«Κοντά σας όλη μου η ζωή»… Μεγάλη συναυλία για τον Αγώνα, ανήμερα της επετείου του θανάτου του Μίκη Θεοδωράκη

Αυτήν την Παρασκευή η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 8 μ.μ. στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, όπου και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης φυλακίστηκε από τη δικτατορία.

Την Παρασκευή 2 Σεπτέμβρη συμπληρώνεται ένας χρόνος από τον θάνατο του μεγάλου μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη. Ενας χρόνος που η μουσική του, το σπουδαίο, πλούσιο και σύνθετο έργο του συνεχίζει να μας συντροφεύει διαρκώς σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας, να φέρνει στο στόμα τους στίχους των μεγάλων ποιητών, να συνοδεύει τους αγώνες μας για ένα καλύτερο αύριο.

Αυτήν την Παρασκευή λοιπόν, ανήμερα της επετείου του θανάτου του, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ διοργανώνει συναυλία – αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, στις 8 μ.μ. στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, με τίτλο παρμένο από τον στίχο του Μάνου Ελευθερίου από το τραγούδι του Μίκη «Επιστολή»: «Κοντά σας όλη μου η ζωή»…

Τη μέρα της εκδήλωσης, το ιστορικό κελί του Μίκη στις φυλακές του Ωρωπού θα είναι ανοιχτό από νωρίς (5 μ.μ.) για επισκέψεις του κοινού.

Στην εκδήλωση θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στη συναυλία – αφιέρωμα συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά: Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης. Η καλλιτεχνική επιμέλεια είναι του Μανόλη Ανδρουλιδάκη.

Παίζουν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη και ο ίδιος ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης με την κιθάρα του, ο οποίος θα έχει επίσης τη διεύθυνση της ορχήστρας.

Με τον Γ. Ρίτσο στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στο Περιστέρι

Με τον Γ. Ρίτσο στο 4ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» στο Περιστέρι

Δίνοντας το στίγμα της εκδήλωσης ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης, μιλώντας στον «Ριζοσπάστη», τονίζει ότι «είναι μια συναυλία δεμένη με τον χώρο και με αυτά που πέρασε ο Μίκης εκεί.

Πρόκειται για ένα αφιέρωμα, με νεότερης γενιάς τραγουδιστές, στα τραγούδια των αγώνων – για να παραφράσουμε και τον τίτλο του γνωστού δίσκου του Μίκη.

Είναι μια συναυλία για τον Αγώνα. Μια εκδήλωση που ταιριάζει και στον χώρο και στον φορέα που τη διοργανώνει, που είναι φυσικά το ΚΚΕ».

Μαζί με τη Μ. Φαραντούρη στη συναυλία για τη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ

Μαζί με τη Μ. Φαραντούρη στη συναυλία για τη διάσωση του Αρχείου του ΚΚΕ

Περισσότερες πληροφορίες για την εκδήλωση δίνονται από τις Οργανώσεις Αττικής του ΚΚΕ, οι οποίες επίσης δρομολογούν λεωφορεία για τη μετακίνηση στον Ωρωπό. Συγκεκριμένα, λεωφορεία θα φεύγουν από:

Αγ. Βαρβάρα: Στις 6.15 μ.μ., από το «Praktiker».

Αιγάλεω: Στις 6.30 μ.μ., από το σταθμό του Μετρό Αιγάλεω, στην πλατεία Εσταυρωμένου.

Μενίδι: Στις 6 μ.μ. από την πλατεία Καράβου.

Πειραιάς: Στις 6 μ.μ. από το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά.

Περιστέρι: Στις 6.30 μ.μ. από την πλατεία Δημαρχείου.

Χαϊδάρι: Στις 6 μ.μ., από το Παλατάκι.

Πετρούπολη: Στις 6:30 μ.μ. από την πλατεία Ηρώ.

Ίλιον: Στις 6:40 μ.μ. από τον ΟΤΕ .

Καματερό: Στις 6:30 μ.μ. από τη στάση Μανάρα.

Αγιοι Ανάργυροι: Στις 6:40 μ.μ. από το παλιό Δημαρχείο.

Αθήνα: Στις 5.30 μ.μ., από την πλατεία Καραϊσκάκη. Στις 6 μ.μ. από την πλατεία Αμερικής, με στάσεις στην πλατεία Κολιάτσου και στα Άνω Πατήσια (Τράπεζα Πειραιώς). Στις 6 μ.μ. από το Μετρό Πανόρμου, με στάσεις στον Αγ. Δημήτριο (στην Πάνορμου) και στο Γκύζη (Λ.  Αλέξανδρας). Στις 6 μ.μ. από το Μετρό Αγ. Ιωάννης.

Κορωπί: Στις 6 μ.μ. από τον Σκλαβενίτη (Περιφερειακός).

Γλυκά Νερά: Στις 6.15 μ.μ. από το Στρογγυλό.

Παλλήνη: Στις 6.30 μ.μ από την πλατεία.

Ραφήνα: Στις 7 μ.μ. από τον ΟΤΕ.

Νέα Μάκρη: Στις 7.15 από την πλατεία Νέας Μάκρης.

Ν. Ιωνία: Στις 6.15 μ.μ. από τον ΟΤΕ στη Λ. Ηρακλείου.

Γαλάτσι: Στις 6.15 μ.μ. από το Παλιό Τέρμα (Λ. Βεϊκου 7).

Πεύκη: Στις 6. 15 μ.μ. από το εμπορικό κέντρο ΑΛΚΩ.

Ηράκλειο: Στις 6.30 μ.μ. από τον κινηματογράφο «Τρία Αστέρια».

Ν. Φιλαδέλφεια: Στις 6.15 μ.μ. από το Δημαρχείο.

Μεταμόρφωση: Στις 6.30 μ.μ. από τον Αγ. Κωνσταντίνο.

Χολαργός: Στις 6 μ.μ. από το Δημαρχείο.

Αγία Παρασκευή: Στις 6.15 μ.μ. από την κεντρική πλατεία.

Μελίσσια: Στις 6 μ.μ. από τα γραφεία του ΚΚΕ στη Λ. Δημοκρατίας.

Μαρούσι: Στις 6.15 μ.μ. από Κηφισίας και Πεντέλης.

Γλυφάδα: Στις 5.15 μ.μ. και στις 6.15 μ.μ. από τον Αγ. Τρύφωνα.

Αργυρούπολη: Στις 5.20 μ.μ. και στις 6.20 μ.μ. από το Δημαρχείο.

Μπραχάμι: Στις 5.30 μ.μ. και στις 6.30 μ.μ. από τη στάση του Μετρό Αγ. Δημητρίου (ρεύμα προς Αθήνα).

ΚαλλιθέαΣτις 5.45 μ.μ. και στις 6.15 μ.μ. από την πλατεία Δαβάκη.

«Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό»

Το αφιέρωμα αυτό επελέγη να γίνει στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, εκεί όπου και ο ίδιος ο μουσικοσυνθέτης φυλακίστηκε από τον Οκτώβρη του 1969 μέχρι τον Απρίλη του 1970 από τη δικτατορία. Στον Ωρωπό, που και με δική του συμβολή, χάρη στα τραγούδια του, όπως το «Κι εσύ λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό» και «Διότι δεν συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις», χαράχτηκε στα χείλη, κάνοντας σύμβολο τους στίχους για τους χιλιάδες αγωνιστές που ήταν φυλακισμένοι και εξόριστοι, «πέρα απ’ το γαλάζιο κύμα, τον γαλάζιο ουρανό», που ήταν «μες στα σύρματα κλεισμένοι, μα η καρδιά μας πάντα ορθή».

Από το 1909 μέχρι το 1933 ο χώρος αυτός λειτουργεί ως ορφανοτροφείο. Το 1933 μετατρέπεται σε αγροτικές φυλακές, το 1938 όμως καταστρέφεται, λόγω σεισμού, και το 1950 ξαναχτίζεται. Από το 1953 λειτουργεί ως Ανοικτό Σωφρονιστικό Κατάστημα, για να χρησιμοποιηθεί από τη χούντα ως τόπος κράτησης αγωνιστών, μέχρι το 1970.

Η μεταφορά νεολαίων εξόριστων

Το καλοκαίρι του 1968 μεταφέρεται στις φυλακές μια ομάδα 70 περίπου νέων, 20 – 30 ετών, κρατούμενων της χούντας, από το στρατόπεδο στο Λακκί της Λέρου. Με τη μεταφορά τους εκεί ο στόχος ήταν να τους απομακρύνουν από τους έμπειρους συγκρατούμενούς τους στη Λέρο και να τους φέρουν σε συνθήκες στις οποίες οι δεσμώτες εκτιμούσαν ότι θα μπορούσαν να τους ασκήσουν πίεση ώστε να υποχωρήσουν, να «σπάσουν», να εγκαταλείψουν την επιλογή τους να βαδίσουν τον δρόμο του αγώνα. Κι αυτό γιατί στον Ωρωπό, δίπλα στις φυλακές, μπροστά στα μάτια των νέων κρατουμένων και πίσω από τα κάγκελα της φυλακής τους, η ζωή συνέχιζε να κυλά, ενώ οι ίδιοι παρέμεναν δέσμιοι και αναγκάζονταν να ζουν με τους κανόνες της στρατιωτικής ζωής που τους επέβαλλαν.

Από την πρώτη στιγμή που πάτησαν το πόδι τους στον Ωρωπό οι αγωνιστές αρνήθηκαν να σηκώνονται με εγερτήριο και να τοποθετηθούν πινακίδες στα κρεβάτια τους, δεν αποδέχτηκαν κανέναν περιοριστικό όρο στη ζωή και λειτουργία του στρατοπέδου που ήθελε να επιβάλει η χούντα. Την ίδια στιγμή οι εξόριστοι οργάνωσαν τη ζωή στη φυλακή, έγιναν καταμερισμοί για δράσεις και χρεώσεις στα μαγειρεία, στις τεχνικές υπηρεσίες, στην οργάνωση εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων και μαθημάτων, για την πολιτιστική δραστηριότητα. Απάντησαν με απεργία πείνας στην τρομοκρατία των δεσμωτών, στις πιέσεις για να υπογράψουν οι νεολαίοι «δήλωση μετανοίας».

Τελικά η δικτατορία, έχοντας υποστεί ήττα στην επιδίωξή της, ματαίωσε το σχέδιό της και αποφάσισε την πειθαρχική μεταγωγή των νέων στη Γυάρο στις 21 ή 22 Αυγούστου του 1968.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: