Video art-performance της Αλεξάνδρας Χριστοδουλέα: «Όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ!»

Video art-performance που πραγματοποιήθηκε στη Λάρυμνα, με φόντο τη βιομηχανική ζώνη και τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ

Από την Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα λάβαμε τα ακόλουθα βίντεο και κείμενο. Πρόκειται για video art-performance που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 στη Λάρυμνα, με φόντο τη βιομηχανική ζώνη και τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ.

«Video art-Performance: Fragmentation-Κατακερματισμός που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβρη του 2023 στην Λάρυμνα με φόντο την βιομηχανική ζώνη και τον οικισμό της ΛΑΡΚΟ. Το παρόν βίντεο αποτελεί έμπνευση και μέρος της ομώνυμης έκθεσης-performance που πραγματοποιήθηκε στον Χώρο Κ4 (οι άνθρωποι που ακολουθούν τη Γη) τον Οκτώβρη του 2023. Πρωτότυπη ιδέα/περφόρμερ: Αλεξάνδρα Χριστοδουλέα, σκηνοθεσία/μοντάζ: Θεοδοσία Γραμματικού πρωτότυπη μουσική: Subliminal.

Συμβολίζει τον κατακερματισμό που βιώνει ο/η εργαζόμενος/η στην καπιταλιστική βιομηχανία με μεταφορική και κυριολεκτική έννοια, τα εργατικά ατυχήματα που στοιχειώνουν την περιοχή και τις περισσότερες οικογένειες κ.ο.κ.

Ταυτόχρονα αποτελεί μέρος μιας σειράς δράσεων Παρεμβατικής Τέχνης, της Α. Χριστοδουλέα ατομικών και συλλογικών, από την πολύμηνη αλληλεπίδραση στον τόπο που αποτέλεσε πεδίο έρευνας της διπλωματικής της με τίτλο «Κοινωνικοοικονομική κρίση της κοινότητας και παρεμβατική τέχνη: Το παράδειγμα της ΛΑΡΚΟ» του διατμηματικού μεταπτυχιακού προγράμματος Εφαρμοσμένη-Κλινική Κοινωνιολογία και Τέχνη στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου στην Κοινωνιολογία της Μυτιλήνης και στην Καλών Τεχνών Φλώρινας.

Η επαφή πραγματοποιήθηκε με τους ανθρώπους ως ερευνήτρια-καλλιτέχνιδα-εκπαιδευτικός και συναγωνίστρια-αλληλέγγυα, εμπλεκόμενη σε μορφές δράσης και οργάνωσης με στόχο την ένταξη στην κοινωνική τους πραγματικότητα «προκαλώντας» την βιωμένη εμπειρία για την κατανόηση και κοντινή παρατήρηση αλλά και την παροχή βοήθειας σε δράσεις, ιδέες, διάθεση, κτλ. Η έρευνα αφορούσε την ζωή των κατοίκων σε αυτή την ιδιαίτερη χρονική περίοδο με κλειστό το εργοστάσιο (που λειτουργούσαν όμως ως φάρος ελπίδας με τους αγώνες τους) και της συσχέτισης τους με τη δυναμική της τέχνης και των εργαλείων της ως προς την δράση, καλλιτεχνική δημιουργία, όξυνση αισθητικού κριτηρίου, ομαδοποίηση, συνειδητοποίηση, αναγνώριση του αιτίου-αποτελέσματος, ενδυνάμωση, αφύπνιση, ευαισθητοποίηση, οργάνωση στους συλλογικούς τους φορείς καθώς και την αλληλεγγύη των καλλιτεχνών με δημιουργία έργου.

Εδώ και χρόνια με κλειστό το εργοστάσιο βρίσκονται σε ειδικό καθεστώς αναστολής (και καταστολής). Οι εργαζόμενοι/ες με τις οικογένειες τους κρατιούνται πολιτικοί όμηροι. Το κλείσιμο, η ιδιωτικοποίηση και το ξεπούλημα της απειλεί εκατοντάδες για εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση, φτωχοποίηση, ξεριζωμό από τις οικίες τους που τους/τις παρείχε η εργοδοσία και τώρα τους/τις διώχνει, προκαλεί ερημοποίηση της επαρχίας, ενώ δεν υπάρχει δυνατότητα εναλλακτικού οικονομικού πόρου και μορφή εργασίας.

Ωστόσο οι άνθρωποι εκεί, έχουν γράψει τη δίκη τους λαμπρή ιστορία στους ταξικούς αγώνες δίνοντας μεγάλες και χρονιές μάχες ενάντια στην εργοδοσία, τους κρατικούς μηχανισμούς και τις κυβερνήσεις, αλύγιστοι με το κεφάλι ψηλά μη παζαρεύοντας το δικαίωμα τους στη ζωή των ίδιων και των παιδιών τους. Πρωτοπόροι, αποτελούν παράδειγμα και έμπνευση σε άλλους χώρους, σύνολα και άτομα συμμετέχοντας σε συλλογικές διαδικασίες, σωματεία , επιτροπές, παίρνοντας πρωτοβουλίες, ανοίγοντας το ζήτημα με κάθε τρόπο και με την τέχνη συνοδοιπόρο , είτε αυτό αφορούσε συναυλίες αλληλεγγύης είτε καλλιτεχνικά βίντεο, παρουσιάσεις βιβλίων, προβολές ταινιών, θεατρικές παραστάσεις, θεατρικό-εικαστικό εργαστήρι, πολιτιστικές εκδηλώσεις για παιδιά, θεατρικό παιχνίδι, εικαστικές πορείες, κ.α..

Για όλους τους λόγους λοιπόν, όχι στο κλείσιμο της ΛΑΡΚΟ!».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: