Unorthodox: Η ιστορία ενός κοριτσιού διαφορετικoύ από τα άλλα

Η Έστερ αποφασίζει να κάνει το …ανορθόδοξο και να φύγει κρυφά για το Βερολίνο. Εκεί θα ξαναβρεθεί με τη μητέρα της και όλος ο κόσμος για εκείνη θα χτιστεί από την αρχή.

Είναι γεγονός ότι η περίοδος της καραντίνας έδωσε πρόσφορο έδαφος σε αρκετούς για αναζήτηση νέων δραστηριοτήτων, αλλά και αρκετό χρόνο για να παρακολουθήσουμε εκείνη τη σειρά που όλο αναβάλαμε ή ακόμη και να τελειώσουμε εκείνο το βιβλίο του οποίου ο σελιδοδείκτης είχε κολλήσει στην ίδια σελίδα για μήνες.

Μία από τις σειρές που ανακάλυψα ψάχνοντας στη γνωστή τοις πάσι πλατφόρμα του Netflix ήταν το «Unorthodox», σειρά μίας σεζόν που αποτελείται από τέσσερα πενηντάλεπτα επεισόδια, η οποία διαδραματίζεται στο Γουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν. Εκεί κατοικούν χασιδιστές Εβραίοι, οι οποίοι μετοίκησαν στη Νέα Υόρκη αμέσως μετά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, με τους περισσότερους στην κοινότητα αυτή να κατάγονται από τη Ρουμανία και την Ουγγαρία. Έχοντας χτίσει μια κλειστή κοινότητα, το δικό τους “γκέτο”, μιλούν αποκλειστικά τη δική τους γλώσσα, τα γίντις, ζώντας μια καθημερινότητα υπακούοντας σε αυστηρούς κανόνες και απαγορεύσεις, όπως για παράδειγμα η πρόσβαση στη μόρφωση αλλά και σε πιο απλά πράγματα όπως είναι το ίντερνετ και τα smart phones.

Αντίστοιχοι είναι οι περιορισμοί και αναφορικά με τις γυναίκες, των οποίων μοναδικός προορισμός στη ζωή είναι η τεκνοποίηση με στόχο όπως λένε να αναπληρωθεί ο αριθμός των Εβραίων που εξόντωσε ο Χίτλερ στα στρατόπεδα συγκέντρωσης. Η γυναίκα οφείλει να υπακούει στον άντρα της και στην πεθερά της, ενώ σκοπός της είναι να φροντίζει το σύζυγό της ώστε εκείνος να νιώθει «βασιλιάς». Αμέσως μετά το γάμο τους, η παράδοση θέλει τα νεαρά κορίτσια να κουρεύονται γουλί και να φορούν περούκες (ή μαντήλια) στο κεφάλι τους. Ακόμα και οι μέρες της περιόδου θεωρούνται «ακάθαρτες» – δεδομένου ότι περιορίζουν την δυνατότητα σύλληψης. Βάσει στοιχείων, κατά μέσο όρο κάθε χασιδική οικογένεια του Γουίλιαμσπεργκ έχει 8 παιδιά.

Για όλα αυτά έγραψε η Ντέμπορα Φέλντμαν, στα 25 χρόνια της, την αυτοβιογραφία της με τίτλο «Unorthodox, Η σκανδαλώδης απόρριψη της χασιδικής μου καταγωγής», στην οποία περιγράφει όλη της την προσπάθεια να ξεφύγει από το γκέτο του Γουίλιαμσμπεργκ. Αυτή η ιστορία με αρκετές δόσεις μυθοπλασίας περνά στην μικρή οθόνη με την Έστερ Σαπίρο (Shira Haas) να μεταφέρει μέσω της ερμηνείας της όλη την καταπίεση και τον πόνο στα οποία υποβαλλόταν, πριν αποφασίσει να τρέξει μακριά. ‘Εχοντας παντρευτεί σε μικρή ηλικία με συνοικέσιο και νομίζοντας πως αυτή είναι η ζωή που θέλει, νιώθει πως δε μπορεί να ανταπεξέλθει άλλο σε αυτό το βάρος, μαθαίνει κρυφά μουσική και εν τέλει αποφασίζει να κάνει το …ανορθόδοξο και να φύγει κρυφά για το Βερολίνο. Εκεί θα ξαναβρεθεί με τη μητέρα της και όλος ο κόσμος για εκείνη θα χτιστεί από την αρχή. «Δεν είμαι σαν τα άλλα κορίτσια», είχε προειδοποιήσει τον άντρα της τη μέρα της γνωριμίας τους. Και είχε δίκιο.

Για περισσότερα μπορείτε να ανατρέξετε στα επεισόδια της σειράς, ή και αναζητήσετε την αυτοβιογραφία της Φέλντμαν.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: