34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ – ΚΝΕ: «Ξαναζωντάνεψε» τ’ αρματολίκι…

Το 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ – ΚΝΕ είχε σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας τον σοσιαλισμό»και πραγματοποιήθηκε από τις 18 ως τις 21 Σεπτέμβρη 2008 στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Συνεχίζουμε την αναδημοσίευση του καθημερινού αφιερώματος του 902.gr στην ιστορία του θεσμού, με την αναφορά στο 34ο Φεστιβάλ ΚΚΕ-ΚΝΕ, οι κεντρικές εκδηλώσεις του οποίου πραγματοποιήθηκαν το τετραήμερο από τις 18 ως τις 21 Σεπτέμβρη 2008 στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.:

Αφιερωμένο στα 90 χρόνια του ΚΚΕ και τα 40 της ΚΝΕ ήταν το 34ο Φεστιβάλ και προς τιμήν αυτής της επετείου ονομάστηκε Φεστιβάλ ΚΚΕ – ΚΝΕ. Το Φεστιβάλ ΚΚΕ – ΚΝΕ είχε σύνθημα «Πρωτοπόρα θεωρία, πρωτοπόρα δράση, για το μέλλον μας τον σοσιαλισμό»και πραγματοποιήθηκε από τις 18 ως τις 21 Σεπτέμβρη 2008 στην Πανεπιστημιούπολη στα Ιλίσια.

Η γεμάτη ηρωισμό ιστορία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ζωντάνεψε μέσα από την Έκθεση Αρχείου του Κόμματος η οποία περιελάμβανε αυθεντικούς χειρόγραφους χάρτες του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πομποδέκτη και γραφομηχανή, σφραγίδες, σφαίρες, όπλα, εκδόσεις και ντοκουμέντα, από την ΚΟΜΕΠ και το «Μανιφέστο» μέχρι το «Πώς να διαβάζουμε το χάρτη» του ΔΣΕ από το εκδοτικό «Ελεύθερη Ελλάδα». Χειρόγραφες εφημερίδες των πολιτικών εξορίστων στην Ανάφη, την κομματική ταυτότητα του Νίκου Μπελογιάννη, τη θήκη του όπλου του καπετάν Γιώτη και πολλά άλλα…

Από τη γιγαντοοθόνη της Κεντρικής Εξέδρας, ξεπρόβαλαν ανα διαστήματα μεγάλες μορφές του κινήματος, οι μαχητές του ΕΛΑΣ, του ΔΣΕ, οι αγωνιστές της κάθε εποχής, για να χαιρετίσουν τους κομμουνιστές και τους εργάτες του «σήμερα». Σε κάθε γωνιά του Φεστιβάλ, οι χιλιάδες επισκέπτες αντάμωναν μ’ αυτές τις ηρωικές μορφές και, κυρίως, με την πρωτοπόρα θεωρία του ΚΚΕ.

Στη μεγαλειώδη συγκέντρωση την τελευταία μέρα μίλησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα και χαιρέτισε ο Γιάννης Πρωτούλης γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Προς τιμήν των 90 χρόνων του ΚΚΕ, παραβρέθηκε και μίλησε ο Χουάν Κάρλος Μαρσάν Αγκιλέρα, υπεύθυνος για την Ευρώπη του Τμήματος Διεθνών Σχέσεων της ΚΕ του ΚΚ Κούβας.

Παρά τη βροχή, που ανάγκασε τους διοργανωτές να ματαιώσουν την πλειοψηφία των προγραμματισμένων εκδηλώσεων το Σάββατο και να ακυρώσουν αρκετές εκδηλώσεις της Κυριακής, ήταν πολλές δεκάδες χιλιάδες οι επισκέπτες που πέρασαν τις πύλες του. Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν ιδιαίτερα πλούσιο με την παρουσία στις μουσικές σκηνές μεταξύ άλλων των Μ. Μητσιά, Π. Θαλασσινού, Γ. Νέγκα, Μύρ. ΣτρατήΕυαν. Ρεμπούτσικα, Π. ΚαλαντζόπουλουΕλ. ΠασπαλάΑγάθωνα«Ενδελέχεια»«Φθηνό Ευέλικτο Μουσικό Δυναμικό»«Encardia».

Την τιμητική τους είχαν και όλες οι μορφές τέχνης, από το θέατρο ως τα εικαστικά και από τον κινηματογράφο ως τον χορό και την ποίηση.

Ο διεθνισμός των κομμουνιστών εκφράστηκε με τη συμμετοχή 61 Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων και Κομμουνιστικών Νεολαιών από 35 χώρες του Κόσμου.

Ξεχωριστό γεγονός η διεθνιστική αλληλεγγύη στη σοσιαλιστική Κούβα. Μάλιστα, στο πλαίσιο αυτό, διοργανώθηκε μια συγκινητική και θερμή εκδήλωση στο χώρο της Διεθνούπολης, αφιερωμένη στα 50 χρόνια από την Κουβανική επανάσταση, στην οποία παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, παρά τη βροχή και την κακοκαιρία. Η εκδήλωση, έκλεισε με τον πιο ενθουσιώδη τρόπο, με το ιταλικό συγκρότημα «Banda Bassoti» – που δεν μπόρεσε να κάνει την προγραμματισμένη συναυλία του, εξαιτίας της κακοκαιρίας – να αφιερώνει στην Κούβα, δύο γνωστά ιταλικά επαναστατικά τραγούδια, το «Αβάντι Πόπολο» και το «Μπέλα Τσάο», ξεσηκώνοντας τους παραβρισκόμενους.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: