Θέατρο τη Δευτέρα: «Η επιστροφή του ευεργέτη» του Βαγγέλη Γκούφα

Σ’ ένα χωριό, αναμένεται ο ερχομός του «ευεργέτη» του. Πρόκειται για έναν δοσίλογο που το ’σκασε μαζί με τους Γερμανούς και τώρα ξαναγυρίζει στο «πάτριον έδαφος». Για να εξευμενίσει τους χωριανούς του φρόντισε να χτιστεί το σχολείο κι υπόσχεται λαγούς με πετραχείλια. Αλλά ο ευεργέτης έχει λογαριασμούς ανεξόφλητους με το χωριό…

Ένα από τα θεατρικά έργα που ξεχώρισαν του θεατρικού συγγραφέα, σεναριογράφου και ποιητή, Βαγγέλη Γκούφα, είναι η δραματική σάτιρα «Η επιστροφή του ευεργέτη».

Ανέβηκε για πρώτη φορά την περίοδο 1960-61, από τη «Δωδέκατη Αυλαία», στο Θέατρο «Βεργή», σε σκηνοθεσία Γιώργου Γιαννίση, με τον Νάσο Κεδράκα, την Άση Μιχαηλίδου, τον Θόδωρο Γραμμένο και άλλους ηθοποιούς.

Στην «Αυγή» της εποχής διαβάζουμε για το έργο: «Μια «μικρή είδηση» των εφημερίδων έδωσε στο συγγραφέα την αφορμή να στήσει άνετα έναν πρωτότυπο κι εκφραστικό μύθο: Σ’ ένα χωριό, αναμένεται ο ερχομός του «ευεργέτη» του. Πρόκειται για έναν δοσίλογο που το ’σκασε μαζί με τους Γερμανούς και τώρα ξαναγυρίζει στο «πάτριον έδαφος». Για να εξευμενίσει τους χωριανούς του φρόντισε να χτιστεί το σχολείο κι υπόσχεται λαγούς με πετραχείλια. Οι αρχές ξεσηκώνονται με σημαιοστολισμούς και μουσικές να υποδεχτούν τον «ευεργέτη». Πρωτοστατεί, βέβαια, ο κ. πρόεδρος του χωριού: Μυρίζεται ψητό – να βολέψει τον κανακάρη του σε καμιά καλή θεσούλα. Όσο για τα περασμένα, δε βαριέσαι. Η δουλειά να γίνεται…

Αλλά ο ευεργέτης έχει λογαριασμούς ανεξόφλητους με το χωριό. Ευθύνεται ιδιαίτερα για την εξόντωση απ’ τους Γερμανούς ενός παλικαριού. Κι οι χαροκαμένοι γονείς τον περιμένουν. Όχι με σημαίες. Μ’ ένα περίστροφο – να τον εκδικηθούν…»

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η επιστροφή του ευεργέτη» του Βαγγέλη Γκούφα

Θέατρο τη Δευτέρα: «Η επιστροφή του ευεργέτη» του Βαγγέλη Γκούφα – Τίμος Περλέγκας, Σοφία Ολυμπίου, Τάσος Ράμσης

Η παράσταση που θα παρακολουθήσουμε προβλήθηκε από την ΕΡΤ, το 1983, σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, «ντυμένη» με τη μουσική του Βασίλη Δημητρίου.

Παίζουν οι ηθοποιοί: Τάσος Ράμσης, Θωμάς Κωνσταντινίδης, Ελένη Καψάσκη, Νίκος Λυκομήτρος, Αντιγόνη Γλυκοφρύδη, Γιάννης Μαλούχος, Ιάκωβος Ψαρράς, Ντίνα Γιαννάκου, Γιώργος Τσιτσόπουλος, Κώστας Δυριώτης, Τίμος Περλέγκας, Σοφία Ολυμπίου, Αιμιλία Στεργίου.

Δείτε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: