“Άμεσα στην εισαγγελία οι καταγγελίες για το Λιγνάδη” – Ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Ηθοποιών για τις νέες εξελίξεις

“Αυτοί που διατήρησαν στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το Λιγνάδη, παρά τις καταγγελίες, δεν μπορούν να αποτελέσουν συνομιλητή του ΣΕΗ προκειμένου “να μπει τάξη στο χώρο”.

Νέα ανακοίνωση εξέδωσε η Δημοκρατική Ενότητα Ηθοποιών, με αφορμή τη χθεσινή συνέντευξη της Λίνας Μενδώνη, όπου επιχείρησε να εμφανίσει την ίδια και την κυβέρνηση συνολικά ως “εξαπατημένη” από τις υποκριτικές ικανότητες του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Δημήτρη Λιγνάδη. Η ΔΕΗ μιλά για την απόπειρα συγκάλυψης των πολιτικών ευθυνών, τονίζοντας πως δεν μπορούν να κάνουν τους τιμητές όσοι κράτησαν το Λιγνάδη στη θέση του μέχρι που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, ούτε να γίνουν συνομιλητές του ΣΕΗ στο όνομα της “κάθαρσης”. Ζητά να δοθούν άμεσα όλα τα στοιχεία στον εισαγγελέα, και να συγκληθεί άμεσα το ΔΣ του σωματείου για την αποπομπή του Λιγνάδη από αυτό, καλώντας σε συμμετοχή σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος:

«Με βάση τη χθεσινή (19.2.2021) συνέντευξη Τύπου της υπουργού Πολιτισμού, είναι φανερό ότι γίνεται προσπάθεια να συγκαλυφθούν οι άμεσες ευθύνες που έχει η κυβέρνηση, ο πρωθυπουργός, καθώς και ίδιο το υπουργείο Πολιτισμού σχετικά με την υπόθεση του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη. Είναι εξαιρετικά προκλητικό μάλιστα οι ίδιες δυνάμεις να εμφανίζονται ως η “δύναμη που θα καθαρίσει το τοπίο” μέσα από κυβερνητικούς κώδικες και κανόνες για το χώρο του Πολιτισμού. Δεν μπορούν να έχουν καμία συμβολή στην επίλυση του προβλήματος αυτοί που με την πολιτική τους διατηρούν όλες τις οικονομικές και κοινωνικές αιτίες (ανεργία, ανασφάλεια κ.λπ.), που ασκούν πίεση σε κάποιον ή κάποια ώστε να μη σπάει τη σιωπή. Αυτοί που διατήρησαν στη θέση του καλλιτεχνικού διευθυντή το Λιγνάδη, παρά τις καταγγελίες, δεν μπορούν να αποτελέσουν συνομιλητή του ΣΕΗ προκειμένου “να μπει τάξη στο χώρο”. Το ΣΕΗ δεν πρέπει και δεν επιτρέπεται να συμμετάσχει με κανένα τρόπο στις “εκκλήσεις” διαφόρων προς τον πρωθυπουργό να δράσει καταλυτικά, δίνοντας εντολές στον κύριο Γιατρομανωλάκη να θεσπίσει κώδικες και κανονισμούς δεοντολογίας.

Όσον αφορά στις καταγγελίες που υπάρχουν στο Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών και αφορούν στον Λιγνάδη, υποστηρίζουμε ότι ιδιαίτερα μετά τις τελευταίες εξελίξεις, χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση, πρέπει να κατατεθούν στην Εισαγγελία άμεσα. Το όποιο περιεχόμενό τους μπορεί να προστεθεί στις ήδη βαρύτατες κατηγορίες εγκληματικού χαρακτήρα, για να συμβάλλουμε και με αυτόν τον τρόπο στις δικαστικές έρευνες. Η βαρύτητα των κατηγοριών δεν επιτρέπει να καθυστερούμε, ούτε να περιοριζόμαστε στις τυπικές και χρονοβόρες διαδικασίες του πειθαρχικού συμβουλίου. Άμεσα ό,τι έχει έρθει να πάει στην Εισαγγελία. Προτείνουμε ακόμα να συγκληθεί άμεσα το ΔΣ προκειμένου να συζητήσει πρόταση διαγραφής του Λιγνάδη από το ΣΕΗ.

Τέλος, επαναφέρουμε για μία ακόμη φορά την πρότασή μας για προγραμματισμό Γενικής Συνέλευσης του Σωματείου, προκειμένου να συζητήσουμε για:

  • Πώς η συλλογική δράση μέσα από το σωματείο μπορεί να γίνει ασπίδα προστασίας για κάθε συνάδελφο.
  • Για την κλιμάκωση και το συντονισμό της δράσης μας με τα άλλα σωματεία, που ήδη προγραμματίζουν αγωνιστικές πρωτοβουλίες μπροστά στη συμπλήρωση ενός χρόνου με τους χώρους Πολιτισμού κλειστούς».
Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: