Big Brother: «Έντιμε άνθρωπε», θα ξαναδείς…

Όσοι καθίσουν ξανά να δουν τον «Μεγάλο Αδελφό», θα έχουν φροντίσει πρώτα να πείσουν τον εαυτό τους πως από εδώ και πέρα θα είναι αναβαπτισμένος. Δεν έχει σημασία που δεν θα είναι, η λογική της κλειδαρότρυπας ήταν αυτή που ανέκαθεν τούς κινητοποιούσε, παρότι τους εγκλώβιζε όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της ηθικής αποχαύνωσης και του κοινωνικού δαρβινισμού.

Ε, ναι, λοιπόν. Πρέπει να το βροντοφωνάξουμε. Συγχαρητήρια! Εκεί στον ΣΚΑΙ τα καταφέρατε περίφημα για μία ακόμα φορά.

Ρίξατε ακόμα πιο βαθιά στις καλένδες κάθε έννοια ανθρώπινης αξιοπρέπειας είχε κρατηθεί όρθια στα χρόνια των μνημονίων. Ευτελίσατε ακόμα και όποια απειροελάχιστα ψήγματα κοινής λογικής είχαν απομείνει κραταιά στην ελληνική κοινωνία.

Οι φτηνές ίντριγκες και τα ακόμα πιο φτηνά φλερτ μοιάζουν με κονσέρτο κλασικής μουσικής μπροστά στο θέαμα που παρουσιάζετε καθημερινά στους τηλεοπτικές δέκτες.

Κοινώς, τα καταφέρατε! Αυτός ήταν εξαρχής ο στόχος σας. Γι’ αυτό και γεμίσατε ένα σπίτι με ένα αμάλγαμα ματαιόδοξων περσόνων,  που πρέπει ομολογουμένως να τους ψάξατε πολύ. Για να προκαλέσετε, να στρέψετε – εν γνώσει σας – τα πυρά εναντίον σας.

Όσο περισσότερα τα πυρά, τόσο μεγαλύτερη η τηλεθέαση, τόσο μεγαλύτερο το κέρδος.

Γνωρίζετε, άλλωστε, καλά πως οι «έντιμοι άνθρωποι», οι απανταχού «κυρ-Παντελήδες», δεν θα κλείσουν την τηλεόραση, αντίθετα θα περιμένουν τώρα με μεγαλύτερη ανυπομονησία να δουν τα επόμενα επεισόδια. Η λογική της κλειδαρότρυπας ήταν αυτή που ανέκαθεν τούς κινητοποιούσε, παρότι τους εγκλώβιζε όλο και πιο βαθιά στον βούρκο της ηθικής αποχαύνωσης και του κοινωνικού δαρβινισμού.

Να κρυφοκοιτάξω τη ζωή του άλλου, να αποφύγω να δω τον εαυτό μου στον καθρέφτη και να αναμετρηθώ με τις δικές μου ελλείψεις και αδυναμίες.

Έτσι και τώρα. Όσοι καθίσουν ξανά να δουν τον «Μεγάλο Αδελφό», θα έχουν φροντίσει πρώτα να πείσουν τον εαυτό τους πως από εδώ και πέρα θα είναι αναβαπτισμένος – δεν έχει σημασία που δεν θα είναι, αφού δεν δημιουργήθηκε γι’ αυτόν τον σκοπό.

Μαζί με τους τηλεθεατές, θα γυρίσουν πίσω και οι χορηγοί που προσπαθούν τώρα να αποστασιοποιηθούν – ή, καλύτερα, να αποκομίσουν μερικά ακόμα επικοινωνιακά οφέλη.

Η υποκρισία σε όλο της το μεγαλείο… Μπορεί να «γκώσαμε» όλα αυτά τα χρόνια από μια διαρκή υποβάθμιση σε πρότυπα, ιδέες και προσδοκίες, αλλά φαίνεται πως υπάρχει ακόμα πρόσφορο έδαφος για να αναπτυχθούν νέα φοβικά σύνδρομα και να ενισχυθούν προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Γιατί το μεγάλο σπίτι, η πισίνα, οι ανέσεις, η (προσωρινή) έλλειψη άγχους για το μεροκάματο που έχουν όσοι είναι εκεί μέσα, αλλά και η προοπτική να κερδίσουν ένα μεγάλο χρηματικό ποσό είναι τα όσια και τα ιερά κάθε «έντιμου άνθρώπου».

Γι’ αυτό και ο πλήρης εξευτελισμός του δεν ήρθε ακόμα. Θα έρθει τον χειμώνα, όταν η πανδημική κρίση θα τον μαντρώσει ξανά στο σπίτι του – σε αυτό το μικρό και χτικιάρικο σπίτι – για να τον καταντήσει έναν ζηλόφθονο ωτακουστή ενός εσμού ανθρώπων που προσπαθούν να πλασαριστούν ως κοινωνικά πρότυπα – ή, τουλάχιστον, ως φυσιολογικοί και ως εκπρόσωποι του μέσου όρου.

Ενός μέσου όρου ίδιας ξετσιπωσιάς με τους μέσους όρους της υπουργού, κ. Κεραμέως…

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: