Θέατρο τη Δευτέρα: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη

Ακολουθώντας τα βήματα του Μέλιου, του παιδιού που μετράει τ’ άστρα όπως μετράει τα όνειρά του, με αγωνία, προσδοκίες και αγάπη για τη ζωή…

Ο Μέλιος είναι ένα παιδί που αγαπάει τα γράμματα, τα βιβλία, τις ιστορίες, αλλά δεν μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο επειδή αναγκάζεται να δουλεύει για να ζήσει. Ο δάσκαλος του χωριού τον βοηθάει να πάει στην πόλη για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο, όμως εκεί τίποτα δεν είναι όπως το ονειρεύτηκε…

Το πολυαγαπημένο και πολυδιαβασμένο μυθιστόρημα «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη, μεταφέρθηκε πριν μερικά χρόνια με μορφή μουσικοθεατρικής παράστασης σε διασκευή και στίχους Μαίρης Βούκανου, μουσική Γιώργου Βούκανου και σκηνοθεσία Γιάννη Βόγλη, και παρουσιάστηκε τον Νοέμβρη του 2009 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.

Η παράσταση ακολουθεί τα βήματα του Μέλιου, του παιδιού, που μετράει τ’ άστρα όπως μετράει τα όνειρά του, με αγωνία, προσδοκίες και αγάπη για τη ζωή και απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους.

Ο θεατής ακολουθεί τα βήματα του Μέλιου, θα φτάσει μαζί του στη μεγάλη πολιτεία, εκεί που βρίσκεται το σχολείο, η πραγματοποίηση του μεγάλου ονείρου. Ποτέ πριν δεν είχε πάει σε σχολείο… και τώρα το Γυμνάσιο φάνταζε στην καρδιά του σαν το ωραιότερο του κόσμου μέρος… Γράμματα θα μάθαινε εκεί, γράμματα σπουδαία… Και η ελπίδα για μια ζωή διαφορετική από αυτή που ως τώρα ζούσε το μικρό ορφανό αγόρι, αρχίζει να αχνοφαίνεται με τις εξετάσεις, την πρώτη μέρα στο σχολείο…

Συμμετέχουν: Η Ορχήστρα του Ελληνικού Ωδείου, η Melody Chamber Orchestra και η Χορωδία των Αρσακείων – Τοσιτσείων Εκάλης (διδασκαλία Χριστίνα Βαρσάμη – Κούκνη).

Τα Μουσικά Σύνολα διευθύνει ο Γιώργος Αραβίδης.

Τα τραγούδια της παράστασης ερμηνεύουν ο Πασχάλης Τερζής, ο Γεράσιμος Ανδρεάτος και ο Ζαχαρίας Καρούνης.

Σκηνικά: Γιάννης Πολίτης. Χορογραφία: Μαρία Αλβανού. Video Wall: Κυριάκος Χατζημιχαηλίδης.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη

Θέατρο τη Δευτέρα: «Ένα παιδί μετράει τ’ άστρα» του Μενέλαου Λουντέμη

Ερμηνεύουν με σειρά ρόλων: Πασχάλης Τερζής (Μουσικός Αφηγητής). Γεράσιμος Ανδρεάτος (Σκαμβουράς), Ζέτα Μακρυπούλια (Αγλαΐτσα), Γιώργος Σουξές (Καθηγητής Θρησκευτικών), Γιώργος Σαμαρτζής (Καθηγητής Μαθηματικών), Κωστής Ρασιδάκης (Διευθυντής), Έλλη Δαδήρα (Καθηγήτρια Ωδικής), Ζαχαρίας Καρούνης (Καθηγητής Γαλλικών), Τάκης Χρυσούλης (Μπαρμπα Ανέστης), Αλίκη Κατσαβού (Αρετή), Κώστας Λάσκος (Θόδος Επιστάτης Σχολείου), Γιώργος Κροντήρης (Δάσκαλος), Κάτια Πάσχου (Κατερίνα Αδελφή Σκαμβουρά). Μαθητές: Νίκος Γεωργιάδης (Μέλιος), Άντα Αθανασοπούλου (Αγράμπελη), Στ. Βλαχάκης (Δακρυτζίκος), Νίκος Αποστολόπουλος (Σταμίρης), Τατιάνα Δουβαρά, Νικόλας Λιβαδίτης (Σίκαλος). Οικογένεια Τσιγγάνων – Μπίθρου: Μανώλης Δεστούνης, Βιβιάννα Γιαννάκη, Κώστας Χειμωνάκος.

Παίζουν οι Μουσικοί: Τάσος Ηλιόπουλος (Βιολί), Γρηγορία Δέδε (Πιάνο), Θοδωρής Βασιλειάδης (Μπουζούκι), Γιάννης Νικολαΐδης (Κιθάρα).

Δείτε το Πρώτο Μέρος της παράστασης:

Δείτε το Δεύτερο Μέρος της παράστασης:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: