«Ό,τι αρχίζει ωραίο τελειώνει με πόνο…» • Μπάμπης Τσετίνης

Ο τραγουδιστής της εποχής του παλιού καλού λαϊκού τραγουδιού με τη χαρακτηριστική μπάσα λυγμική φωνή και τις μεγάλες επιτυχίες που αντέχουν στο χρόνο.

«…οι πικραμένες καρδιές το ξέρουνε μόνο». Με αυτούς τους στίχους ξεκινούσε ένα λαϊκό τραγούδι της δεκαετίας του ’60 και ακολουθούσε το πασίγνωστο ρεφρέν: «είναι κακό στην άμμο να χτίζεις παλάτια, ο βοριάς θα τα κάνει συντρίμμια, κομμάτια».

Το τραγούδι έγινε μεγάλη επιτυχία με τη φωνή του Μπάμπη Τσετίνη, ενός αξιόλογου λαϊκού τραγουδιστή με σημαντική παρουσία, που όμως είχε την «ατυχία» να εμφανιστεί στο λαϊκό πεντάγραμμο την εποχή που μεσουρανούσε το άστρο του Στέλιου Καζαντζίδη. Αναπόφευχτα η συγκυρία αυτή τον επηρέασε δισκογραφικά, όπως και άλλους τραγουδιστές της λεγόμενης «σχολής Καζαντζίδη» εκείνη την εποχή, χωρίς αυτό όμως να μειώνει την αναμφισβήτητη αξία του και την πορεία του ως τραγουδιστή.

Ο Μπάμπης Τσετίνης γεννήθηκε στις 15 του Φλεβάρη 1941, στη Δράμα και έζησε στη Θεσσαλονίκη μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ’60. Εκείνη την εποχή ανέβηκε για πρώτη φορά στο πάλκο και ξεχώρισε με τη χαρακτηριστική μπάσα λυγμική φωνή του.

Τα χρόνια που ακολούθησαν έγινε γνωστός ηχογραφώντας πολλά λαϊκά τραγούδια που γνώρισαν μεγάλη επιτυχία, κάποια από τα οποία αντέχουν στο χρόνο και τραγουδιούνται στις μέρες μας, και, όπως συμβαίνει με πολλά παλιά λαϊκά τραγούδια, γεμίζουν το πρόγραμμα των νεότερων τραγουδιστών στους χώρους όπου εμφανίζονται.

Μερικές από τις πιο γνωστές επιτυχίες του Μπάμπη Τσετίνη: «Ο βρεγμένος βροχή δεν φοβάται» (στίχοι: Ευάγγελος Ατραΐδης –  μουσική: Νίκος Μεϊμάρης), φυσικά το τραγούδι-ύμνος της εποχής «Ίσως» (στίχοι: Κώστας Βίρβος – μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης), το διαχρονικό «Ό,τι αρχίζει ωραίο» (στίχοι: Λένα Νταϊνά – μουσική: Σπύρος Σκορδίλης), το… σήμα κατατεθέν του «Μπορεί» (στίχοι: Κώστας Βίρβος – μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης), και τα επίσης πολύ γνωστά «Απορώ» (στίχοι: Κώστας Βίρβος – μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης), «Με ποιο δικαίωμα» (στίχοι: Πυθαγόρας – μουσική: Βασίλης Βασιλειάδης), «Στο παλιό το μονοπάτι» (στίχοι – μουσική: Στέφανος Βαρτάνης), «Κι ενώ το ήξερα» » (στίχοι: Κώστας Βίρβος – μουσική: Θόδωρος Δερβενιώτης) κ.ά. πολλά από τα οποία τα ερμηνεύει με τη συνοδεία της Λίτσας Διαμάντη.

Εκτός από τους δημιουργούς των προαναφερόμενων τραγουδιών συνεργάστηκε επίσης με τον Χρήστο Λεοντή, τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιώργο Κατσαρό, τον Γιώργο Μητσάκη, τον Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον Σπύρο Παπαβασιλείου, τον Κώστα Μάνεση, τον Αλέκο Σακελλάριο κ.ά.

Ο Μπάμπης Τσετίνης έφυγε από τη ζωή στις 29 του Σεπτέμβρη 2007, στα 66 του χρόνια, μετά από σοβαρά προβλήματα υγείας που τον ταλαιπώρησαν επί χρόνια.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: