Θέατρο τη Δευτέρα: «Φρουρά στο Ρήνο» της Λίλιαν Χέλμαν

Το αντιφασιστικό θεατρικό έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Φρουρά στο Ρήνο έκανε πρεμιέρα το 1941. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του Πέτρου Φυσσούν  το 1972, σε μετάφραση της Μέλπως Ζαρόκωστα.

Το αντιφασιστικό θεατρικό έργο της Λίλιαν Χέλμαν «Φρουρά στο Ρήνο έκανε πρεμιέρα το 1941. Στην Ελλάδα πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του Πέτρου Φυσσούν  το 1972 στο θέατρο «Όρβο» και το 1973-74 στο θέατρο «Ακάδημος», σε μετάφραση της Μέλπως Ζαρόκωστα.

Για την υπόθεση του έργου διαβάζουμε στην ιστοσελίδα του Αρχείου της ΕΡΤ: “Μετά από είκοσι χρόνια η Αμερικανίδα Σάρα (Κατερίνα Χέλμη) επισκέπτεται το σπίτι του αδερφού της και της μητέρας της στην Ουάσιγκτον των Ηνωμένων Πολιτειών. Την υποδέχεται η υπηρέτρια Άνις (Σοφία Ολυμπίου) και λίγο αργότερα η μητέρα της η Φανή (Μαρία Αλκαίου) και ο αδερφός της ο Ντέιβιντ (Αλέξανδρος Αντωνόπουλος). Μαζί της έρχονται τα τρία της παιδιά ο Τζόσα (Λουκάς Μεταξάς), η Μπαμπέτ (Κατερίνα Σώλου), ο Μπόντο (Φανή Πολέμη) και ο Γερμανός σύζυγός της Κέρτ (Πέτρος Φυσσούν), ο οποίος αντιστάθηκε ενάντια στον φασισμό και το ναζισμό. Λίγο αργότερα, ο Κέρτ γνωρίζει τον φιλοξενούμενο στο σπίτι Τεκ Ντε Μπράνκοβιτς (Μάκης Ρευματάς) και την γυναίκα του Μάρτι (Τιτίκα Βλαχοπούλου). Ο Τέκ είναι κόμης από την Ρουμανία που συνομωτούσε με τους Γερμανούς στον εμφύλιο της χώρας του. Μια μέρα αργότερα, η Μπαμπέτ έχει γενέθλια και όπως συνηθίζουν αγοράζουν δώρα για όλους.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Φρουρά στο Ρήνο» της Λίλιαν Χέλμαν

Ο Πέτρος Φυσσούν στην παράσταση «Φρουρά στο Ρήνο» της Λίλιαν Χέλμαν

Ο Τεκ αποφασίζει να αναχωρήσει με την Μάρτι υπό το βάρος των αποκαλύψεων για την εξωσυζυγική σχέση της γυναίκας του με τον Ντέιβιντ. Η Μάρτι του ανακοινώνει ότι δεν θα τον ακολουθήσει και έτσι φεύγει μόνη της. Ο Τεκ μαθαίνει πως έχει συλληφθεί ο αρχηγός των αντιστασιακών στην Γερμανία και αντιλαμβάνεται ότι ο Κερτ είναι ο καταζητούμενος Γερμανός αντιστασιακός καθώς έχει βρει στα πράγματά του ένα όπλο και χρήματα που προορίζονται για τη χρηματοδότηση της αντίστασης. Για να μην τον προδώσει απαιτεί ως αντάλλαγμα μεγάλο χρηματικό ποσό. Ο Τεκ αποφασίζει να αφήσει πίσω την οικογένειά του στο ασφαλές σπίτι της πεθεράς του και να επιστρέψει στην Γερμανία για να βοηθήσει τους συντρόφους του. Λίγο πριν αναχωρήσει ο Κερτ σκοτώνει τον Τεκ που προηγουμένως τον εκβίαζε. Η Φανή και η υπόλοιπη οικογένεια αποφασίζει να τον βοηθήσει στον αγώνα του καθώς ο Κερτ αναχωρεί για την Γερμανία.”

Η παράσταση προβλήθηκε από την εκπομπή «Το θέατρο της Δευτέρας», το 1985, στην ΕΡΤ. Μετάφραση: Μέλπω Ζαρόκωστα. Σκηνοθεσία: Πέτρος Φυσσούν, Τζώρτζης Αγαθονικιάδης. Μουσική: Γιάννης Ζουγανέλης. Παίζουν οι ηθοποιοί: Πέτρος Φυσσούν, Κατερίνα Χέλμη, Σοφία Ολυμπίου, Αχμέντ Νέντερ, Μαρία Αλκαίου, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, Τιτίκα Βλαχοπούλου, Μάκης Ρευματάς, Λουκάς Μεταξάς, Κατερίνα Σώλου, Φάνυ Πολέμη.

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: