«Οι ώμοι του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο»

Έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ, ιδρυτής της Royal Shakespeare Company, στα 86 του χρόνια.

Έφυγε από τη ζωή, στα 86 του χρόνια, ο σπουδαίος Βρετανός σκηνοθέτης Πίτερ Χολ, ιδρυτής της Royal Shakespeare Company.

Ο Πίτερ Χολ γεννήθηκε το 1930 στο Σάφολκ της Μεγάλης Βρετανίας, από αγροτική οικογένεια.

Ασχολήθηκε από νεαρή ηλικία με το θέατρο σκηνοθετώντας ερασιτεχνικές παραστάσεις στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, στο Λονδίνο, και σαιξπηρικά έργα στο Στράτφορντ.

Σε ηλικία περίπου 25 χρόνων, ο Χολ ανέβασε σε παγκόσμια πρώτη στην αγγλική γλώσσα το έργο του Σάμιουελ Μπέκετ «Περιμένοντας τον Γκοντό» και το 1960, σε ηλικία 29 ετών, ίδρυσε της Royal Shakespeare Company, του οποίου ήταν διευθυντής μέχρι το 1968. Το 1973 διορίστηκε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου.

Ανάμεσα στις παγκόσμιες πρεμιέρες που είχε σκηνοθετήσει ο Χολ είναι τα έργα «Επιστροφή» του Χάρολντ Πίντερ και το «Αμαντέους» του Πίτερ Σάφερ. Η τελευταία του παραγωγή στο Εθνικό ήταν η «Δωδέκατη Νύχτα» του Σαίξπηρ το 2011.

«Στεκόμαστε όλοι στους ώμους γιγάντων και οι ώμοι του Πίτερ Χολ στήριξαν ολόκληρο το βρετανικό θέατρο όπως το γνωρίζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Ρούφους Νόρις, διευθυντής του Εθνικού θεάτρου.

«Ο Πίτερ Χολ ήταν ένας διεθνώς αναγνωρισμένος θεατρικός σκηνοθέτης και ιμπρεσάριος, η επιρροή του οποίου στην καλλιτεχνική ζωή της Βρετανίας τον 20ο αιώνα ήταν απαράμιλλη», αναφέρεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση του Βασιλικού Εθνικού Θεάτρου για τον θάνατο του Πίτερ Χολ.

Ο Πίτερ Χολ αγαπούσε την Ελλάδα, την ιστορία της και τους τραγικούς της, και είχε ανεβάσει πολλές παραστάσεις στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου (φωτογραφία).

Ο μεγάλος σκηνοθέτης είχε σκηνοθετήσει επίσης παραστάσεις όπερας, ενώ περιστασιακά ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο και την τηλεόραση.

Κατά τη διάρκεια της σταδιοδρομίας του υπερασπίστηκε με σθένος το θέατρο και τις  τέχνες, και αγωνίστηκε για να διατηρηθεί η δημόσια χρηματοδότηση για τις τέχνες.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: