Θέατρο τη Δευτέρα: «Η νύφη από το Λίβερπουλ» του Σόμερσετ Μομ

Μια κωμωδία διασκεδαστική που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος…Ένα έργο γραμμένο με πολύ κέφι που με την απλότητά του, την φυσικότητά του και τον αστραφτερό του διάλογο, έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει τον θεατή προσφέροντάς του τη συγκίνηση μα και το γέλιο.

«Ο Σόμερσετ Μομ (1874-1965) ένας από τους πιο παραγωγικούς Άγγλους συγγραφείς, εσπούδασε γιατρός αλλά πολύ γρήγορα αποφάσισε να κερδίσει τη ζωή του σαν συγγραφέας.

Έγραψε γύρω στα 200 διηγήματα και πάρα πολλά μυθιστορήματα. Όμως τη μεγάλη επιτυχία γνώρισε σαν θεατρικός συγγραφέας.

Το κύριο χαρακτηριστικό των έργων του είναι πότε ο εξωτισμός και πότε η σάτιρα, μια κυνική σάτιρα των ηθών της Αγγλικής κοινωνίας. Τα θεατρικά του έργα, κυρίως κωμωδίες, διακρίνονται για τη θαυμάσια δομή και τον ωραίο σπινθηροβόλο διάλογο.

«Η νύφη από το Λίβερπουλ», σε μια πολύ πετυχημένη διασκευή από τον Σ. Μπέρμαν, είναι ένα έργο με στυλ, πνεύμα και λεπτότητα.

Είναι μια κωμωδία διασκεδαστική που κρατά το ενδιαφέρον του θεατή ως το τέλος. Εύκολα διακρίνει κανείς τη διεισδυτική ψυχολογική οξυδέρκεια του συγγραφέα και την εξαίρετη αναγλυφικότητα των χαρακτήρων. Ένα έργο γραμμένο με πολύ κέφι που με την απλότητά του, την φυσικότητά του και τον αστραφτερό του διάλογο, έχει σκοπό να ψυχαγωγήσει τον θεατή προσφέροντάς του τη συγκίνηση μα και το γέλιο».

Τα παραπάνω σημειώνει η μεταφράστρια του έργου, Ελένη Γιολάση (Πηγή: «Αρχείο Θεατρικών Προγραμμάτων του 20ου αιώνα Γ. και Ε. Γιολάση» – Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης).

Η παράσταση προβλήθηκε στο πλαίσιο της σειράς εκπομπών «Το θέατρο της Δευτέρας», το 1979, από την ΕΡΤ.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η νύφη από το Λίβερπουλ» του Σόμερσετ Μομ - Γιώργος Τσιτσόπουλος, Άννα Κυριακού

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η νύφη από το Λίβερπουλ» του Σόμερσετ Μομ

Σκηνοθεσία: Κωστής Μιχαηλίδης. Τηλεσκηνοθεσία: Στέλιος Ράλλης. Μουσική επιμέλεια: Ζακ Μεναχέμ. Σκηνικά – κοστούμια: Γιώργος Ανεμογιάννης.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Κώστας Μπαλαδήμας, Βαλεντίνη Μουτάφη, Νίκος Δαφνής, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Άννα Κυριακού, Βίλμα Κύρου, Ιάκωβος Ψαρράς, Πάνος Τουλιάτος.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: