Στον Περισσό «Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπρεχτ, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

«Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ παρουσιάζονται στην αίθουσα συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ, στον Περισσό, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ, με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 150 χρόνων από την Κομμούνα του Παρισιού.

«Οι μέρες της Κομμούνας» του Μπέρτολτ Μπρεχτ παρουσιάζονται αυτή την Κυριακή 21 Νοέμβρη, στις 7 μ.μ., στην αίθουσα συνεδρίων στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό, από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ.

Μετά την επιτυχημένη πρώτη παράσταση στο 47ο Φεστιβάλ, η  Επιτροπή Πολιτισμού του ΚΣ και η ΟΠ Αττικής της ΚΝΕ καλούν μέλη και φίλους της Οργάνωσης να παρακολουθήσουν το θεατρικό έργο «Οι μέρες της Κομμούνας» που ανέβασε τη φετινή χρονιά η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 150 χρόνων από την Κομμούνα του Παρισιού.

Όσοι ενδιαφέρονται, μπορούν να βρουν προσκλήσεις στις Οργανώσεις της ΚΝΕ.

Το έργο «Οι μέρες της Κομμούνας» γράφτηκε από τον Μπρεχτ το 1948-49, όσο βρισκόταν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Γερμανίας, και ανέβηκε πρώτη φορά το 1956. Όπως μαρτυρεί και ο τίτλος, αναφέρεται στην Κομμούνα του Παρισιού. Πιο συγκεκριμένα, τα φώτα στρέφονται στο επαναστατημένο Παρίσι και στις έντονες συζητήσεις των κομμουνάρων τόσο για τον παλιό κόσμο που έχει σαπίσει, όσο και για το μέλλον που εγκαινίασε η μεγάλη σύγκρουση της εργατικής τάξης με τους εκμεταλλευτές της τον 19ο αιώνα.

Το έργο διαρθρώνεται σε δύο μέρη, από τα οποία το πρώτο παρουσιάζει την υπεράσπιση των κανονιών της Εθνοφρουράς από τον στρατό και το δεύτερο επικεντρώνεται στις μέρες μετά την εξέγερση, όταν το ημερολόγιο έγραφε 18-19/3/1871… Οι ήρωες του έργου, οι εξεγερμένοι προλετάριοι του Παρισιού στις εργατικές συνοικίες της πόλης παλεύουν να χτίσουν μία νέα ζωή, έτοιμοι και για τις πιο μεγάλες θυσίες που απαιτεί αυτός ο αγώνας.

Είναι ο κόσμος των εργατικών συνοικιών στην οδό Pigalle. Ο Papa και ο Coco, η Babette και η Geneviève, η Madame Cabet και ο γιος της Jean. Είναι αυτοί οι άνθρωποι που στο τέλος θα καταλήξουν να αγωνίζονται και να πεθαίνουν στους δρόμους και τα οδοφράγματα. Ο Μπρεχτ θέλει να καταλάβει ο θεατής τις πολιτικές και τις οικονομικές συνθήκες που διαμορφώνουν τις ζωές των ανθρώπων.

Μέσα από το έργο ο σημερινός θεατής μπορεί να προβληματιστεί για την ανάγκη «να αλλάξει ο κόσμος» γιατί «το ‘χει ανάγκη…».

Πόσο επίκαιρα είναι άλλωστε τα λόγια των κομμουνάρων στο τραγούδι «Απόφαση», που περιλαμβάνεται στο έργο: «Ξέροντας ότι στρέφετε ενάντιά μας / τα φονικά σας όπλα, τα κανόνια, / χίλιες φορές ο θάνατος / απ’ τη μιζέρια την αιώνια. / Βλέποντας να περισσεύει κάρβουνο / χωρίς φωτιά, παγώνουμε εμείς / απόφαση, το κάνουμε δικό μας / να ζεσταθεί το κόκαλό μας. / Βλέποντας πως καθόλου δεν μπορείτε / να δώσετε μεροδούλι ανθρωπιάς / θα κάνουμε δικά μας τα εργοστάσια / είναι αρκετό αυτό για μας».

Στη θεατρική ομάδα συμμετέχουν: Βαγγέλης Βάντζος, Αλέξανδρος Βογδάνος, Αθηνά Γεωργοπούλου, Νίκος Γιόφτσος, Δήμητρα Ελευθερίου, Φώτης Ζεέρης, Ηλέκτρα Ζίρα, Χριστιάνα Κιόσια, Σπύρος Μαμάης, Τάσος Μανωλόπουλος, Δανάη Μάντζου, Μάγδα Μαρμάρου, Αναστασία Ματθαίου, Δημήτρης Μπακλαβάς, Κώστας Σαζακλόγλου, Γιώτα Σπανού, Σίντυ Τανέ, Δημήτρης Τσιλιμέκης, Κώστας Τσίτσικας, Αποστόλης Φραγκούλης.

Οι συντελεστές:

Σκηνοθεσία: Γιώργος Τσαγκαράκης.

Βοηθός σκηνοθέτη: Γιοβάνα Καποδίστρια και Αλεξάνδρα Πετροπούλου.

Σκηνικά: Βικτώρια Νταρίλα.

Κοστούμια: Κλαίρη Γερανίου, Αλεξάνδρα Πετροπούλου, Ιωάννα Σαγώνα.

Απόδοση τραγουδιών στα ελληνικά: Γιώργος Θεοφάνους, Αμέρισσα Φτούλη.

Ηλεκτρική κιθάρα, θέρεμιν: Γιώργος Θεοφάνους.

Τραγούδι, κρουστά: Αμέρισσα Φτούλη.

Sound design: Γιώργος Θεοφάνους.

Φωτισμοί: Γκίκας Γιακουμής.

Η θεατρική ομάδα της ΚΝΕ ευχαριστεί για τη βοήθεια του τον σύντροφο Τάσο Μαγγίνα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: