Θέατρο τη Δευτέρα: «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς

Η παράσταση που θα δείτε σήμερα ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο και προβλήθηκε από την εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας», στην ΕΡΤ το 1975 (τότε ΕΙΡΤ), ενώ πρωταγωνιστεί (στο ρόλο της Σεραφίνας) η μεγάλη κυρία του θεάτρου μας Μαίρη Αρώνη.

Το έργο διαδραματίζεται στη Λουϊζιάνα της Αμερικής και διηγείται την ιστορία της Σεραφίνας, μιας Αμερικανο-Ιταλίδας μοδίστρας, η οποία ορκίζεται εγκράτεια μετά το θάνατο του αγαπημένου της συζύγου. Όταν όμως εισβάλλει στη ζωή της ο Αλβάρο, ένας οδηγός φορτηγού με ίδιο τατουάζ με του άντρα της, ένα τριαντάφυλλο στο στήθος, όλα αλλάζουν και παρά τους αρχικούς της δισταγμούς, η όμορφη Σεραφίνα υποκύπτει στον Έρωτα.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς

Η Μαίρη Αρώνη πρωταγωνιστεί στο «Τριαντάφυλλο στο στήθος» του Τένεσι Ουίλιαμς

«Το «Τριαντάφυλλο στο στήθος», το πιο λαϊκό (θεματολογικά και μυθοπλαστικά), το πιο «γήινο», πιο «υγιές» ψυχογραφικά και πιο αισιόδοξο έργο του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τένεσι Ουίλιαμς. Ο Ουίλιαμς, έχοντας ταξιδέψει στη Σικελία, έχοντας νιώσει την ιδιαίτερη, ανεπιτήδευτη, «πρωτόγονη», περήφανη, σε όλα θερμόαιμη ιδιοσυγκρασία, τις ηθικές και πολιτιστικές παραδόσεις του απλού, φτωχού σικελικού λαού, που από ανάγκη ξεριζωνόταν ως μετανάστης στις ΗΠΑ, μπόρεσε να κατανοήσει και να πονέσει και τον βιοποριστικό αγώνα των μεταναστών στην ξενιτιά, και το δικαίωμά τους να διατηρήσουν τις «ριζιμιές» παραδόσεις τους, το 1948 έγραψε αυτό το έργο. Εργο, που ενώ δε λείπουν τα ανθρώπινα πάθη και βάσανα, οι «ήρωές» του δεν είναι ψυχικά «ερείπια», όπως συμβαίνει με τα περισσότερα πρόσωπα των έργων του Ουίλιαμς, αλλά κόντρα στα ποικίλα βάσανά τους δίνουν και κερδίζουν τη μάχη της ελπίδας και της ζωής», σημειώνει η Θυμέλη (Αριστούλα Ελληνούδη) σε κριτική της στο Ριζοσπάστη.

Μετάφραση: Καίτη Ασπρέα. Θεατρική σκηνοθεσία: Στέλιος Παπαδάκης. Τηλεσκηνοθεσία: Σταμάτης Χονδρογιάννης. Σκηνογραφία – κοστούμια: Ιωάννα Παπαντωνίου. Πάιζουν: Μαίρη Αρώνη, Τζόλυ Γαρμπή, Φωτεινή Μανέττα, Έλλη Κωνσταντίνου, Τζέσυ Παπουτσή, Βέρα Δεληγιάννη, Βεατρίκη Δεληγιάννη, Ελένη Ζαφειρίου, Αλεξάνδρα Διαμαντοπούλου, Σταύρος Ρωμανός, Παντελής Ζερβός, Πίτσα Καπιτσινέα, Τάκης Βουλαλάς, Κάκια Παναγιώτου, Ελένη Νενεδάκη, Βασίλης Παπανίκας, Βασίλης Κανάκης, και οι μικροί Νάνσυ Καπετανάκη και Ευάγγελος Μαραγκάκης.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: