Καπιταλισμός: Η Λερναία Ύδρα που ξερνάει φωτιές

Οι φωτιές δεν μπήκαν από μόνες τους, η γη δεν αυτοαναφλέγεται και καμία κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί εκρήξεις. Οι φωτιές δε μπαίνουν από αγρότες που καίνε ξερόκλαδα πάντα τη λάθος στιγμή, ούτε από καπνιστήρια μελισσοκόμων.

Η πύρινη λαίλαπα που κατασπαράσει τη χώρα και που μόλις ξεκίνησε, έχοντας να βαδίσει εμπρός της πεδίο δόξης λαμπρό καθ’ όλη τη διάρκεια του Αυγούστου, είναι ένα αποτέλεσμα που προκύπτει από πολλές επιμέρους αιτίες, οι οποίες έχουν κοινή ρίζα, ακριβώς όπως η Λερναία Ύδρα που μπορεί να είχε πολλά κεφάλια, ωστόσο ήταν ένα και μοναδικό τέρας και στη δική μας περίπτωση το τέρας αυτό δεν είναι άλλο από τον καπιταλισμό. Και πριν αρχίσουν οι απολιτίκ φιοριτούρες παρφουμαρισμένες με φιλελέ eau-de-toilette να με κατηγορούν για ξύλινη γλώσσα, σεχταρισμό και οικονομικό ντετερμινισμό, ας δούμε ξεκάθαρα τα γεγονότα.

Καταρχάς να ξεκαθαρίσουμε κάτι από την αρχή. Οι φωτιές δεν μπήκαν από μόνες τους, η γη δεν αυτοαναφλέγεται και καμία κλιματική αλλαγή δεν προκαλεί εκρήξεις. Οι φωτιές δε μπαίνουν από αγρότες που καίνε ξερόκλαδα πάντα τη λάθος στιγμή, ούτε από καπνιστήρια μελισσοκόμων. Πρόκειται ξεκάθαρα για προσχεδιασμένους και εκούσιους εμπρησμούς, πολλούς, ταυτόχρονους και καλά κρυμμένους πίσω από διαφορετικά συμφέροντα που εξυπηρετούνται από άμυαλες έφηβες μαριονέτες, καβάλα σε παπιά, που στο διάβα τους σκορπούν φουρνέλα και θάνατο, όσο οι μαριονετίστες χαμογελούν από την ασφάλεια που τους παρέχει το μήκος της κλωστής. Το ότι δε φαίνονται, δε σημαίνει πως δεν ξέρουμε ποιοι πραγματικά είναι πίσω από τα φώτα και κινούν τα νήματα.
Έτσι λοιπόν, ας πιάσουμε ένα από τα πολλά κεφάλια του τέρατος και ας το κοιτάξουμε κατάματα. Εδώ και αιώνες οι κύριοι υπαίτιοι των πυρκαγιών είναι οι οικοπεδοφάγοι. Το δάσος ενοχλεί διότι δε χτίζεται και εφόσον δε χτίζεται δεν παράγει χρήμα. Ο καπιταλισμός όμως τρέφεται με χρήμα. Η λύση είναι απλή, κάψτε το δάσος να γίνει οικόπεδο. Το οικόπεδο χτίζεται και έτσι παράγει χρήμα. Εκατοντάδες πυρκαγιές και χιλιάδες στρέμματα δάσους κάηκαν έως ότου έρθει ο νόμος να προστατεύσει τις καμένες περιοχές από την ανοικοδόμηση, χαρακτηρίζοντάς τες αναδασωτέες. Όμως στον καπιταλισμό οι νομοθέτες έχουν ευάερα και ευήλια γούστα και έτσι κατασκευάζουν στους νόμους παράθυρα, για να είναι πάντα φρέσκοι και εύκαιροι να εξυπηρετήσουν συμφέροντα.
Επόμενο κεφάλι του τέρατος, η πράσινη ανάπτυξη. Έχουμε μιλήσει ξανά για το περίφημο green new deal που ήρθε να σώσει τα βαλτωμένα μονοπωλιακά κεφάλαια προσφέροντας τους μια πράσινη σανίδα σωτηρίας με αγνές οικολογικές προθέσεις. Ο καπιταλισμός σκέφτηκε και βρήκε την επαναστατική λύση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία ήρθε στο παρά ένα, για να σώσει τον πλανήτη από την καταστροφή που ο ίδιος ο καπιταλισμός προκάλεσε από την πρώτη κιόλας βιομηχανική επανάσταση. Η πράσινη ανάπτυξη είναι το νέο Κλοντάικ των κεφαλαιοκρατών και μάλιστα εφοδιασμένο με φιλικό προσωπείο για την κοινωνία και μπόλικη έπαρση, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης, πριν οι πάγοι στους πόλους καταντήσουν να χωράνε στον κουβά ενός μπάρμαν. Η πράσινη ενέργεια είναι χρήμα και το χρήμα καπιταλισμός.
Η πράσινη ανάπτυξη απαιτεί εκτάσεις με συγκεκριμένες προδιαγραφές για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών και φωτοβολταϊκών πάνελ. Το δάσος ενοχλεί γιατί δεν μπορεί να φιλοξενήσει αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα και εφόσον δεν μπορεί να τα φιλοξενήσει, δεν παράγει χρήμα. Η λύση και πάλι είναι απλή, κάψτε το δάσος να γίνει οικόπεδο. Και εδώ έρχονται οι ευάεροι και ευήλιοι νόμοι, που ένα από τα παράθυρά τους επιτρέπει αυτό που ο ίδιος ο νόμος απαγορεύει. Δεν πάει άλλωστε καιρός που συγκεκριμένος μονοπωλιακός κατασκευαστικός κολοσσός έλαβε άδεια από τη ΡΑΕ για να εγκαταστήσει τρία τεράστια αιολικά πάρκα στη Βόρεια Εύβοια και συγκεκριμένα στην περιοχή που τώρα έτυχε να φλέγεται. Το γεγονός πως οι περιοχές αυτές ήταν χαρακτηρισμένες ως δασικές και προστατευόμενες από το καθεστώς Natura 2000, το οποίο σχεδόν κατήργησε το επιτελικό κράτος Μητσοτάκη τον περασμένο Μάη, μοιάζει εντελώς άσχετο. Εξίσου άσχετες μοιάζουν και οι καταγγελίες της Λαϊκής Συσπείρωσης Μαντουδίου για την κατάπτυστη αυτή απόφαση της ΡΑΕ. Όπως άλλωστε και η δημόσια τοποθέτηση της ΡΑΕ πριν λίγο καιρό που ανέφερε πως χρειάζεται να γίνει αναθεώρηση του υπάρχοντος χωροταξικού σχεδίου (σ.σ. αποχαρακτήριση δασικών περιοχών) για τη διευκόλυνση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Αφού λοιπόν δεν έγινε στα χαρτιά, υπάρχουν και πιο αποτελεσματικές μέθοδοι…
Επόμενο κεφάλι του τέρατος είναι οι ύπουλες και προβοκατόρικες, ένθεν και ένθεν, επιθέσεις των παρακρατικών μηχανισμών που προσπαθούν με κάθε αδόκιμο και ειδεχθές μέσο να κατεδαφίσουν την (απαράδεκτη) υφιστάμενη κυβέρνηση, για να σπείρουν το χώμα στο οποίο θα φυτρώσει η παρασιτική τους ανέλιξη σε πόστα εξουσίας, διότι η εξουσία στον καπιταλισμό εξυπηρετεί συμφέροντα με το αζημίωτο και το αζημίωτο μετριέται πάντοτε σε χρήμα. Δεν είναι ίδιον της ελληνικής κοινωνίας ή του ελληνικού πολιτικού γίγνεσθαι. Είναι ίδιον του καπιταλισμού και η καμένη γη είναι εσαεί ένα από τα κατεξοχήν αποτελεσματικά όπλα των θρασύδειλων παρακρατικών μηχανισμών ανά τον κόσμο.
Και πάμε στο παραδίπλα κεφάλι. Επιτελικό κράτος Μητσοτάκη και κάθε Μητσοτάκη, κάθε πρωθυπουργού και κάθε κυβέρνησης που υπηρετεί το καπιταλιστικό σύστημα και όσους τον τοποθέτησαν στη θέση αυτή, ακριβώς για να εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους. Γιατί πίσω από κάθε ξεπούλημα κρατικής γης, όπως αυτή στο Ελληνικό, πίσω από κάθε αδειοδότηση κατασκευής φωτοβολταϊκών πάρκων ακόμη και σε δασικές περιοχές, όπως αυτές στο Μαντούδι, στη Λίμνη και στην Αγία Άννα, πίσω από κάθε αποδεκατισμένο σύστημα υγείας, σώμα ασφαλείας και κρατική δομή, βρίσκεται πάντα ένα ανδρείκελο που εκτελεί διατεταγμένη υπηρεσία, σχεδιασμένη βήμα-βήμα από την πλουτοκρατία.
Το συγκεκριμένο λοιπόν επιτελικό κράτος των αρίστων ευθύνεται απόλυτα για την απαράμιλλη ανικανότητα που επέδειξε ο κρατικός μηχανισμός κατά την περίοδο του καύσωνα και των πυρκαγιών. Ήταν ηλίου φαεινότερον το τι θα συνέβαινε ανά την επικράτεια σε μία παρατεταμένη περίοδο καύσωνα και ξηρασίας, συνθήκες ευνοϊκές για να μετατρέψουν τη χώρα σε μια αχανή πυριταποθήκη. Από που να ξεκινήσει κανείς να μιλάει για την αχρηστία των αρίστων; Από το πενιχρό ποσό των 1,7 εκατομμυρίων ευρώ που έδωσαν στο Π.Σ. από τον προϋπολογισμό; Από τις εδώ και χρόνια διαπιστωμένες και επισήμως διατυπωμένες ανάγκες για άμεση κάλυψη τουλάχιστον 4.000 θέσεων στο υποστελεχωμένο Σώμα; Από το απαρχαιωμένο και κακοσυντηρημένο μηχανικό δυναμικό του;
Αντιθέτως, ο πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων επέλεξε να προσλάβει αθρόα πάνω από 2.500 μπάτσους κάθε λογής, να εξοπλίσει την ΕΛΑΣ με περισσότερα από 3.000 οχήματα (αυτοκίνητα και μοτοσυκλέτες) και να αγοράσει βομβαρδιστικά Rafale σπαταλώντας 2,5 δις ευρώ δημοσίου χρήματος, όπως τον διέταξαν οι ευρωπαίοι και οι νατοϊκοί ταγοί του, εξυπηρετώντας τα μονοπώλια της ιμπεριαλιστικής βιομηχανίας του πολέμου. Διότι και ο ιμπεριαλισμός είναι στάδιο του καπιταλισμού. Έτσι δεν του έμειναν λεφτά στον κορβανά ούτε για να αγοράσει πυροσβεστικά αεροπλάνα, ελικόπτερα και οχήματα, ούτε βέβαια για να προσλάβει πυροσβέστες και να ενισχύσει οικονομικά το πυροσβεστικό σώμα. Και γιατί να το πράξει άλλωστε; Μήπως ζούμε σε σεισμογενή χώρα; Μήπως αντιμετωπίζουμε συχνά καύσωνες; Μήπως έχουμε συχνά πυρκαγιές να καίνε τη χώρα; Μήπως μετά τις πυρκαγιές θρηνούμε νεκρούς και περιουσίες από σφοδρές πλημμύρες;
Και θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε να πιάνουμε ένα-ένα τα κεφάλια του τέρατος και  να βλέπουμε τη σαπίλα του καπιταλιστικού συστήματος σε όλο της το μεγαλείο. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για όλες εκείνες τις υπέροχης ομορφιάς προστατευόμενες περιοχές Natura που λιγουρεύονται οι βιομήχανοι του τουρισμού για να τις μετατρέψουν σε θηριώδη τουριστικά καταλύματα για υψηλά βαλάντια, για παράδειγμα (εντελώς τυχαίο) πέριξ της υπό ανάπλαση περιοχής του Τατοϊου. Θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για όλα εκείνα τα έργα πυρασφάλειας που δεν έγιναν (σ.σ. αντιπυρικές ζώνες που πάλευαν να ανοίξουν όπως-όπως και ενώ η πυρκαγιά μαίνονταν), καθώς τα κονδύλια των δημοτικών αρχών απορρίφθηκαν. Και απορρίφθηκαν γιατί ο πρωθυπουργός προτίμησε να ρίξει τα χρήματα του λαού στην κατάργηση του εκπαιδευτικού ασύλου, αντί στην πυρασφάλεια του λαού. Θα μπορούσαμε να λύσουμε για την πανάκεια και ανέξοδη λύση της ατομικής ευθύνης που τόσο έχει εξυπηρετήσει τον πρωθυπουργό μας, ειδικά στη διαχείριση της πανδημίας.
Σημασία όμως δεν έχει μόνο να διαπιστώνουμε κατόπιν εορτής το πρόβλημα, ούτε να προσπαθήσουμε να λύσουμε τα επιμέρους προβλήματα. Είναι γνωστό πως αν έκοβες ένα από τα κεφάλια της Λερναίας Ύδρας, δύο θα φύτρωναν στη θέση του. Γι’ αυτό μία μόνο λύση υπάρχει, να δράσεις ριζοσπαστικά και να τσακίσεις μονομιάς το τέρας, να ανατρέψεις μονομιάς τον καπιταλισμό. Και για να γίνει αυτό ο τρόπος είναι ένας και μας τον έχει υποδείξει ο Μπρεχτ. Εσύ να πάρεις πρέπει την εξουσία!
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

3 Σχόλια

 • Ο/Η ΑΧΠ λέει:

  Πολύ καλά τα λές και τα καταγράφεις.

  Να και κάτι ακόμα που μου έκανε εντύπωση όταν ειπώθηκε πριν ένα μήνα από τον ανεκδιήγητο λαγό του ΕΕ-Καπιταλισμού:

  https://www.candiadoc.gr/2020/07/16/apisteyti-dilosi-mitsotaki-ton-er/

  «Κάποια στιγμή θα καεί το δάσος» «οπότε είμαι σίγουρος ότι κάνουμε το σωστό» είπε ο πρωθυπουργός της Ελλάδος Κυριάκος Μητσοτάκης σε επίσκεψη του στο δάσος Ερημίτης της Κέρκυρας.

  «Η εναλλακτική ποια θα είναι; Να μην κάνουμε τίποτα. Κάποια στιγμή θα καεί… και τότε» “θα μείνει μόνο ο ανεμόμυλος” πρόσθεσε κάποιος από το κοινό…

 • Ο/Η ΑΧΠ λέει:

  Υπάρχει και η είδηση “Δημοτικός σύμβουλος προέβλεπε ότι θα κάψουν την Εύβοια για τις ανεμογεννήτριες δέκα μέρες πριν την φωτιά!” που διαβάζεται μεταξύ αλλού και στο newsbreak.gr (https://www.newsbreak.gr/ellada/232506/dimotikos-symvoylos-proevlepe-oti-tha-kapsoyn-tin-eyvoia-gia-tis-anemogennitries-deka-meres-prin-tin-fotia/)

  “Ένα βίντεο ντοκουμέντο από την συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Μαντουδίου, προκαλεί ανατριχίλα.
  Ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Λιαγκάκης, προειδοποιεί ότι η αδειοδότηση ανεμογεννητριών στην περιοχή θα επιφέρει την πύρινη λαίλαπα που όλοι ζούμε.
  Σταράτες κουβέντες από έναν άνθρωπο που φαίνεται ότι πονάει τον τόπο του και δυστυχώς δικαιώθηκε πλήρως. Τώρα τον λόγο οφείλει να έχει η ελληνική δικαιοσύνη. ”

  Ξέχασαν να γράψουν ότι οι “σταράτες κουβέντες” του Στάθη Λιαγκάκη δεν είναι προφητείες παϊσιανές αλλά Επιστημονική Ανάλυση-Διάγνωση στην γνωστή ξύλινη γλώσσα των Κομμουνιστών. Ο Στάθης Λιαγκάκης είναι βλέπετε ο επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήμου της περιοχής Εύβοιας (Μαντουδίου;).

  Μωροί όσοι εναποθέτουν ελπίδες ότι θα τους γιάνει, θα τους μορφώσει, θα τους συνταξιοδοτήσει, θα τους γηροκομήσει, θα τους στεγάσει, θα τους ταϊσει, θα τους εγγυηθεί ασφάλεια, καθαρό αέρα, πράσινο, ότι θα τους κάνει Ανθρώπους. Μωροί που το βάρος τους βυθίζει όλη την κοινωνία μαζί με εμάς τους … ξύλινους, τους … παλιοημερολογίτες.

Κάντε ένα σχόλιο: