Συνέντευξη “Κ.Θ.” – Η θέση του καλλιτέχνη είναι με τους “από κάτω”, με τους κοινούς θνητούς…

Κοινοί Θνητοί: “Όταν ένα τραγούδι μας ακούγεται σε μια πορεία ή όταν στις συναυλίες μας ακούγονται αντιφασιστικά συνθήματα, καταλαβαίνουμε πως αυτό που κάνουμε έχει μια αξία.”

Μπορεί να αντιμετωπίζεται ως πολιτικό γεγονός – φαινόμενο μια συναυλία; Και ναι και όχι. Αλλά όταν μιλάμε για μια συναυλία των Κοινών Θνητών δεν μπορεί παρά να είναι τέτοια. Γιατί οι Κ.Θ. παίρνουν πάντα θέση στο πλευρό των “από κάτω”, δίνοντας στο κοινό τους μια σειρά λόγους να ταυτιστεί με την μπάντα και τους στίχους της. Γιατί η κοινωνική – πολιτική ανάλυση μπαίνει σε κάθε τραγούδι τους και βγαίνει προς τα έξω, στα συνθήματα που διαδέχονται κάθε τραγούδι στα live τους. Και πάνω απ’ όλα, γιατί όλο αυτό δε μένει στις συναυλίες, αλλά συνδέεται με την πραγματική ζωή. Γιατί οι Κοινοί Θνητοί ξέρουν πολύ καλά πως ο κόσμος δε θα αλλάξει με τραγούδια. Και έτσι εκφράζουν καλύτερα από κάθε άλλον αυτούς που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο με τον αγώνα τους.

Λίγες μέρες πριν από τη συναυλία τους στο Θέατρο Βράχων, στις 2 Σεπτέμβρη, μιλήσαμε με τους Κοινούς Θνητούς, πιάνοντας μια σειρά θέματα, από τη δουλειά τους ως τις προεκτάσεις της στην πραγματική ζωή και τους αγώνες. Ακολουθεί η συνομιλία μας, καθώς και λεπτομέρειες για τη συναυλία -όσοι δεν έχουν κλείσει ακόμα εισιτήριο, ας σπεύσουν πριν να είναι αργά.

-Πώς βιώνετε τη σχέση με το κοινό σας; Την πόρωση, το ρυθμικό “Κάπα-Θήτα”, τα sold out στις συναυλίες;

-Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων που τους αρέσει αυτό που κάνουμε, μας δίνουν την ευκαιρία να προβάλουμε το έργο μας και μέσα από αυτό τις απόψεις και τα πιστεύω μας. Είναι πολύ ουσιαστικό και το επίπεδο της συμφωνίας και των κοινών απόψεων που έχουμε με το κοινό, κάτι που είναι αναγκαίο όταν το περιεχόμενο των στίχων είναι κοινωνικό – πολιτικό. Όταν ένα τραγούδι μας ακούγεται σε μια πορεία ή όταν πχ στις συναυλίες μετά από συγκεκριμένα τραγούδια ακούγονται αντιφασιστικά συνθήματα καταλαβαίνουμε πως αυτό που κάνουμε έχει μια αξία.

 Είδαμε το καλοκαίρι κάποιες μαζικές συναυλίες καλλιτεχνών, που αντιμετωπίστηκαν περίπου σαν πολιτικό γεγονός ή κοινωνικό φαινόμενο. Πώς θα το εξηγούσατε;

Οι συναυλίες είναι πολιτικά γεγονότα και πρέπει να θίγονται κοινωνικά ζητήματα μέσα σε αυτές. Επίσης ο καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση για τα κοινωνικά ζητήματα, να εμπνέεται από τους αγώνες και να εμπνέει μέσα από την στάση του. Το πρόβλημα έρχεται όταν αυτές οι ενέργειες γίνονται αποκλειστικά σε αυτούς τους χώρους και δεν συνδέονται με το κίνημα. Δυστυχώς ο κόσμος δεν αλλάζει με τραγούδια και συναυλίες…

Δεν αλλάζει  ο ντουνιάς από μια πέννα (…)
Θέλει αγάπη και δουλειά, γνώση και αγώνα”
(που λέμε και στα τραγούδια μας)

-Έχετε νέα μέλη στην μπάντα. Τι δυνατότητες δίνουν στο σχήμα αυτές οι προσθήκες;

Πλέον οι συναυλίες μας γίνονται από πλήρη μπάντα, κάτι που το κάναμε από μικροί παίζοντας κυρίως σε ροκ μπάντες και νιώθουμε σαν να έχουμε γυρίσει σε κάτι γνώριμο που μας βγαίνει αβίαστα. Πάνω απ’ όλα μας έχει ανοίξει τον δρόμο για επιπλέον δημιουργικότητα μέσα στα τραγούδια μας και εννοείται πως η δυναμικότητα μιας μπάντας στα live δεν συγκρίνεται με τίποτα.

 –Όχι πως σας πήραν τα χρόνια -κάθε άλλο- αλλά τι λέτε στα νέα παιδιά που σας μιλάνε, θαυμάζουν τη μουσική σας και θέλουν να γίνουν σαν κι εσάς;

Δεν πιστεύουμε πως ατομικά θα πρέπει να είμαστε πρότυπα για κανένα. Εάν μιλάμε όμως για τη μουσική, σίγουρα θα πρέπει να ξέρουν ότι είναι μια ενασχόληση που δεν έχει τέλος. Συνεχώς ανακαλύπτεις νέα πράγματα και υπάρχει πάντα περιθώριο για βελτίωση. Χρειάζεται μια σφαιρική γνώση πάνω σε διάφορα θέματα τεχνολογίας, διαχείρισης και πολλά άλλα, μα πάνω απ’ όλα είναι αυτό που είπαμε και παραπάνω: κάθε καλλιτέχνης πρέπει να παίρνει θέση για τα ζητήματα της κοινωνίας που ζει και αυτή θέση ειναι με τους “από κάτω”, με τους κοινούς θνητούς…

-Τι γεύση σας άφησε η τελευταία σας περιοδεία τον Μάιο; Ο κόσμος διψά μάλλον για περισσότερα live…

Η περιοδεία μας τον Μάιο ξεκίνησε με δύο συναυλίες στην Κύπρο όπου ήταν η πρώτη φορά που παίξαμε και ενθουσιαστήκαμε με τον κόσμο που ήρθε να μας ακούσει. Μετά συνεχίσαμε με Πάτρα, Ιωάννινα, Θεσσαλονίκη και βέβαια το sold out στο ιστορικό “Κύτταρο”. Λίγα χρόνια πριν δεν θα πιστεύαμε ποτέ ότι θα παίξουμε σε αυτόν τον ιστορικό χώρο που έχουμε δει τόσους καλλιτέχνες που αγαπάμε, πόσο μάλλον ότι θα τον γεμίζαμε κιόλας…

Στόχος μας τώρα είναι να επισκεφθούμε μικρότερες πόλεις, όπου υπάρχει κόσμος που μας ακούει. Θεωρούμε χρέος μας να παίξουμε σε όσο περισσότερες περιοχές μπορούμε.

 –Ας σταθούμε λίγο στην ιδιαίτερη εμπειρία του Roots Festival στην Εύβοια το καλοκαίρι. Πώς ήταν οι εντυπώσεις; Θα έχει συνέχεια ο θεσμός;

Το roots festival ήταν μια ιδέα για να γίνει κάτι στον τόπο μας, την Εύβοια, που καλλιτεχνικά και πολιτιστικά είναι πολύ αδύναμη. Έτσι στήσαμε αυτό το Φεστιβάλ με πολύ κόπο και άγχος για το πώς θα πάει και τελικά το αποτέλεσμα ήταν φανταστικό! Δύο μέρες σε ένα πολύ όμορφο μέρος, μέσα στα πλατάνια, γεμάτο μουσική και δραστηριότητες. Επίσης να σημειώσουμε και την άψογη συμπεριφορά του κόσμου που συμμετείχε στις συναυλίες και στην κατασκήνωση, σεβάστηκε το περιβάλλον και άφησε τον χώρο πεντακάθαρο.

Σίγουρα θα γίνει θεσμός, ήδη έχουμε αρχίσει να σκεφτόμαστε ιδέες για του χρόνου…

-Παλεύουμε όλοι σχεδόν “για μια μπύρα και έναν γύρο”; Ως πότε θα συμβαίνει αυτό; Γιατί δε σπάμε τον φαύλο κύκλο;

Πλέον, με τόσα που συμβαίνουν τα τελευταία χρόνια, δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες για το πόσο σάπιο είναι αυτό το σύστημα και πόσο καταστρέφει την ζωή των ανθρώπων παγκοσμίως. Έτσι αν δεν κάνουμε κάτι για να αλλάξει από τη βάση της αυτή η κατάσταση, εάν τώρα δουλεύουμε για ένα γύρο και μια μπύρα, σε λίγα χρόνια θα δουλεύουμε για το νερό και το ψωμί μας.

-Έχετε ήδη αρκετό υλικό για νέο δίσκο; Και αν ναι, πότε τον περιμένουμε;

Υλικό υπάρχει αρκετό για παραπάνω από έναν δίσκο, αλλά αυτή την περίοδο ασχολούμαστε πιο πολύ με τις ζωντανές εμφανίσεις. Συνεπώς θα αργήσει να βγει κάποια ολοκληρωμένη δουλειά, ο προηγούμενος μας δίσκος βγήκε πολύ πρόσφατα, πριν ένα χρόνο.

 

-Ποιο είναι το αγαπημένο μπλουζάκι “ΚΘ” του κοινού; Έχετε κάποιο νέο σχέδιο στα σκαριά;

Μάλλον είναι το εξώφυλλο του τελευταίου μας δίσκου “κόκκινα σημάδια” το οποίο έχει φτιάξει ο Πέτρος Βούλγαρης. Στις επερχόμενες συναυλίες μας θα έχουμε ανανεωμένο merch.

 

-Τι περιμένετε από τη συναυλία στο Θέατρο Βράχων; Και τι διαφορετικό να περιμένει το κοινό από εσάς;

Η συναυλία στο θέατρο Βράχων την Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου είναι η κεντρική μας συναυλία για φέτος και η πιο μεγάλη συναυλία που πάμε να κάνουμε σε εξωτερικό χώρο, εκεί περιμένουμε να βρεθούμε με όλο το κόσμο που μας ακούει στην Αθήνα και όχι μόνο

Το διαφορετικό σε αυτή τη συναυλία είναι προφανώς ο μεγάλος εξωτερικός χώρος , η ευκαιρία να έχουμε τον χρόνο να παίξουμε ένα πρόγραμμα 2+ ωρών όπου το κοινό θα ακούσει παλιά και νέα τραγούδια παιγμένα από μπάντα με πολλά όργανα , διασκευασμένα με ιδέες από είδη μουσικής που αγαπάμε.

Επίσης θα υπάρχει και οπτικοακουστική σύνδεση των τραγουδιών με προβολή εικόνων στο πίσω μέρος της σκηνής. Και άλλες εκπλήξεις που τις κρατάμε για όσες και όσους έρθουν στη συναυλία…

Οι Κοινοί Θνητοί σε μια μοναδική συναυλία στο Θέατρο Βράχων!
Το αγαπημένο συγκρότημα που αρέσκεται στο να μπλέκει μουσικά είδη ανεβαίνει στην σκηνή του Θεάτρου Βράχων στις 2 Σεπτεμβρίου για μια μεγάλη συναυλιακή γιορτή.
Παλιά και νέα τραγούδια, ο πλούσιος ήχος της πλήρους μπάντας, αιχμηροί στίχοι και ένα συνονθύλευμα μουσικών επιρροών θα πρωταγωνιστήσουν στην επιστροφή των Κοινών Θνητών στην πρωτεύουσα μετά τις θερινές τους εμφανίσεις. Το συγκρότημα που καυτηριάζει χωρίς δισταγμό την επικαιρότητα παίρνοντας θέση για τα κοινωνικά ζητήματα προσκαλεί το κοινό του να ενώσουν τις φωνές τους κάτω από την σκιά των βράχων που περικλείουν το θέατρο «Μελίνα Μερκούρη» την Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου.
Μερικές πληροφορίες για τους Κοινούς Θνητούς:
Οι Κοινοί Θνητοί είναι ένα συγκρότημα από την Εύβοια. Η μουσική τους δεν ανήκει σε ένα συγκεκριμένο είδος και αυτό το καταλαβαίνει κανείς από τα όργανα που χρησιμοποιούν και τους ρυθμούς στους οποίους βασίζονται. Είναι μια μίξη από rock, hip hop, και ελληνική παραδοσιακή μουσική.
Η στιχουργική τους στο μεγαλύτερο μέρος της έχει ανθρωπιστικό χαρακτήρα και δημιουργεί έναν κοινωνικό προβληματισμό. Δεν πιστεύουν πως η τέχνη θα αλλάξει τον κόσμο, αλλά πως με σύμμαχο την τέχνη η αλλαγή του κόσμου αποκτά ρυθμό.
ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΕΣ
Μήτσοφου: Ραπ
Αντώνης Μεϊμάρης: Μπάσο
Τάσος Μεϊμάρης: Λαούτο, Τρομπέτα, Φωνή
Παναγιώτης Μπαρόλας: Κιθάρα, Φωνή
Κωνσταντίνος Μαργαρίτης: Πλήκτρα
Στέλιος Γκίνης: Τύμπανα
Ηχοληψία: Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος
Με μια ματιά:
Συναυλία: Κοινοί Θνητοί
Ημερομηνία: Παρασκευή 02 Σεπτεμβρίου 2022
Χώρος: Θέατρο Βράχων “Μελίνα Μερκούρη”
Ώρα έναρξης: 21:00
Τιμή εισιτηρίων: 12€
Online διάθεση εισιτηρίων: www.viva.gr/tickets/music/koinoi-thnitoi
Οργάνωση Παραγωγής: Action Εστί | Artist & Event Management
Press & Info: www.ActionEsti.gr
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: