Τάσος Ψαρράς: Γιατί απέχω από τα δρώμενα στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών

“Αυτά που κατακτήσαμε στο παρελθόν, με αγώνες τα κατακτήσαμε. Δεν μας χάρισε κανείς το ΕΚΚ. Υπόθεση των Ελλήνων Σκηνοθετών ήταν. Σήμερα οι προκλήσεις είναι περισσότερες. Όσα γκρεμίζονται δεν ξαναχτίζονται…”

Αναδημοσίευση από τον τοίχο της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών στο facebook:

Μετά από ερώτηση μας για τον χαρακτήρα της Εταιρείας Ελλήνων σκηνοθετών λάβαμε από το συνάδελφο Τάσο Ψαρρά την παρακάτω επιστολή. Όπου την  αναδημοσιεύουμε αυτούσια:

“Τον τελευταίο καιρό απέχω από τα δρώμενα στην Εταιρεία Ελλήνων Σκηνοθετών, αν και είμαι από τα ιδρυτικά της μέλη και υπήρξα και Πρόεδρός της στο παρελθόν, διότι έχει παγιωθεί ή καλύτερα μονιμοποιηθεί μια κατάσταση στη Διοίκησή της χωρίς ευχάριστες εξελίξεις αλλά ούτε προσδοκίες. 

Επανεκλέγεται  με άνεση το ίδιο Διοικητικό Συμβούλιο με μικροαλλαγές, που σημαίνει ότι οι συνάδελφοι είναι ευχαριστημένοι απ’ αυτή την απραξία ή κάτι περιμένουν. Έστω ένα ντοκιμαντέρ. Αυτό το Μπεκετικό δράμα κρατάει πάνω από είκοσι χρόνια. Οι δημοκρατικοί κανόνες βέβαια τηρούνται. Άλλωστε και ο Τώνης και τα άλλα τα παιδιά δημοκράτες είναι. Αλλά τους αρέσει να υπάρχει αυτή η ατάραχη προσμονή; 

Αυτά που κατακτήσαμε στο παρελθόν, με αγώνες τα κατακτήσαμε. Δεν μας χάρισε κανείς το ΕΚΚ. Υπόθεση των Ελλήνων Σκηνοθετών ήταν. Σήμερα οι προκλήσεις είναι περισσότερες. Όσα γκρεμίζονται δεν ξαναχτίζονται. Κεφάλαια που προορίζονται   για τον κινηματογράφο  διολισθαίνουν αλλού. Νομίζω πως πρέπει να αφυπνισθούμε. Δεν είναι πρόσκληση για μονομαχία.  Ο χώρος όλους μας χωράει. Και δεν εννοώ μόνο τα μέλη της ΕΕΣ. Συνάδελφοι βρίσκονται και κάτω από άλλες σημαίες. Να δούμε όλοι μαζί το πρόβλημα, και γρήγορα.

Μου ζήτησαν να τοποθετηθώ αν οι σκηνοθέτες πρέπει να είναι ελεύθεροι επαγγελματίες ή μισθωτοί. Μακάρι να ήμασταν  μισθωτοί, αν υπήρχε ο εργοδότης να μας καλύψει όλους. Εκ των πραγμάτων είμαστε ελεύθεροι επαγγελματίες. Το ζήτημα είχε προκύψει και στο παρελθόν και εμφανίστηκε η ιδιότητα του σκηνοθέτη παραγωγού. Έτσι έκανα τις ταινίες μου, έτσι τις έκαναν και οι  περισσότεροι συνάδελφοι που γνωρίζω. Δεν ξέρω αν είναι αυτό το μείζον. Το κύριο είναι να υπάρξει Ελληνικός κινηματογράφος. Κι ο κίνδυνος είναι προ των Πυλών. Με τόξα, ακόντια και κορωνοϊούς.”

ΤΑΣΟΣ ΨΑΡΡΑΣ.

Για τις εξελίξεις στην ΕΕΣ μπορείτε να δείτε στο παρακάτω link:

Πού οδηγείται η Εταιρία Ελλήνων Σκηνοθετών; Έργα και ημέρες μιας ανυπόληπτης ηγεσίας

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: