Σαμάνθα Σμιθ – Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Αυτή είναι η ιστορία της Σαμάνθα Σμιθ. Μιας μικρής που έκανε τον κόσμο να έχει τα μάτια του καρφωμένα πάνω της, όσο η ίδια, μάλλον συμμεριζόμενη την άποψη του Γιούρι Αντρόποφ, φώναζε κι εκείνη για αφοπλισμό και ειρήνη.

Η περιέργεια ενός μικρού παιδιού, γίνεται καμιά φορά φως πιο δυνατό από δέκα ήλιους. Αυτό το φως πέφτει πάνω στην ανθρωπότητα και δείχνει προς τα που οδεύει.

1982, η Σαμάνθα Σμιθ γράφει στον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΣΕ, Γιούρι Αντρόποφ ένα πολύ απλό γράμμα.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο“Αγαπητέ Κύριε Αντρόποφ.

Το όνομα μου είναι Σαμάνθα Σμιθ. Είμαι δέκα χρονών. Συγχαρητήρια για την καινούρια σας δουλειά. Ανησυχώ για τη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες αν κάνουν πυρηνικό πόλεμο. Θα ψηφίσετε να έχουμε πόλεμο ή όχι; Αν όχι, πείτε μου, σας παρακαλώ, πώς θα βοηθήσετε να μην έχουμε πόλεμο. Σ’ αυτήν την ερώτηση δε χρειάζεται ν’ απαντήσετε, αλλά θα ήθελα να ξέρω γιατί θέλετε να κατακτήσετε τον κόσμο, ή τουλάχιστον τη χώρα μας. Ο Θεός έκανε τον κόσμο για να ζούμε μέσα μαζί ειρηνικά και να μην πολεμάμε.

Ειλικρινά,
Σαμάνθα Σμιθ”

Η Σαμάνθα Σμιθ έγινε η νεαρότερη Πρέσβειρα Ειρήνης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Γεννήθηκε τον Ιούνη του 1972, στο Χούλτον του Μέιν, στις ΗΠΑ. Πέντε χρονών έγραψε γράμμα στην Βασίλισσα Ελισσάβετ ΙΙ, εκφράζοντάς της τον θαυμασμό της. Σαν μικρό κορίτσι, περίεργη γι’ αυτά που λέγανε οι μεγάλοι, ή φοβισμένοι απ’ αυτά που άκουγε στις ειδήσεις ρώτησε την μαμά της, την Τζέιν Σμιθ “αν θα γίνει πόλεμος με την Σοβιετική Ένωση”. Η μαμά της της έδειξε το εξώφυλλο του Life, δείχνοντας την φωτογραφία του Γιούρι Αντρόποφ και την παρότρυνε να στείλει η ίδια ένα γράμμα στον Σοβιετικό ηγέτη, που λίγο καιρό πριν είχε λάβει τη χρέωση του Γενικού Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ, ρωτώντας τον!

Έστειλε το γράμμα, έβαλε διεύθυνση “Προς Κύριο Γιούρι Αντρόποφ, Κρεμλίνο, Μόσχα, ΕΣΣΔ” και το ξέχασε ολότελα, μέχρι την ημέρα που την κάλεσε η γραμματέας του διευθυντή του σχολείου της, στο Μάντσεστερ του Μέιν, για να μιλήσει στο τηλέφωνο μ’ έναν ρεπόρτερ του United Press International και να μάθει ότι η επιστολή της δημοσιεύτηκε της Πράβντα. Της φάνηκε περίεργο όμως που δεν πήρε απάντηση, οπότε έγραψε ένα δεύτερο γράμμα στον Πρέσβη της ΕΣΣΔ στις ΗΠΑ Ντομπρίνιν, ρωτώντας εάν ο Αντρόποφ θα της απαντούσε, λέγοντάς του επίσης: “Νομίζω ότι οι ερωτήσεις μου ήταν καλές και δεν νομίζω ότι μετράει που είμαι μόνο δέκα χρονών!” Μια βδομάδα μετά έφτασε και η απάντηση του Αντρόποφ:

Σαμάνθα Σμιθ – Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

“Αγαπητή Σαμάνθα,

Παρέλαβα το γράμμα σου, όπως πολλά άλλα που έφτασαν πρόσφατα απ’την χώρα σου και από άλλες χώρες σε όλον τον κόσμο.

Μου φαίνεται -κρίνοντας απ’ το γράμμα σου- ότι είσαι ένα θαρραλέο και ειλικρινές κορίτσι, σαν την Μπέκυ, την φίλη του Τομ Σόιερ στο διάσημο βιβλίο του συμπατριώτη σου Μαρκ Τουέιν. Το βιβλίο αυτό είναι πολύ γνωστό και αγαπητό στην χώρα μας απ’ όλα τα αγόρια και τα κορίτσια.

Μου γράφεις ότι είσαι ανήσυχη για αν θα υπάρξει πυρηνικός πόλεμος μεταξύ των χωρών μας. Και ρωτάς αν θα κάνουμε κάτι για να μην ξεσπάσει.

Η ερώτησή σου είναι η πιο σημαντική απ’ όσες κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος μπορεί να μας κάνει. Θα σου απαντήσω σοβαρά και ειλικρινά.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Ναι, Σαμάνθα, εμείς στην Σοβιετική Ένωση προσπαθούμε να κάνουμε τα πάντα για να μην γίνει πόλεμος στην Γη. Αυτό ζητάει και κάθε Σοβιετικός άνθρωπος. Αυτό μας δίδαξε και ο μεγάλος ιδρυτής της χώρας μας Βλαντίμιρ Λένιν.

Ο Σοβιετικός λαός ξέρει πολύ καλά πόσο απαίσιο πράγμα είναι ο πόλεμος. Σαράντα δύο χρόνια πριν, η Ναζιστική Γερμανία, που επεδίωκε την κυριαρχία σε ολόκληρο τον κόσμο, επιτέθηκε στη χώρα μας, έκαψε και κατέστρεψε χιλιάδες πόλεις και χωριά, σκότωσε εκατομμύρια Σοβιετικούς άντρες, γυναίκες και παιδιά.

Σ’ αυτόν τον πόλεμο, που έληξε με την νίκη μας, ήμαστε σύμμαχοι με τις Ηνωμένες Πολιτείες: μαζί παλέψαμε για την απελευθέρωση πολλών ανθρώπων απ’ τους Ναζί κατακτητές. Εύχομαι να το ξέρεις αυτό απ’ την ιστορία στο σχολείο. Και σήμερα ακόμη θέλουμε να ζούμε ειρηνικά, να κάνουμε εμπόριο και να συνεργαζόμαστε με τους γείτονές μας σ’ αυτήν την Γη. Μ’ αυτούς που είναι μακριά και μ’ αυτούς που είναι κοντά. Και σίγουρα με μια τόσο μεγάλη χώρα όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Στην Αμερική και στην χώρα μας υπάρχουν πυρηνικά όπλα. Απαίσια όπλα που μπορούν να σκοτώσουν εκατομμύρια στη στιγμή. Αλλά δε θέλουμε ποτέ να χρησιμοποιηθούν. Γι’ αυτό η Σοβιετική Ένωση δήλωσε ξεκάθαρα σε όλον τον κόσμο ότι ποτέ, ΠΟΤΕ δε θα χρησιμοποιήσει πρώτη πυρηνικά ενάντια σε μια ξένη χώρα. Γενικά προτείνουμε να πάψει η περαιτέρω παραγωγή τους και να προχωρήσουμε στην πλήρη κατάργηση όλων των αποθεμάτων στην Γη.

Μου φαίνεται πως, είναι αρκετά καλή απάντηση και για την δεύτερη ερώτησή σου: “Γιατί θέλετε να κάνετε πόλεμο με όλον τον κόσμο ή τουλάχιστον με τις ΗΠΑ;” Δε θέλουμε τίποτα τέτοιο. Κανείς στη χώρα μας, ούτε εργάτες, αγρότες, συγγραφείς, ούτε γιατροί, ούτε μεγάλοι, ούτε παιδιά, ούτε μέλη της κυβέρνησης θέλουν έναν μεγάλο ή “μικρό” πόλεμο.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Θέλουμε ειρήνη. Υπάρχει κάτι που μας απασχολεί: να καλλιεργούμε σιτάρι, να χτίζουμε και να εφευρίσκουμε, να γράφουμε βιβλία και να ταξιδεύουμε στο διάστημα. Θέλουμε ειρήνη για εμάς και όλους τους λαούς του πλανήτη. Για όλα τα παιδιά και για εσένα, Σαμάνθα.

Σε προσκαλώ, αν σ’ αφήνουν οι γονείς σου, να έρθεις στην χώρα μας, το καλοκαίρι που είναι η καλύτερη εποχή. Θα μάθεις για την χώρα μας, θα συναντηθείς με τους συνομηλίκους σου, θα επισκεφθείς τη διεθνή κατασκήνωση παιδιών “Αρτέκ” στη θάλασσα. Και θα δεις και μόνη σου: στην Σοβιετική Ένωση όλοι θέλουν ειρήνη και φιλία μεταξύ των λαών.

Σ’ ευχαριστώ για το γράμμα σου. Σου εύχομαι τα καλύτερα στην ζωή σου.

Γ.Β. Αντρόποφ
19 Απρίλη, 1983 ”
(Το γράμμα στα ρωσικά εδώ.)

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Η Σαμάνθα επισκέφθηκε την ΕΣΣΔ με τους γονείς της στις 7 Ιούλη του 1983. Εκεί, όπως και στην πατρίδα της, τράβηξε τα μάτια των δημοσιογράφων. Επισκέφτηκε το Λένινγκραντ, τη Μόσχα και τη διεθνή παιδική κατασκήνωση “Αρτέκ”, στο Χουρζούφ της Κριμαίας. Μίλησε στο τηλέφωνο με τον Γιούρι Αντρόποφ, ενώ όταν γύρισε πίσω, μίλησε και με την πρώτη στον κόσμο γυναίκα κοσμοναύτη Βαλεντίνα Τερεσκόβα. Όμως δεν κατάλαβε ποια ήταν στο τηλέφωνο και μετά από λίγη ώρα το έκλεισε.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Μετά το ταξίδι της στην ΕΣΣΔ, έγινε ανεπίσημη πρέσβειρα ειρήνης των ΗΠΑ κι έκανε ομιλίες στον κόσμο. Συμμετείχε το 1983 στο Διεθνές Συμπόσιο Παιδιών στο Κόμπε της Ιαπωνίας (εδώ η ομιλία της), που πρότεινε να υπάρξει ένα πρόγραμμα ανταλλαγής εγγόνων ανάμεσα στους ηγέτες των δύο δυνάμεων και γενικότερα δύο αντίπαλων χωρών ούτως ώστε “στο μακρινό 2001 να κοιτάμε γύρω μας και βλέπουμε μόνο φίλους κι όχι αντίπαλες χώρες.”

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

Η ιστορία της Σαμάνθα λήγει τραγικά

Στις 25 Αυγούστου του 1985, η ίδια με τον πατέρα της σκοτώνονται σε αεροπορικό δυστύχημα στο Όμπουρν του Μέιν, σε ηλικία μόλις 13 ετών. Η μητέρα της το ίδιο έτος ίδρυσε το “Ίδρυμα Σαμάνθα Σμιθ” προς τιμήν της.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμοΗ ΕΣΣΔ τίμησε την Σαμάνθα Σμιθ, βγάζοντας τιμητικό γραμματόσημο, ονόμασαν ένα σπάνιο διαμάντι, ένα λουλούδι διασταύρωση τριών άλλων ειδών, ένα σκάφος του ναυτικού, ενώ στο Μέιν, η πρώτη Δευτέρα του Ιούνη είναι αφιερωμένη στην Σαμάνθα καθώς υπάρχει και το χάλκινο άγαλμά της έξω απ’την Βιβλιοθήκη του Μέιν, απεικονίζοντάς την να απελευθερώνει ένα περιστέρι.

Η Σοβιετική αστρονόμος Λιουντμίλα Τσέρνιχ ονόμασε τον αστεροειδή 3147, που ανακάλυψε, Σαμάνθα.

Η παιδική της αθωότητα και η περιέργεια μας έδωσαν την ευκαιρία να δούμε γι’ ακόμη μια φορά το μεγαλείο της χώρας εκείνης που λέγονταν ΕΣΣΔ, την πάλη της για την Ειρήνη, τη Φιλία και τη Συνεργασία των λαών, τον παγκόσμιο αφοπλισμό.

Σαμάνθα Σμιθ - Οι 7 γραμμές και δυο βδομάδες που συγκίνησαν τον κόσμο

“ЦК ВЛКСМ”: “Κεντρική Επιτροπή Πανρωσικής Λενινιστικής Κομμουνιστικής Ένωσης Νεολαίας” ή αλλιώς “Κομσομόλ”

Αυτή ήταν η ιστορία της Σαμάνθα Σμιθ. Μιας μικρής που έκανε τον κόσμο να έχει τα μάτια του καρφωμένα πάνω της, όσο η ίδια, μάλλον συμμεριζόμενη την άποψη του Γιούρι Αντρόποφ, φώναζε κι εκείνη για αφοπλισμό και ειρήνη.

 

Δείτε εδώ όλες τις αναρτήσεις του Αφιερώματος της Κατιούσα στην Οχτωβριανή Επανάσταση

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: