«Σβήσαν τ’ άστρα τα χρυσά ξαφνικά από τον ουρανό μας…» – Έφυγε από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας, ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές  του ελληνικού τραγουδιού.

Έφυγε σήμερα από τη ζωή ο Σταμάτης Κόκοτας, ένας από τους πιο σπουδαίους ερμηνευτές  του ελληνικού τραγουδιού. Νοσηλευόταν στο Ασκληπιειό Βούλας, μετά από ραγδαία επιδείνωση της υγείας του, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή.

Ο Σταμάτης Κόκοτας γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 23 του Μάρτη 1937. Είχε σημαντική δισκογραφική παρουσία κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του 1960 και 1970, οπότε και συνεργάστηκε με ορισμένους από τους σημαντικότερους Έλληνες συνθέτες της εποχής, όπως ο Σταύρος Ξαρχάκος, ο Δήμος Μούτσης, ο Απόστολος Καλδάρας, ο Γιώργος Χατζηνάσιος, ο Γιάννης Σπανός, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Αντώνης Κατινάρης, ο Χάρης Λυμπερόπουλος, ο Βαγγέλης Πιτσιλαδής, ο Λυκούργος Μαρκέας κ.ά.

Μερικές από τις μεγάλες επιτυχίες του: «Πες πως μ΄ αντάμωσες», «Γιε μου, γιε μου», «Η ιστορία του μπεκρή», «Ο τρελός», «Όνειρο απατηλό», «Στου Όθωνα τα χρόνια», «Πειραιώτισσα», «Στου Προφήτη Ηλία τα σοκάκια», «Το παιδί απ΄ το λιμάνι», «Πέσε στην αγκαλιά μου», «Δεν το μπορείς», «Ρωμιός αγάπησε Ρωμιά», «Ας τους να λένε», «Κι εν τω μεταξύ», «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Έξω φυσάει και βρέχει» και πολλές άλλες.

Ο Σταμάτης Κόκοτας σφράγισε με την αξεπέραστη ερμηνεία του το «Όνειρο απατηλό», σε στίχους της Ευτυχίας Παπαγιαννοπούλου και μουσική του Απόστολου Καλδάρα. Το διαχρονικό αυτό τραγούδι έγινε μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του και απογείωσε τη δημοτικότητά του:

Τα χρόνια περνούν, τα τραγούδια ταξιδεύουν: «Όνειρο απατηλό» (Μ’ ένα όνειρο τρελό)

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: