Ένας χρόνος χωρίς τον Γιάννη Μπεχράκη

Μέσα από τα μάτια και τον φακό του ταξιδέψαμε σε εμπόλεμες ζώνες, είδαμε την διάσωση προσφύγων, με τον ίδιο να αφήνει πολλές φορές την κάμερά του και να χύνεται στη θάλασσα για να βοηθήσει. 

Το 2000 στη Σιέρα Λεόνε ο Γιάννης Μπεχράκης ήρθε κυριολεκτικά αντιμέτωπος με τον θάνατο. Ήταν τότε που κάλυπτε τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε, ενώ ταξίδευε  στη ζούγκλα μαζί με τους συναδέλφους από το Reuters, Kurt Schork και Mark Chisholm, και τον κάμεραμαν του AP Miguel Gil Moreno, όταν δέχτηκε ένοπλη επίθεση από αντάρτες.

Δύο από τους συνεργάτες του, αλλά και κάποιοι από τους στρατιώτες που τους συνόδευαν, σκοτώθηκαν από τα πυρά. Εκείνος και ο Mark Chilsom σώθηκαν σερνόμενοι ανάμεσα στη βλάστηση της ζούγκλας.

Σίγουρος τότε ότι θα πεθάνει, μπαίνει να διασχίσει τη ζούγκλα. Το πρόσωπό του σκίζεται, πέφτει κάτω, σηκώνεται, ακούει γύρω του πυροβολισμούς και ουρλιαχτά, σκέφτεται ότι πρέπει να ζήσει, να ζήσει και να γυρίσει. Κι έζησε…

Η περίφημη φωτογραφία στην οποία κοιτάζει στον ουρανό είναι ακριβώς από εκείνη την ημέρα.

Ο Μπεχράκης γλίτωσε για να γράψει και μετά το 2000 ιστορία, καθώς είχε ήδη μια σπουδαία πορεία. Μέσα από τα μάτια και τον φακό του ταξιδέψαμε σε εμπόλεμες ζώνες, είδαμε την διάσωση προσφύγων, με τον ίδιο να αφήνει πολλές φορές την κάμερά του και να χύνεται στη θάλασσα για να βοηθήσει.

Άφησε μια τεράστια παρακαταθήκη και αγαπήθηκε πολύ ακόμη και από ανθρώπους που δεν τον γνώρισαν παρά μόνο από τις φωτογραφίες του.

Γεννήθηκε το 1960 στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στο Athens School of Arts and Technology και στο Πανεπιστήμιο Μίντλσεξ (Middlesex University) στο Λονδίνο.

Εργάστηκε ως φωτογράφος στην Αθήνα τη διετία 1985-86. Το 1988 ξεκίνησε να δουλεύει για το Reuters στην Αθήνα. Η πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό ήταν η κάλυψη της κρίσης στη Λιβύη τον Ιανουάριο του 1989.

Στη διάρκεια της καριέρας του είχε καλύψει πολέμους σε διάφορα μέρη του κόσμου, την μεταναστευτική και προσφυγική κρίση, καθώς και μεγάλα πολιτικά και αθλητικά γεγονότα.

Βραβεύτηκε το 2000 από το OVERSEAS PRESS CLUB of AMERICA στη Νέα Υόρκη για το καλύτερο ξένο ρεπορτάζ στις ΗΠΑ, ενώ το 2002 κέρδισε το βραβείο Bayeux για τους πολεμικούς ανταποκριτές, στον ετήσιο παγκόσμιο διαγωνισμό για την βράβευση των δημοσιογράφων που καλύπτουν πολεμικές συγκρούσεις σε όλο τον κόσμο. Το 2015 η Guardian τον ανέδειξε ως τον φωτογράφο της χρονιάς και το 2016 ως επικεφαλής της ομάδας φωτογράφων του πρακτορείου Reuters, βραβεύθηκε με το βραβείο Πούλιτζερ.

Συνεπής και σπουδαίος μέχρι το τέλος, έφυγε σαν σήμερα 2 Μαρτίου του 2019.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: