Θέατρο τη Δευτέρα: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Δημήτρης Χορν – Έλλη Λαμπέτη)

Σπάνιο ντοκουμέντο: Η ιστορική ηχογράφηση της θεατρικής παράστασης «Άμλετ» με τον Δημήτρη Χορν στο ρόλο του Άμλετ και την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της Οφηλίας, του 1954.

Ένα σπάνιο θεατρικό ντοκουμέντο φιλοξενείται και προβάλλεται από τη στήλη: Η ιστορική ηχογράφηση της θεατρικής παράστασης «Άμλετ» με το Δημήτρη Χορν στο ρόλο του Άμλετ και την Έλλη Λαμπέτη στο ρόλο της Οφηλίας, του 1954, όπως μεταδόθηκε από την ραδιοφωνική εκπομπή «Θέατρο της Κυριακής» του Τρίτου Προγράμματος, στο πλαίσιο αφιερώματος για τα 400 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου δραματουργού Ουίλιαμ Σαίξπηρ.

«Άμλετ» είναι ο τίτλος ενός από τα πιο γνωστά και πιο δημοφιλή θεατρικά έργα του Σαίξπηρ, αλλά και το όνομα του κεντρικού χαρακτήρα του έργου. Σύμφωνα με πηγές, η παλαιότερη καταγεγραμμένη παρουσίαση του έργου χρονολογείται τον Ιούλη του 1602. Το 1603, το έργο παρουσιάστηκε στα Πανεπιστήμια του Κέμπριτζ και της Οξφόρδης. Στην Ελλάδα, το έργο παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Εθνικό Θέατρο το 1937, σε σκηνοθεσία Δημήτρη Ροντήρη, με τον Αλέξη Μινωτή στο ρόλο του «Άμλετ». Το 1955, το έργο ξαναπαρουσιάστηκε από το Εθνικό Θέατρο, με τον Αλέξη Μινωτή σκηνοθέτη και πρωταγωνιστή.

Η ηχογραφημένη παράσταση παρουσιάστηκε σε περιοδεία τέλη του 1954 – αρχές του 1955 στη Θεσσαλονίκη, τη Λευκωσία, την Αλεξάνδρεια, το Κάιρο και την Κωνσταντινούπολη, από τον θίασο Δημήτρη Χορν – Έλλης Λαμπέτη – Γιώργου Παππά. Η ηχογράφηση πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, αρχικά σε δίσκο. Η μαγνητοταινία που αποτελεί , το μοναδικό ντοκουμέντο που σώζεται από αυτή την ιστορική παράσταση, παραχωρήθηκε από το ΡΙΚ, ενώ η πρώτη μετάδοση του έργου έγινε από την εκπομπή «Θεατρική Βραδιά», τον Σεπτέμβρη του 1985.

Θέατρο τη Δευτέρα: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ (Δημήτρης Χορν – Έλλη Λαμπέτη)

Θέατρο τη Δευτέρα: «Άμλετ» του Ουίλιαμ Σαίξπηρ – Δημήτρης Χορν

Η μετάδοση θεατρικών έργων από το ραδιόφωνο υπήρξε παράδοση που κράτησε δεκαετίες. Προτού ακόμα υπάρξει ο τηλεοπτικός δέκτης, το θεατρικό ραδιόφωνο συνάρπαζε τους φιλότεχνους και μη ακροατές προσφέροντας πρωτόγνωρες συγκινήσεις. Η ηχογράφηση θεατρικών έργων για το ραδιόφωνο συνεχίστηκε για χρόνια και αφού εμφανίστηκε η τηλεόραση.

Μετάφραση έργου: Βασίλης Ρώτας. Σκηνοθεσία: Δημήτρης Χορν.

Παίζουν: Δημήτρης Χορν, Έλλη Λαμπέτη, Γιώργος Παππάς, Ελένη Ζαφειρίου, Λυκούργος Καλλέργης, Ζώρας Τσάπελης, Ανδρέας Ζησιμάτος, Γιάννης Μιχαλόπουλος, Κώστας Ρηγόπουλος, Διονύσης Παγουλάτος, Μαρία Βούλγαρη.

Ακούστε την παράσταση:

Η Κατιούσα αγαπάει το θέατρο και προβάλλει κάθε Δευτέρα από τις σελίδες της μια σειρά από ξεχωριστά έργα που βρίσκονται «αποθηκευμένα» στο πλούσιο Αρχείο της ΕΡΤ, καθώς και άλλες παραστάσεις.

Για πολλά χρόνια «Το θέατρο της Δευτέρας» που προβαλλόταν από την κρατική ΕΡΤ αποτελούσε μια όαση πολιτισμού στο άνυδρο τηλεοπτικό (και όχι μόνο) τοπίο της εποχής, που καθήλωνε κάθε βδομάδα μπροστά στους δέκτες τους χιλιάδες τηλεθεατές.

Οι μεγαλύτεροι συγγραφείς του κόσμου, αλλά και πολλοί νεότεροι, Έλληνες και ξένοι, έργα του κλασικού και νεότερου ρεπερτορίου, δοσμένα από σημαντικούς θεατράνθρωπους κι ερμηνευμένα από μερικούς από τους καλύτερους ηθοποιούς που γέννησε αυτός ο τόπος, πέρασαν από τις ασπρόμαυρες και στη συνέχεια έγχρωμες οθόνες των τηλεοράσεων κι έφεραν κοντά στο θέατρο έναν κόσμο που δεν του δινόταν άλλου τύπου κίνητρα (ούτε λόγος για την απαραίτητη παιδεία…), για να προσεγγίσει, να απολαύσει και ν’ αγαπήσει τη συγκεκριμένη μορφή τέχνης.

Δείτε εδώ όλες τις παραστάσεις του “Θεάτρου τη Δευτέρα”

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: