Κύριε καθηγητά, να μια εξαιρετική παράσταση για την τάξη σου και το σχολείο σου: “Το 3ο ΚΥΜΑ” από την ομάδα “Κλεψύδρα”

Ήρθε πάλι το φθινόπωρο κι άρχισαν κι οι παραστάσεις (Ουδέν κακό αμιγές καλού). Κι οι “Εκτός Σχεδίου” πάντα σε προτεραιότητα. Πόσο μάλλον φέτος που ξεκινούν με “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2019”.  Κι αν κρίνουμε από την παράσταση της έναρξης, θα είναι φεστιβάλ ποιότητας και φρεσκάδας.

Ήρθε πάλι το φθινόπωρο κι άρχισαν κι οι παραστάσεις (Ουδέν κακό αμιγές καλού). Κι οι “Εκτός Σχεδίου” πάντα σε προτεραιότητα. Πόσο μάλλον φέτος που ξεκινούν με “ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ 2019”.  Κι αν κρίνουμε από την παράσταση της έναρξης, θα είναι φεστιβάλ ποιότητας και φρεσκάδας.

Έκαναν αρχή λοιπόν με μια παράσταση που απέσπασε το 1ο βραβείο στο Φεστιβάλ Νέων Καλλιτεχνών. Το “3ο κύμα” σε κείμενα της Αφροδίτης Φλώρου και σκηνοθεσία – επιμέλεια κίνησης της Κατερίνας Μπουζάνη, της “δασκάλας μας” όπως μας είπαν στο τέλος οι ηθοποιοί. Ένα έργο φρέσκο, ζωντανό, σε πλήρη αντιστοιχία με το περιεχόμενο και την ηλικία των πολύ νέων και βραβευμένων καλών ηθοποιών. Πρόκειται για τους Ευαγγελία Ζέρβα, Γιώργος Καρδαμίτσης, Εύη Κοκκοφίτη, Κατερίνα Κωτσιοπούλου, Αθηνά Μπουζάνη, Γιώργος Πανταβός, Νεφέλη Παντερμαλή, Παρασκευή Πανουσοπούλου, Έλενα Στραϊτούρη, Απόστολος Τσακαλίκας.

Αλήθεια κύριε καθηγητά, σε οποιοδήποτε σχολείο, αξίζει τον κόπο να φέρετε το θίασο να το παίξει στο σχολείο σας. Και το προτείνω ως εκπαιδευτικός της σχολικής τάξης, που αυτή είναι το σκηνικό του έργου. Το προτείνω σαν μάθημα αντιφασισμού. Σαν μάθημα για τη στάση ζωής που οφείλει (?) … καλύτερα που χρειάζεται να έχει ο νέος άνθρωπος.

Πρόκειται για ένα καλογραμμένο κι έξυπνο έργο, που αποτελεί θεατρική διασκευή της ταινίας “Die Welle” του Denis Ganser που είδαμε στο σινεμά. Ένα κείμενο, που καθώς δίνεται με ζωντάνια και νεανική δύναμη, πιάνει στα δίχτυα του τους ηθοποιούς και μαζί τους θεατές και μας στροβιλίζει μέχρι να ζαλιστούμε και μα μη ξέρουμε ποιο είναι το πείραμα, ποιος ήταν το πειραματόζωο και ποιά μυαλά οργώσανε. Ο «καθηγητής» της «τάξης» του στη σκηνή, ή ο θίασος τα δικά μας των θεατών. Σαν βελόνες μιας ένεσης αντιβιοτικού, πιέζει μέσα στη σκέψη τα αντίδοτα του φασισμού, του ρατσισμού, της χειραγώγησης και των διακρίσεων των “μεμονωμένων” μέσα στα “σύνολα”. Το μόνο πάντως που ξέρεις με σιγουριά είναι η αίσθηση απέχθειας για τη “σαπίλα του ντουνιά”, το φασισμό, που παίρνεις μαζί σου φεύγοντας. Μαζί με το χαμόγελο που κουβαλά κάθε θεατής που μόλις ευχαριστήθηκε μια παράσταση.

Ένας καθηγητής ιστορίας, με αφορμή τα συμπεράσματα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και τις γνωστές θηριωδίες των ναζί, επιχειρεί να απαντήσει στο ερώτημα : “Οι Γερμανοί δεν τα ξέρανε; Γιατί δεν αντιδράσανε ;”. Πειραματίζεται μέσα στην τάξη του για την μετατροπή των “μονάδων” σε “ομάδες”, την άκριτη εκτέλεση εντολών, το αίσθημα ασφάλειας που δημιουργεί το να ανήκεις σε “ομάδα”, την τάξη και πειθαρχία που εύκολα αφομοιώνεται και καθοδηγεί σε παραλογισμούς, τον εξοβελισμό κάθε αποκλίνοντος. Κι ο εκφασισμός της (Γερμανικής; Όχι απαραίτητα) κοινωνίας ξεδιπλώνεται στο σανίδι, μπροστά στα μάτια μας.

Να τους βρείτε. Αξίζει τον κόπο. Να τους φέρετε στο σχολείο σας. Στο σωματείο σας. Στη γειτονιάς σας. Το τηλέφωνο επικοινωνίας της ομάδας είναι 6987346976.

Κατά τα άλλα, “η Ομάδα “ΚΛΕΨύΔΡΑ” – Θεατρικό εργαστήρι “be present at the time”,  απαρτίζεται από έναν σταθερό πυρήνα ερασιτεχνών ηθοποιών και ιδρύθηκε από την ηθοποιό/σκηνοθέτη/δασκάλα υποκριτικής τέχνης Κατερίνα Μπουζάνη που επιμελείται τη σκηνοθεσία και την κινησιολογία των παραστάσεων μας, με στόχο να δοθεί η δυνατότητα σε ερασιτέχνες ηθοποιούς να εκπαιδευτούν πάνω σε σύγχρονες τεχνικές υποκριτικής και να εργαστούν στα πρότυπα ενός επαγγελματικού πλαισίου. Η ομάδα μας κινείται με βασικό άξονα την αλληλεγγύη όπου χαρακτηρίζει τις δράσεις και τις παραστάσεις μας και καταπιάνεται με ευαίσθητα κοινωνικά θέματα όπου η βάση τους στηρίζεται στο θέατρο ντοκουμέντο. Διαθέτει στο ενεργητικό της ήδη 13 βραβεία, μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης παράστασης για «Το 3ο Κύμα», στο πλαίσιο του Φεστιβάλ «Νέων καλλιτεχνών» που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο EliArt και 12 βραβεία στο 8ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Διστόμου και στο 32ο πανελλήνιο Φεστιβάλ Ζωγράφου για την παράσταση «Γάζα» μεταξύ των οποίων αυτό της καλύτερης παράστασης”. Έτσι παρουσιάζουν οι ίδιοι το θίασό τους.

Θα τους παρακολουθούμε. Και θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε και το φεστιβάλ του “Εκτός Σχεδίου” για περισσότερες τέτοιες ποιοτικές ανακαλύψεις.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: