Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν

Ένας έντιμος, ιδεολόγος γιατρός λέει δημόσια την αλήθεια για τον κίνδυνο πανδημίας στην πόλη του και βρίσκει συσπειρωμένο απέναντί του, όλο το σκληρό κατεστημένο των συμφερόντων και της διαπλοκής, καθώς και το αφιονισμένο από τα ψεύδη κόσμο.

«Καινοτόμος της ευρωπαϊκής δραματουργίας, «θεμελιωτής» του κριτικού ρεαλισμού ο Ερρίκος Ίψεν, από το 1870 και εντεύθεν γράφει αριστουργήματα («Στηρίγματα της κοινωνίας», «Ένα κουκλόσπιτο», «Βρυκόλακες», «Αγριόπαπια», «Ένας εχθρός του λαού», «Αρχιμάστορας Σόλνες», «Τζον Γαβριήλ Μπόργκμαν», κ.ά.), αναδεικνύοντας τις συνήθως ολέθριες -για το άτομο και το κοινωνικό σύνολο- συνέπειες των θεσμών, αξιών, ηθών, συμπεριφορών της νορβηγικής και απανταχού αστικής τάξης, αλλά και την ευθύνη του «εθισμένου» με τα ειωθότα του ατόμου», σημειώνει στον Ριζοσπάστη για τον σπουδαίο Νορβηγό δραματουργό, η Θυμέλη (Αριστούλα Εληνούδη).

Το έργο του Ερρίκου Ίψεν «Ο εχθρός του λαού», σε μετάφραση Νίκου Γκάτσου και σκηνοθεσία Γιώργου Γιαννίση, προβλήθηκε από την ΕΡΤ για πρώτη φορά το 1979, από την εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας».

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν

Ο Φάνης Χηνάς στο έργο «Ο εχθρός του λαού» του Ερρίκου Ίψεν

Ένας έντιμος, ιδεολόγος γιατρός λέει δημόσια την αλήθεια για τον κίνδυνο πανδημίας στην πόλη του και βρίσκει συσπειρωμένο απέναντί του, όλο το σκληρό κατεστημένο των συμφερόντων και της διαπλοκής, καθώς και το αφιονισμένο από τα ψεύδη κόσμο. Ο Ίψεν καταγγέλλει τα «οικεία κακά» με τη δύναμη και το πάθος της προφητικής δραματουργίας του.

Διασκευή: Άρθουρ Μίλερ. Μετάφραση: Νίκος Γκάτσος. Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ. Σκηνικά – κοστούμια: Γιάννης Κύρου. Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης. Σκηνοθεσία: Γιώργος Γιαννίσης. Παίζουν: Γιώργος Γεωγλερής, Κώστας Σαντοριναίος, Εύα Κοταμανίδου, Χρήστος Δακτυλίδης,  Ντίνος Λύρας, Φάνης Χηνάς, Σπύρος Καλογήρου, Ματίνα Καρρά, Μανώλης Πελέτης, Στράτος Παχής, Ναταλία Στεφάνου, Σπύρος Κωνσταντόπουλος, Ανδρέας Βλάμης, Λάμπρος Τσάγκας.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

2 Trackbacks

Κάντε ένα σχόλιο: