stream» στον οποίο ηγείται το ρώσικο κεφάλαιο.

Ο αγωγός EastMed λοιπόν, αποτελεί το επιστέγασμα των διακρατικών συμφωνιών Ελλάδας, Κύπρου, Ισραήλ και Ιταλίας στον τομέα της ενέργειας υπό την αιγίδα των ΝΑΤΟ-ΗΠΑ και Ε.Ε. Ο αγωγός αυτός θα ξεκινά  από το Ισραήλ, θα φτάνει στην Κύπρο και θα καταλήγει στην Ιταλία μέσω Ελλάδας. Το φυσικό αέριο που θα μεταφέρει ο αγωγός θα αντλείται από το υποθαλάσσιο κοίτασμα Λεβιάθαν που βρίσκεται σε Παλαιστινιακά εδάφη. Τα κοιτάσματα αυτά ανήκουν στον Παλαιστινιακό λοιπόν και όχι στο κράτος-δολοφόνο του Ισραήλ. Ας πάρουμε τα πράματα από την αρχή. Η αρχή για την αμφισβήτηση των δικαιωμάτων της του Παλαιστινιακού Λαού επί των υδάτων του ξεκίνησε το 1967 με τον αιματηρό πόλεμο των 6 ημερών, κατά τον οποίο η Γάζα τέθηκε υπό Ισραηλινή κατοχή. Στη συνέχεια οι ιμπεριαλιστές με τη συνέργεια του ΟΗΕ, και οι Ισραηλινές εισβολές (με τελευταία το 2014) χάρισαν τον υποθαλάσσιο πλούτο της Παλαιστίνης στις κατοχικές δυνάμεις του «Ισραηλινού Απαρτχάιντ». Για τα κέρδη λοιπόν, το ελληνικό ντόπιο κεφάλαιο και το αστικό κράτος του συμμετέχουν στην σφαγή των Παλαιστινίων και στην κατοχή της Παλαιστίνης. Και η σημερινή κυβέρνηση υπηρετώντας το μεγάλο κεφάλαιο και τους ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-Ε.Ε. συμμετέχει σε αυτό έγκλημα κατά της Ανθρωπότητας, Και παρουσιάζεται ως αριστερή. Ο ΕastMed λοιπόν είναι το «ενεργειακό» συμπλήρωμα προς τον οικονομικό-στρατιωτικό άξονα της Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρο-Αιγύπτου υπό την στήριξη των ΗΠΑ. Υπογραμμίζοντας τον σημαίνοντα ρόλο που διαδραματίζει ο EastMed για την οικονομική, στρατιωτική, πολιτική και διπλωματική αναβάθμιση των συμβαλλόμενων κρατών, ο Νετανιάχου δήλωσε πως το ισραηλινό πολεμικό ναυτικό θα προστατεύει τον αγωγό. Κατανοούμε λοιπόν τι σημαίνουν οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις Ελλάδας-Ισραήλ στα πλαίσια του ΝΑΤΟ.

Ο ΕastMed για να διεκπεραιωθεί θα κοστίσει περίπου 6,5 δις. Αναμένεται να αποσβέσει όμως σύντομα το επενδυμένο κεφάλαιο και να προσφέρει ματωμένα κέρδη στους επενδυτές. Ηγετικό ρόλο στην επένδυση για τον EastMed έχει το ισραηλινό κρατικό μονοπώλιο φυσικού αερίου «Israel Natural Gas Lines Company». Από την πλευρά των ντόπιων καπιταλιστών στον αγωγό σημαντικό ρόλο έχει η θυγατρική της ΔΕΠΑ «ΥΑΦΑ-ΠΟΣΕΙΔΩΝ», στην οποία συμμετέχει και ο ιταλικός κολοσσός Edison. Όπως παρατηρούμε, έντονο ενδιαφέρον για συμμετοχή στο επενδυτικό έργο ανέπτυξε η αμερικάνικη ExxonMobil. Επιπλέον ο EastMed έχει λάβει την έγκριση και τη συγχρηματοδότηση της Ε.Ε., ενώ προωθείται με όλα τα μέσα και από την Ουάσιγκτον. Συνεπώς, ο αγωγός αυτός είναι πολύ σημαντικός για τα συμφέροντα των μονοπωλιακών ομίλων που εργάζονται για την πραγματοποίηση του. Επιπλέον, το έργο αυτό θεωρείται μείζονος σημασίας για την εισροή διαφοροποιημένων πηγών ενέργειας – δηλαδή από διαφορετικά μονοπώλια κατά βάση μη ρώσικα-, την ενεργειακή θωράκιση-ασφάλεια της Ε.Ε. και των μονοπωλιακών ομίλων που δραστηριοποιούνται εντός της. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως ανάγκες εισαγωγής φυσικού αερίου της Ευρώπης αναμένεται να αυξηθούν κατά 100 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα έως το 2030. Τους ίδιους σκοπούς υπηρετεί και ο αγωγός EuroAsia Interconnector, που πρόκειται για αγωγό ηλεκτρικής ενέργειας, ξανά από το Ισραήλ προς την Ευρώπη. Την ίδια στιγμή οι ενεργειακές ανάγκες των λαϊκών νοικοκυριών δεν ικανοποιούνται σε καμιά περίπτωση. Επιπλέον, υπάρχουν ανησυχίες για την καταστροφή του περιβάλλοντος από αυτόν τον αγωγό.

Ο Ελληνικός Λαός και οι λαοί της περιοχής μας θα πρέπει να αντιταχθούν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΝΑΤΟ-Ε.Ε.-ΗΠΑ, που βάζουν στην κυριολεξία φωτιά στην περιοχή. Θα πρέπει να αγωνιστούν για την αποδέσμευση των λαών τους από τα ευρωνατοϊκά δεσμά. Οι λαοί τις περιοχής θα πρέπει να αντισταθούν στα σχέδια του μεγάλου κεφαλαίου και των αστικών κρατών που πλιατσικολογώντας ενεργειακούς πόρους και εργατικά χέρια κερδίζουν εις βάρος μας. Οι λαοί της περιοχής θα πρέπει να συμπαραταχθούν με τον Παλαιστινιακό Λαό, να μην επιτρέψουν την σφαγή του και την καταλήστευση των ενεργειακών του πόρων.

Αλέξανδρος Πουλάκης, Φοιτητής του Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του Α.Π.Θ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: