«Βασική μας δουλειά είναι να ικανοποιήσουμε τις ανάγκες του κόσμου» – Συνέντευξη με τον Θ. Κοκονά, υποψήφιο Δήμαρχο Κορδελιού-Ευόσμου

“Οι μόνες εντολές που θα παίρνουμε, είναι οι εντολές που κουβαλάμε μόνοι μας από την πολιτική μας ταυτότητα.”

Λίγες ώρες πλέον μας χωρίζουν από τις εκλογές της 26ης Μάη και η Κατιούσα εστιάζει σήμερα στο Δήμο Κορδελιού-Ευόσμου. Ο Δήμος Κορδελιού-Ευόσμου, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Θεσσαλονίκης, μια περιοχή που θεωρείται υποβαθμισμένη, και κατοικείται ως επί το πλείστον από εργαζόμενους και άλλα λαϊκά στρώματα.

Συνομιλήσαμε λοιπόν με τον υποψήφιο Δήμαρχο Θανάση Κοκονά. Ο Θανάσης Κοκονάς είναι 45 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, ενώ συμμετέχει ενεργά στο γονεϊκό κίνημα, όντας μέλος στα Δ.Σ. των Συλλόγων Γονέων του 1ουΓυμνασίου, του 1ου Λυκείου και της Ένωσης Κορδελιού-Ευόσμου, Παράλληλα είναι πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας και αντιπρόεδρος της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Γονέων Ελλάδος.

 

-κ. Κοκονά, είστε υποψήφιος Δήμαρχος Κορδελιού-Ευόσμου, μιας περιοχής που θεωρείται ιδιαίτερα υποβαθμισμένη στη Θεσσαλονίκη. Ποια είναι τα πιο κύρια και επείγοντα ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι του Δήμου;

 

Ιεραρχούμε σαν πρώτο, χωρίς να ξεχωρίζουμε τα υπόλοιπα, το ζήτημα της σχολικής στέγης, που απασχολεί γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικούς, νέα ζευγάρια που αποφάσισαν να έρθουν να μείνουν στην περιοχή μας, Όλο το προηγούμενο διάστημα η νυν δημοτική αρχή, αλλά και οι προηγούμενες, δεν έκαναν τον παραμικρό προγραμματισμό για να μπορέσουν να βρουν χώρους που θα τους χρησιμοποιήσουν για να χτίσουν καινούρια σχολεία. Ακόμα και με την παραδοχή του ίδιου του αντιδημάρχου Παιδείας, χρειαζόμαστε 200 νέες αίθουσες για να μπορέσει να λειτουργήσει οριακά ο Δήμος μας. Να σας θυμίσω ότι όλο το προηγούμενο διάστημα κλείστηκαν κλιμακοστάσια, αυλές σχολείων, αθλητικοί χώροι, χώροι που προορίζονταν για το ολοήμερο σχολείο. Έχουμε μάλιστα την πανελλήνια πρωτοτυπία να είμαστε ο Δήμος που έχει ένα ολόκληρο σχολείο φτιαγμένο από προκάτ αίθουσες. Είναι το τελευταίο σχολείο που ανακοίνωσε μάλιστα και ο πρωθυπουργός ότι θα χτιστεί με επείγοντα σχεδιασμό, για να μπορέσει ν α ικανοποιήσει τους μαθητές άνωθεν του Περιφερειακού. Έχουμε λάβει κάποιες δεσμεύσεις ότι θα προχωρήσει αυτή η διαδικασία για το νέο σχολείο, αλλά να σας θυμίσω ότι τα τελευταία δεκατρία χρόνια δεν έχει χτιστεί το παραμικρό σχολείο στην περιοχή.

 

-Υπάρχουν και σχολεία με διπλοβάρδια;

 

-Υπάρχουν νηπιαγωγεία που λειτουργούν με διπλοβάρδια, αυτό και μόνο αποδεικνύει το τεράστιο ζήτημα με τη σχολική στέγη, που ξεκινά από την αρχή που ο μαθητής μπαίνει στην εκπαιδευτική διαδικασία, όπως επίσης και το γεγονός ότι τα τμήματα των τάξεων αγγίζουν τους 25 με 27 μαθητές στα περισσότερα σχολεία.

 

-Σχετικά με το θέμα της δυσοσμίας στη Δυτική Θεσσαλονίκη, ποια είναι η θέση σας;

 

-Πράγματι, ένα πολύ σημαντικό ζήτημα είναι το θέμα με τη ρύπανση στην περιοχή μας, με τη δραστηριότητα που ασκούν τα ΕΛΠΕ. Ακόμα και η τελευταία ανακοίνωση της Περιφέρειας καταδεικνύει αυτό που είναι κοινός τόπος στις συζητήσεις των κατοίκων. To ιεραρχούμε ως ένα φλέγον ζήτημα για την περιοχή, απασχολεί πολύ τον κόσμο που ζει και εργάζεται εδώ. Η Περιφέρεια είπε ότι η δυσοσμία που επικρατεί, η ρύπανση, προκαλούν κάποια προβλήματα υγείας στους κατοίκους. Περιμένουμε και το Υπουργείο Υγείας να μας απαντήσει ποια ακριβώς είναι τα προβλήματα που δημιουργούνται στην υγεία των κατοίκων. Εμείς με τις κουβέντες που κάνουμε με τους κατοίκους τα εντοπίζουμε σε τσούξιμο στα μάτια, πονοκεφάλους, τάσεις για εμετό και ζαλάδες.

Σε υπηρεσίες καθαριότητας του Δήμου με την υποψήφια ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Θεανώ Καπέτη

 

-Αυτά να φανταστούμε συμβαίνουν για χρόνια…

 

-Αυτά συμβαίνουν για χρόνια κι εκεί είναι η ευθύνη και της Περιφέρειας, παρόλο που βγήκε με τυμπανοκρουσίες προεκλογικά να πει ότι βρέθηκε ο ρυπαίνων την περιοχή, ώστε να το αξιοποιήσει προεκλογικά και μόνο. Εμείς σε έναν έλεγχο που έχουμε κάνει, έχουμε εντοπίσει όλη αυτή τη δραστηριότητα τα τελευταία 25-30 χρόνια και, με βάση τις μαρτυρίες των κατοίκων της περιοχής, σίγουρα τα τελευταία 6-7 χρόνια εντοπίζεται πιο έντονα όλο αυτό, ενδεχομένως και λόγω της αύξησης της δραστηριότητας των ΕΛΠΕ και των νέων μονάδων που έχουν εγκαταστήσει στην περιοχή. Προφανώς η ευθύνη του Δήμου και σε αυτό είναι τεράστια γιατί σκεφτείτε ότι όλο το προηγούμενο διάστημα, παρά τις τοποθετήσεις που είχαμε κι εμείς σα Λαϊκή Συσπείρωση κάνει στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έκανε οτιδήποτε, παρά μόνο δεχόταν χορηγίες από τα ΕΛΠΕ, με σκοπό να αθωώσει στη συνείδηση των κατοίκων της περιοχής τη δραστηριότητά τους εκεί, και να μπει σε μια διαδικασία, με ψίχουλα, δίνοντας κάποιες ελάχιστες χορηγίες, σε κάποια σχολεία κτλ., να δείξει ένα καλό πρόσωπο στην κοινωνία.

 

-Απ’ τη μια αυτό βέβαια, απ’ την άλλη το φακέλωμα…

 

-Αυτό ακριβώς πρέπει να τονίσουμε, ότι τα ΕΛΠΑ προχώρησαν σε φακέλωμα όλων των κατοίκων της περιοχής που αντιδρούσαν στην κατάσταση αυτή, ένα φακέλωμα που τελικά παραδέχτηκαν. Και φυσικά ούτε ο Δήμος, ούτε η Περιφέρεια, ούτε το Υπουργείο βγήκαν να καταγγείλουν αυτή τη δραστηριότητα, που στην ουσία προσπαθούσε να ελέγξει όλους όσους διαμαρτύρονταν στην περιοχή. Κι αυτό είναι ένα συμπέρασμα που πρέπει να βγάζει ο κόσμος, πως από όλη τη διαμαρτυρία των κατοίκων και κάτω από την πίεση βγήκαν και έστω καθυστερημένα όλα αυτά τα αποτελέσματα της Περιφέρειας. Εμείς από την πλευρά μας σα Λαϊκή Συσπείρωση φέραμε πρόσφατα το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο και ζητήσαμε να σταματήσουν να λαμβάνονται χορηγίες από τα ΕΛΠΕ και ομόφωνα, χωρίς να έχουμε αυταπάτες, ίσως λόγω προεκλογικού κλίματος, το δημοτικό συμβούλιο, κάτω από την πίεση και τη δική μας και του κόσμου, έκανε δεκτή αυτήν την πρόταση. Βέβαια οι χορηγίες μπορεί να σταμάτησαν, αλλά προφανώς αυτό δεν είναι το μέτρο για να σταματήσει και η ρύπανση στην περιοχή. Έχουμε ζητήσει επανειλημμένα και με παραστάσεις διαμαρτυρίας στην Περιφέρεια να παρθούν όλα εκείνα τα μέτρα που θα σταματήσουν τη ρύπανση στην περιοχή μας.

 

-Υπάρχει το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης, ει δυνατόν, ως καλύτερο σενάριο;

 

-Προφανώς, αν και ξέρουμε πόσο δύσκολο είναι να μετεγκατασταθούν τα ΕΛΠΕ, αλλά και εδώ βάζουμε τον όρο ότι σε τυχόν μετεγκατάσταση τα έξοδα πρέπει να είναι των ΕΛΠΕ, να μην περάσουν στην πλάτη των κατοίκων της περιοχής και όλης της Θεσσαλονίκης. Μέχρι να γίνει αυτό να βρεθούν προσωρινά άμεσες λύσεις, είτε αυτό είναι περισσότερα φίλτρα, είτε περισσότερος έλεγχος, είτε μετεγκαταστάσεις συγκεκριμένων δραστηριοτήτων που είναι στα σύνορα με τις κατοικημένες περιοχές στο Κορδελιό. Και φυσικά με ευθύνη του κράτους, που θα ελέγξει όλη αυτή τη διαδικασία, να σταματήσει η ρύπανση στην περιοχή. Προφανώς δε θα επαναπαυθούμε σ’ αυτό, οι κάτοικοι σίγουρα και εμείς σαν μπροστάρηδες θα συνεχίσουμε τον αγώνα. Δεν ξεγελιόμαστε από τυχόν μείωση των δραστηριοτήτων που ασκούν αυτήν την περίοδο ή τυχόν διαβεβαιώσεις ότι «θα παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα» κτλ. Επίσης να τονίσουμε και κάτι ακόμα. Σε μελέτη του ΑΠΘ που πραγματοποιήθηκε, διαπιστώθηκε πως η ρύπανση μέσα στο χώρο του εργοστασίου, με ό,τι δυσμενείς επιπτώσεις έχει αυτό για τους εργαζόμενους, ήταν δέκα φορές μεγαλύτερη, από ό,τι στην υπόλοιπη περιοχή. Είναι ένα κομμάτι κι αυτό, είναι εργαζόμενοι της περιοχής μας και πρέπει και αυτούς να τους αντιμετωπίσουμε με την ευαισθησία που χρειάζεται.

Από την εξόρμηση στο πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής

 

-Με αφορμή αυτό το θέμα που μόλις αναφερθήκατε, ένα κρίσιμο θέμα δημόσια υγείας, ποια είναι η κατάσταση γενικά από άποψη δομών υγείας στο δήμο. Γιατί από όσο ξέρουμε η πρόσβαση στα μεγάλα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης είναι πολύ δύσκολη…

 

-Ακριβώς…

 

-… κατά βάση τα περισσότερα νοσοκομεία είναι προσβάσιμα από τα ανατολικά του πολεοδομικού συγκροτήματος. Οι τοπικές δομές σε τι κατάσταση βρίσκονται;

 

-Καταρχάς στο δήμο μας λειτουργεί ένα Κέντρο Υγείας, που πρόσφατα άρχισε να λειτουργεί και σε 24ωρη βάση, χωρίς όμως δυστυχώς, και παρά τις ανακοινώσεις και του ίδιου του Πρωθυπουργού, να καλύπτονται όλες οι ανάγκες των κατοίκων. Δηλαδή σε μια περιοχή που κατοικούν περίπου 160 χιλιάδες κόσμου, ένα Κέντρο Υγείας με έναν παιδίατρο ή με έναν ορθοπαιδικό σε μία βάρδια προφανώς δεν επαρκούν να καλύψουν αυτό που λέμε «πρωτοβάθμια υγεία». Το μόνο κοντινό νοσοκομείο είναι το «Παπαγεωργίου», αλλά εμείς ζητάμε να λειτουργήσει πλήρως το Κέντρο Υγείας, το οποίο εξυπηρετεί πολύ κόσμο, να μην είναι όμως ένα Κέντρο Υγείας που θα είναι μόνο στα χαρτιά, να στελεχωθεί από όλες τις ειδικότητες, από όλους τους γιατρούς, ώστε όταν απευθύνονται εκεί για πρωτοβάθμια περίθαλψη οι κάτοικοι να τη λαμβάνουν πραγματικά και να μη χρειάζεται να πάνε σε πραγματικά πάρα πολλά ιδιωτικά κέντρα που λειτουργούν στην περιοχή του Ευόσμου και αναγκάζουν τους κατοίκους να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη.

Μαζί με τον Υποψήφιο Περιφεριάρχη Κεντρικής Μακεδονίας Σωτήρη Αβραμόπουλο

-Και μια και μιλάμε για χέρι στην τσέπη. Από θέμα αθλητισμού, πολιτισμού, ένας νέος άνθρωπος και όχι μόνο, τι δυνατότητες έχει στο δήμο και τι κόστος επωμίζεται αν θέλει να αθληθεί, να ασχοληθεί με τον πολιτισμό; Υπάρχουν δομές; Επαρκούν; Είναι εύκολα προσβάσιμες και δωρεάν ή οικονομικά προσιτές;

 

-Πολύ σημαντικό θέμα αυτό και μάλιστα κάναμε και μια ξεχωριστή συγκέντρωση για να ενημερώσουμε τον κόσμο για την κατάσταση που επικρατεί στον αθλητισμό, τον πολιτισμό και γενικά τους ελεύθερους χώρους στην περιοχή μας. Καταρχάς ο Δήμος μας άρχισε να έχει μεγάλη οικιστική ανάπτυξη τα τελευταία 15-20 χρόνια, από το 2000 και μετά. Αντί λοιπόν να υπάρξει ένας προγραμματισμός για ελεύθερους χώρους από τις διοικήσεις του δήμου, αυτό που έγινε ήταν να υπάρξει ένας προγραμματισμός για να εξυπηρετήσουν αποκλειστικά εργολάβους και μεγαλο-οικοπεδούχους στην περιοχή. Χτίστηκαν πράγματι πάρα πολλές κατοικίες, μεγάλα κτίρια, μεγάλες πολυκατοικίες, χωρίς να αφήσουν ελεύθερους χώρους, να μπορούν οι κάτοικοι που έτσι κι αλλιώς θα έρχονταν να αθληθούν, να έχουν χώρους για την βόλτα τους κτλ. Με αποτέλεσμα όλο αυτό το χρονικό διάστημα πάρα πολλοί σύλλογοι να αρχίσουν να ασκούν μια οικονομική δραστηριότητα και να ζητούν, να αναγκάζουν -γιατί αναγκαστικό είναι από ένα σημείο και μετά, αφού όταν το παιδί θέλει να αθληθεί πρέπει με κάποιον τρόπο ο γονιός να βρει τη άκρη- αναγκάζουν λοιπόν οικογένειες να βάζουν για άλλη μια φορά βαθιά το χέρι στην τσέπη. Δηλαδή για να μπορέσει ένα παιδί να πάει να αθληθεί θα πρέπει να πληρώνει 150, 200 και 300 ευρώ το χρόνο, για να μπει σε κάποιο σύλλογο, για να μπορέσει να παίξει ποδόσφαιρο, μπάσκετ ή ό,τι άλλο.

 

-Δεν υπάρχουν χώροι που θα μπορούσε ο Δήμος, και οι όμοροι δήμοι, να αξιοποιήσουν, όπως πχ. τα στρατόπεδα της περιοχής;

 

-Αυτό ακριβώς ήθελα να σημειώσω. Στην περιοχή Κορδελιού-Ευόσμου βρίσκονται το στρατόπεδο Ζιάκα και το στρατόπεδο Παπακυριαζή. Είναι αναξιοποίητα, χωρίς κανέναν προγραμματισμό να δοθούν για τις ανάγκες των λαϊκών οικογενειών και τα όποια σχέδια αξιοποίησης υπάρχουν κινούνται στη λογική της ανταποδοτικότητας, της επιχειρηματικότητας, του «κόστους-οφέλους». Εμείς σα συνδυασμός από την πρώτη στιγμή ζητήσαμε αυτά τα στρατόπεδα να αξιοποιηθούν σαν ελεύθεροι χώροι, να δημιουργηθούν πάρκα, να δημιουργηθούν παιδικές χαρές, χώροι πρασίνου, χώροι άθλησης. Ζούμε στο 2019, δεν είναι αντικειμενική η δυσκολία. Υπάρχουν όλα εκείνα τα μέσα και οι δυνατότητες για να δημιουργηθούν χώροι ελεύθεροι σε αυτές τις μεγάλες εκτάσεις που βρίσκονται πολύ κοντά στις κατοικημένες περιοχές του Δήμου.

 

-Αυτά έχουν ένα κόστος όμως, δηλαδή ο απερχόμενος δήμαρχος για παράδειγμα, ο κ. Σούλας, πανηγυρίζει από όσο ξέρουμε ότι έχει ένα μεγάλο πλεόνασμα. Εσείς τι θα θέλατε; Θα θέλατε αυτό το πλεόνασμα να «κατασπαταληθεί» σε τέτοιες κατευθύνσεις και να μην έχει ο δήμος υγιή οικονομικά;

 

-Εμείς λέμε καταρχάς ότι όλο αυτό το πλεόνασμα είναι χρήματα από τους κατοίκους της περιοχής, που μαζεύτηκαν επειδή η διοίκηση του Δήμου ασκεί τη ίδια πολιτική που εφαρμόζει και η κάθε κυβέρνηση σύμφωνα με τις επιταγές της ΕΕ. Εκεί είναι οι πραγματικές αντιθέσεις που έχουμε με τους υπόλοιπους συνδυασμούς. Εμείς προφανώς και ζητάμε αυτό το πλεόνασμα να περάσει στη υπηρεσία του κόσμου, να εξυπηρετήσει τις λαϊκές ανάγκες, χωρίς αυτό να έχει επιχειρηματική δραστηριότητα μέσα, ούτε από το δήμο ούτε από κανέναν. Να υπάρξουν παροχές από το δήμο και ακόμα, ναι, προφανώς να συγκρουστούμε -γιατί αυτό θα κάνουμε και σα διοίκηση- με οποιονδήποτε έρθει και μας πει ότι πρέπει ο δήμος να λειτουργεί με την έννοια της επιχειρηματικότητας και των ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη οι ανάγκες των κατοίκων της περιοχής. Το βλέπουμε και σε άλλους μεγάλους δήμους που στη διοίκηση είναι κομμουνιστές δήμαρχοι, τι προσανατολισμό έχουν σε αντίθεση με τις κυρίαρχες κατευθύνσεις. Εμείς ειδικά έχουμε και συγκεκριμένη πείρα από παλαιότερες διοικήσεις στο Δήμο, όταν στο τιμόνι ήταν ο κομμουνιστής Σταμάτης Διονυσίου (1974-1990) όπου η διοίκηση που ασκήθηκε ήταν προς όφελος των λαϊκών αναγκών. Συνεπώς η βασική μας διαφορά με τους υπόλοιπους συνδυασμούς είναι ότι ο δικός μας προσανατολισμός είναι να ικανοποιήσουμε ανάγκες του κόσμου, χωρίς να έχουμε βαρίδια με εργολάβους, με μεγαλοεπιχειρηματίες και κάθε είδους τέτοια συμφέροντα.

 

-«Ωραία» θα πει κάποιος, «αλλά είναι ρεαλιστικά όλα αυτά;»

 

-Κοιτάξτε, δεν είναι κάποιο μακρινό σχέδιο αυτό. Όταν θέλεις να υλοποιήσεις πράγματα που θα ικανοποιήσουν τις ανάγκες του κόσμου και βάλεις μπροστά στο σχεδιασμό σου αυτό και μόνο, χωρίς να κοιτάς να ικανοποιήσεις μικροσυμφέροντα και μεγαλοσυμφέροντα επιχειρηματιών ή εργολάβων της περιοχής, προφανώς θα βρεις τον τρόπο και θα το κάνεις. Ένας τομέας είναι η στελέχωση των εξαιρετικά υποστελεχωμένων υπηρεσιών του Δήμου. Παρόλο που θα μας λεν ότι δεν μπορούμε να προσλάβουμε προσωπικό, εμείς θα αξιοποιήσουμε όλο το προσωπικό που έχουμε και επιπρόσθετα θα καλέσουμε τον κόσμο να σταθεί στο πλάι μας  ώστε να διεκδικήσουμε μόνιμους εργαζόμενους και όχι συμβασιούχους, ώστε να μπορέσουμε με αυτεπιστασία να δημιουργήσουμε χώρους πρασίνου, παιδικές χαρές, υποδομές στη συνοικία που θα ικανοποιούν τις λαϊκές ανάγκες. Όταν λέμε λαϊκές ανάγκες, εννοούμε την καθημερινότητα του κόσμου, που δεν μπορεί να δεχτεί ότι πχ. με μια πλημμύρα θα αναγκάζεται να μην μπορεί να περπατήσει στο δρόμο. Δεν μπορεί επίσης να υποστηρίζει κάποιος ότι το 2019 οι μαθητές θα μπαίνουν σε προκάτ αίθουσες και θα κινδυνεύουν από τυχόν ατυχήματα. Και το σχέδιο για να υλοποιηθούν όλα αυτά είναι να σταθούμε απέναντι από τις κατευθύνσεις που βάζουν οι εκάστοτε κυβερνήσεις. Μιλάμε ανοιχτά για τη στάση μας, δεν κρυβόμαστε, ξεκάθαρα συζητάμε και λέμε ότι αν είμαστε διοίκηση, αυτό δρόμο θα ακολουθήσουμε, και αν είμαστε αντιπολίτευση, αυτό που θα κάνουμε είναι να καλέσουμε τον κόσμο να είναι μια λαϊκή αντιπολίτευση απέναντι σε όποιον έρχεται να τσακίσει το μέλλον το δικό μας και των παιδιών μας.

 

-Μιλήσατε για την κεντρική διοίκηση, για την κυβέρνηση. Ενδεχομένως κάποιος να σας πει ότι αυτό δεν αφορά τις δημοτικές εκλογές. Όπως ξέρετε στις τοπικές εκλογές συνήθως γίνεται λόγος περί ανεξαρτησίας, περί αδέσμευτων, ακομμάτιστων και αχρωμάτιστων…

 

-Έχει καταντήσει λίγο αστείο, κωμικοτραγικό όλο αυτό. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι να κουβαλάνε πολιτικές στην πλάτη τους, οι τέσσερις από τη ΝΔ, ο ένας από το ΣΥΡΙΖΑ και όλοι να εμφανίζονται ξαφνικά με άλλο πανωφόρι όταν περνάνε τα σύνορα του Δήμου Κορδελιού-Ευόσμου και να ξεχνάνε τι έχουν ψηφίσει με το ένα χέρι λόγω της κομματικής τους προέλευσης. Είναι πραγματικά αστείο να εμφανίζουν ότι οι δημοτικές εκλογές είναι κάτι το απολίτικο, να λένε ότι «είμαστε ακομμάτιστοι», «είμαστε καλά παιδιά», «νέο ξεκίνημα», «νέα πνοή» και να προσπαθούν να εγκλωβίσουν έτσι κι έναν κόσμο σε ψευτοδιλήμματα και αυταπάτες. Γιατί, όλοι τους ξέρουν πώς λειτουργεί, φαντάζομαι, ο Δήμος και η τοπική διοίκηση, έστω κι αν την λένε «αυτοδιοίκηση». Και μετά, ακούμε τους περισσότερους να λένε, ότι «Ξέρετε, δεν είναι δουλειά του Δήμου αυτό», «δεν είναι δουλειά του Δήμου να διεκδικήσει προσωπικό», «δεν είναι δουλειά του Δήμου να μιλήσει για την ανεργία», «δεν είναι δουλειά του Δήμου να μιλήσει για τα ναρκωτικά» στην περιοχή μας, να χτίσει σχολεία ή να βάλει ένα σχετικό προγραμματισμό, να δημιουργήσει υποδομές για να ζούμε σε μια σύγχρονη πόλη. Έρχονται και σταυρώνουν τα χέρια,  απευθύνονται στον κόσμο, λένε «όσα είχαμε να κάνουμε τα κάναμε, μέχρι εδώ μπορούμε μείς, από εδώ και πέρα το κράτος». Δηλαδή να επικαλούνται το κράτος όποτε θέλουν να δείξουν την αδυναμία τους για το πώς διοικούν, και όποτε τους συμφέρει να το αφήνουν στην άκρη. Προφανώς εμείς αυτό που λέμε και στον κόσμο είναι ότι ένας υποψήφιος που έχει κομματική προέλευση, δεν μπορεί ξαφνικά να έρχεται και να μας παρουσιάζεται ακομμάτιστος. Δεν μπορεί με το ένα χέρι να ψηφίζει μνημόνια, να ψηφίζει μεσοπρόθεσμα, κόψιμο συντάξεων μέσα από τη συμμετοχή του στα κοινά των κομμάτων που συμμετέχουν, και από την άλλη να έρχεται στις τοπικές εκλογές και να φοράει το πανωφόρι του ανένταχτου, του ακομμάτιστου, της «συλλογικότητας» κτλ. Όλοι αυτοί έχουν κομματική ταυτότητα, έρχονται εδώ για να υλοποιήσουν επιλογές που είναι και δικές τους, για αυτό συμμετέχουν και στα κόμματα που συμμετέχουν, γι’ αυτό και όταν έρχονται βουλευτές των κομμάτων φωτογραφίζονται μαζί τους. Θα θεωρούσαμε πιο έντιμο και ξεκάθαρο, να στηρίξουν τις πολιτικές τους επιλογές, όπως κάνουμε εμείς που λέμε ότι η Λαϊκή Συσπείρωση είναι συνδυασμός που στηρίζεται από το ΚΚΕ και στηρίζει τις θέσεις του κόμματος για την τοπική διοίκηση. Γιατί η αυταπάτη και το ψέμα στην κυριολεξία ότι «εδώ δεν εφαρμόζουμε τίποτα από τις πολιτικές αποφάσεις», αμέσως την επόμενη μέρα καταρρέει, και με βάση τα δικά τους λεγόμενα. Δηλαδή οι ίδιοι την επόμενη μέρα θα λένε «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα, έχουμε τα χέρια δεμένα, όλα ορίζονται από κεντρική διοίκηση».

 

-Συνεπώς εσείς δεν είστε «ανεξάρτητος»; Δηλαδή αν εκλεγείτε, θα παίρνετε, όπως έχουν κατηγορηθεί και άλλοι δήμαρχοι, όπως ο κ. Πελετίδης στην Πάτρα, εντολές από κάποια «σκοτεινά γραφεία» και «μηχανισμούς»;

 

-Οι μόνες εντολές που θα παίρνουμε, είναι οι εντολές που κουβαλάμε μόνοι μας από την πολιτική μας ταυτότητα. Προφανώς και δεν είμαστε ανεξάρτητοι, είμαστε κομμουνιστές, ερχόμαστε εδώ με βάση την ιδεολογία μας, θέλουμε να εφαρμόσουμε αυτά που πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουν τις λαϊκές ανάγκες. Το ενδιαφέρον μας είναι να εξυπηρετηθεί ο κόσμος, ο εργαζόμενος, η λαϊκή οικογένεια, που αναγκάζεται να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. Εμείς είμαστε αυτοί που θα αναδείξουμε όλα τα ζητήματα είτε για κάποιους αφορούν το Δήμο, είτε όχι. Θα μιλήσουμε για τις συγκοινωνίες, για τη ρύπανση, για τη σχολική στέγη, για το περιβάλλον, για τις υποδομές, για τα αντιπλημμυρικά έργα, την αντιπυρική προστασία, τους εργαζόμενους στο Δήμο, για την υποστελέχωση του Δήμου, την υποχρηματοδότησή του. Θα μιλήσουμε ανοιχτά και στους ψηφοφόρους και θα τους πούμε ότι η στήριξη στη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο αυτό πρέπει να έρθει και να κουμπώσει με ψήφο, με εμπιστοσύνη στη Λαϊκή Συσπείρωση στην Περιφέρεια, καθώς και στο ΚΚΕ στις ευρωεκλογές. Έτσι ζητάμε την ψήφο, ενιαία, έστω κι αν δε συμφωνούν σε όλα μαζί μας, έστω κι αν έχουν αντιρρήσεις για επιμέρους θέσεις των κομμουνιστών γενικότερα. Εμείς τους καλούμε σε στήριξη στο Δήμο και την Περιφέρεια για να μπορέσει πραγματικά να βελτιωθεί η καθημερινότητα του κάθε κάτοικου του Ευόσμου και του Κορδελιού. Μόνο με αυτόν τον τρόπο μπορεί να γίνει αυτό. Να μην παρασυρθούν από δήθεν «νέα ξεκινήματα» και «καινούριες αρχές». Όλοι οι υποψήφιοι έχουν με κάποιον τρόπο διοικήσει, όλοι έχουν περάσει από κάποιες θέσεις στο Δήμο, όλοι έχουν δοκιμαστεί, όλοι κουβαλάνε βαρίδια και στα δικά τους ψηφοδέλτια και όλοι, τέλος, αν είχαν κάτι να δείξουν στην περιοχή μας, υπήρχε ο χρόνος να το κάνουν, κάποιοι έχουν διατελέσει δήμαρχοι και αντιδήμαρχοι σε πολλές διοικήσεις, όχι μόνο σε μία. Και δεν έχουμε καμία αυταπάτη ότι, παρόλες τις διαφορές που δείχνουν να έχουν τώρα, το μόνο που τους χωρίζει είναι μια καρέκλα και όταν αυτό συμβεί την επομένη των εκλογών, θα βρουν τρόπο να συμπράξουν, αρκεί να είναι με τρόπο που τσακίζει τους κατοίκους της περιοχής και τις ανάγκες τους.

 

-Κλείνοντας, σε αυτές τις εκλογές, θα ψηφίσουν για πρώτη φορά νέα παιδιά, όχι μόνο στο Δήμο σας, σε όλη την Ελλάδα. Αν μπορούσατε με δυο λόγια να συνοψίσετε το μήνυμα όχι μόνο της Λαϊκής Συσπείρωσης Κορδελιού-Ευόσμου αλλά και γενικά του ΚΚΕ στα νέα παιδιά, ποιο θα ήταν αυτό;

 

-Και οι 17άρηδες, και όσοι είναι από 17 μέχρι 21 χρονών και ψηφίζουν για πρώτη φορά τους καλούμε μην παρασυρθούν, τους καλούμε να δουν ότι η μόνη ψήφος αντίστασης είναι στο ΚΚΕ. Το μόνο αγκάθι στα πλευρά του συστήματος είναι η ψήφος στη Λαϊκή Συσπείρωση και το ΚΚΕ. Όσο περισσότεροι ευρωβουλευτές, περισσότεροι σύμβουλοι στην Περιφέρεια και το Δήμο εκλεγούν τόσο καλύτερα θα είναι, γιατί θα σταθούν εμπόδιο στα σχέδια που έρχονται κα δε σταματάνε όπως είδαμε ούτε στα τρίτα μνημόνια, ούτε πουθενά. Τα σχέδια τους θα συνεχιστούν, τα αντιλαϊκά μέτρα θα συνεχιστούν και οι νέοι, που το αίμα τους βράζει και θέλουν να αντισταθούν σε όλο αυτό, πρέπει να στηρίξουν τα κόκκινα ψηφοδέλτια και να μην πέσουν στην αυταπάτη του «δεν ψηφίζω», «δεν πηγαίνω», «αποχή». Καμιά αποχή δεν ήταν εμπόδιο στο να ψηφιστεί το τρίτο μνημόνιο ή να παρθούν όλα τα μέτρα το προηγούμενο διάστημα. Το μόνο εμπόδιο θα είναι περισσότεροι ευρωβουλευτές, περισσότεροι εκλεγμένοι σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης και περισσότεροι βουλευτές του ΚΚΕ, όταν θα γίνουν οι εθνικές εκλογές, μαζί φυσικά με τους αγώνες και των ίδιων των εργαζομένων.

 

Η ομιλία του Θ. Κοκονά στην προεκλογική συγκέντρωση της Λαϊκής Συσπείρωσης στον Ευόσμο

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: