“Ο Καζαντζίδης έζησε και τραγούδησε σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης” – Πλήθος κόσμου στη μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα του ΚΚΕ στον Στέλιο Καζαντζίδη (ΦΩΤΟ)

Το κατάμεστο Γήπεδο «Ηρόδοτος» στην Νέα Αλικαρνασσό αποδείχτηκε μικρό για να χωρέσει τη λαοθάλασσα στη συναυλία που διοργάνωσε η ΤΕ Ηρακλείου του ΚΚΕ με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Στέλιο Καζαντζίδη με θέμα: «Τα δικά μου και του Στέλιου», με τον Γιώργο Μαργαρίτη διοργάνωσε χθες η Τομεακή Επιτροπή Ηρακλείου του ΚΚΕ στο Γήπεδο «Ηρόδοτος», στην Νέα Αλικαρνασσό.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Γιάννης Χριστοφοράκης, μέλος της Επιτροπής Περιοχής Κρήτης και του Τομεακού Γραφείου Ηρακλείου το ΚΚΕ, ο οποίος αφού καλωσόρισε το πλήθος κόσμου που παρευρέθηκε σε ένα κατάμεστο χώρο που αποδείχτηκε μικρός, μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

«Η ενασχόληση του Κόμματος μας με το λαϊκό τραγούδι και συνολικά με το λαϊκό πολιτισμό αποτελεί συστατικό στοιχείο της ιδεολογικής, μορφωτικής δουλειάς του για τη διαμόρφωση επαναστατικής συνείδησης στην εργατική τάξη και την οργάνωση της κοινωνικής συμμαχίας με τα άλλα φτωχά λαϊκά στρώματα. Το ενδιαφέρον για όλες τις πτυχές της ζωής της εργατικής τάξης, του λαού, από τη σκοπιά των πραγματικών συμφερόντων τους, είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον αγώνα για την ένταξη τους στην ταξική πάλη ενάντια στο κεφάλαιο και την εξουσία του, για την κατάκτηση της εργατικής εξουσίας και την κατάργηση της εκμετάλλευσης ανθρώπου από άνθρωπο.

Ο Καζαντζίδης θεωρείται -όχι άδικα- ένας από τους μεγαλύτερους λαϊκούς τραγουδιστές της χώρας μας. Λαϊκός τραγουδιστής, τόσο γιατί με τα τραγούδια του εξέφρασε τους καημούς, τα βάσανα αλλά και τις ελπίδες των λαϊκών ανθρώπων, της εργατικής τάξης αλλά και επειδή η αποδοχή και η αγάπη του λαού στο πρόσωπό του άγγιξε τα όρια του θρύλου.

Τα μεγάλα τραγούδια που ερμήνευσε ήταν ο αναγκαίος κρίκος στην εξέλιξη του λαϊκού μας τραγουδιού, για το πέρασμα του στην “έκρηξη” της δεκαετίας του ’60 στην οποία συνετέλεσε ερμηνευτικά και ο ίδιος. Το ποιοτικό στοιχείο των τραγουδιών αυτών είναι το κοινωνικό περιεχόμενο των στίχων τους.

Ο Καζαντζίδης έζησε και τραγούδησε σε περίοδο όξυνσης της ταξικής πάλης στην Ελλάδα. Η ΕΑΜική αντίσταση, η κορυφαία ταξική μάχη του 20ου αιώνα στην Ελλάδα που επισφραγίστηκε από τον ηρωικό αγώνα του ΔΣΕ, οι συγκλονιστικοί εργατικοί αγώνες της δεκαετίας του ’50 και η ωμότητα του μετεμφυλιακού αστικού κράτους επηρέασαν βαθιά και την καλλιτεχνική παραγωγή, αποτέλεσαν πηγή έμπνευσης για πληθώρα δημιουργών.

Φίλες και φίλοι, συντρόφισσες και σύντροφοι, έχουμε ακλόνητη πίστη πως οι συσχετισμοί αλλάζουν. Τίποτα δεν μένει στατικό. Ο δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών βρίσκεται στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της αστικής πολιτικής, του ταξικού της χαρακτήρα, των κομμάτων και των κυβερνήσεων που την υπηρετούν, του κράτους του κεφαλαίου. Του ρεύματος που δεν αναζητά νέους σωτήρες από μια κυβερνητική εναλλαγή, του ρεύματος που αναζητά λύση στα σημερινά προβλήματα μέσα από τον οργανωμένο αγώνα, τη συμμετοχή στο κίνημα τη συλλογική δράση, την ταξική πάλη.

Αυτό το ρεύμα είναι που ενισχύθηκε στις εκλογές του Ιούνη με το δυνάμωμα του ΚΚΕ σε όλη την Ελλάδα αλλά και στο Ηράκλειο, ιδιαίτερα στην Αλικαρνασσό, στο Ατσαλένιο στις γνήσιες εργατικές- προσφυγικές γειτονιές! Αυτό το βήμα που έκαναν οι χιλιάδες περισσότεροι, μπορεί να γίνει πιο στέρεο, πιο δυνατό.

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους εσάς, γιατί η επόμενη μέρα των εκλογών είναι ήδη εδώ, να βρείτε την δύναμη σας στους επόμενους αγώνες, το αποκούμπι σας στο ΚΚΕ, που ποτέ δεν θα ρωτήσει πρώτα τι ψηφίζεις για να στηρίξει τα δίκια σου. Και στις τοπικές εκλογές, να πάμε με πιο πολλούς δημοτικούς συμβούλους στηρίζοντας το γαρίφαλο της Λαϊκής Συσπείρωσης σε περιφέρεια και Δήμο, που ξέρετε από σήμερα ότι θα πάνε κόντρα στους επίδοξους σωτήρες υποψήφιους δημάρχους και τα ψδ τους που για χρόνια έχουν δώσει τα δείγματά τους στην πολιτική».

Ακολούθησε η συναυλία με τον μεγάλο Γιώργο Μαργαρίτη, τον Κώστα Μαργαρίτη και την Χριστίνα Ζώτου και γλέντι όπου έσμιξαν όλες οι γενιές που μεγάλωσαν με τον Μαργαρίτη και τον Καζαντζίδη.

Στον χώρο υπήρχε βιβλιοπωλείο της Σύγχρονης Εποχής και έκθεση με στιγμιότυπα της πορείας του Στέλιου Καζαντζίδη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: