“Και συ Λαέ βασανισμένε μην ξεχνάς τον Ωρωπό…”

Με μια συγκλονιστική συναυλία – αφιέρωμα, με συμμετοχή πλήθους κόσμου όλων των ηλικιών που δεν πτοήθηκε από τον άστατο καιρό, η ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ τίμησε τον Μίκη Θεοδωράκη ακριβώς ένα χρόνο από τον θάνατο του, στον χώρο των φυλακών Ωρωπού, όπου και ο ίδιος ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης φυλακίστηκε από τη δικτατορία (ΒΙΝΤΕΟ-ΦΩΤΟ)

Με μια συγκλονιστική συναυλία – αφιέρωμα, το απόγευμα της Παρασκευής 2 Σεπτέμβρη, η Κομματική Οργάνωση Αττικής του ΚΚΕ τίμησε τον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη ακριβώς ένα χρόνο από τον θάνατο του.

Πλήθος κόσμου όλων των ηλικιών, από κάθε γωνιά της Αττικής, δεν πτοήθηκε από το άστατο καιρό και συνέρρευσε στον χώρο της εκδήλωσης, στις πρώην φυλακές Ωρωπού, εκεί όπου ο Μίκης κλείστηκε κατά τη διάρκεια της δικτατορίας από τον Οκτώβρη του 1969 έως τον Απρίλη του 1970.

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θοδωρής Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ (διαβάστε εδώ αναλυτικά και δείτε πάνω το video). 

Στην εκδήλωση παρευρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ακόμα, παραβρέθηκαν αγωνιστές που πέρασαν ως κρατούμενοι από το συγκεκριμένο κτίριο.

Με την είσοδο τους στον ιστορικό χώρο οι επισκέπτες με θαυμασμό σταματούσαν να αντικρίσουν την τοιχογραφία που ήταν αφιερωμένη στον μεγάλο δημιουργό η όποια σχεδιάστηκε αυτές τις ημέρες από τον εικαστικό Γιώργο Σκουρλή, μετά από πρωτοβουλία του ΚΚΕ σε συνεργασία με τον Δήμο Ωρωπού.

Αρκετοί ήταν αυτοί που ήρθαν νωρίτερα από την έναρξη της εκδήλωσης ώστε να μπορέσουν να περιηγηθούν στο κελί όπου κρατήθηκε ο Μίκης και το όποιο ήταν στολισμένο με ντοκουμέντα του αντιδικτατορικού αγώνα από το Αρχείο του ΚΚΕ συγκεντρώνοντας το ενδιαφέρον των επισκεπτών.

«Κοντά σας όλη μου η ζωή…» ήταν ο τίτλος της αφιερωματικής αυτής εκδήλωσης, δανεισμένος από τον στίχο του Μάνου Ελευθερίου στο τραγούδι του Μίκη «Επιστολή». Η επιτυχία της εκδήλωσης, οι χιλιάδες παρευρισκόμενοι, οι στίχοι στα χείλη όλων, η μουσική των τραγουδιών του αγώνα που αντιλαλούσαν στον ιστορικό χώρο των φυλακών σκορπώντας ρίγος συγκίνησης αλλά και αίσθημα μαχητικής αισιοδοξίας βεβαιώσαν ότι ο μεγάλος δημιουργός θα είναι πάντα «κοντά» μέσα από το σπουδαίο έργο του.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώθηκε στην κεντρική ομιλία από τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ:

«Μπορεί να πέρασε κιόλας ένας χρόνος από τον τελευταίο αποχαιρετισμό, όμως, παρά τη φυσική πια απουσία, τα τραγούδια του, οι μελωδίες του, οι μουσικές του ήταν, είναι και θα είναι πιστοί μας σύντροφοι. Σε όλες τις στιγμές. Στις αγωνίες, στις χαρές, όταν τα πράγματα στριμώχνουν, όταν χαμογελάμε. Μα πάνω απ’ όλα, όταν σφίγγουμε το χέρι και νιώθουμε ότι ο ήλιος είναι βέβαιος για τον κόσμο. Νιώθουμε ότι όταν μελοποιούσε τον στίχο που έλεγε “κοντά σας όλη μου η ζωή”, στίχο που δώσαμε ως τίτλο στη σημερινή μας εκδήλωση, ίσως να μη σκεφτόταν ότι η δική μας ζωή συνεχίζει να κυλάει μαζί με το απέραντο έργο του. Ζυμωμένη με τα τραγούδια του που πλουτίζουν τις σκέψεις, τα συναισθήματα, τα όνειρα γενιών και γενιών».

Μοναδικές ήταν οι στιγμές κατά την διάρκεια της μεγαλειώδους συναυλίας της οποίας την καλλιτεχνική επιμέλεια είχε ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης. Οι καταξιωμένοι καλλιτέχνες, Ρίτα Αντωνοπούλου, Βιολέτα Ικαρη, Δημήτρης Κανέλλος, Πολυξένη Καράκογλου, Μαριλίζα Λούντζη, Κώστας Τριανταφυλλίδης ερμήνευσαν τραγούδια ορόσημα της λαϊκής πάλης και τους αντιδικτατορικού αγώνα. “Ενα το Χελιδόνι”, “ο Λεβέντης”, “Μέρα Μαγιού”, “ο Αντώνης” και άλλα πολλά συνεπήραν το κοινό αναγκάζοντας το συχνά πυκνά να ξεσπάει σε χειροκροτήματα, να τραγουδά δυνατά τους πασίγνωστους στίχους. Δεν θα μπορούσαν βέβαια να λείπουν τα δυο τραγούδια σχετιζόμενα με το χώρο της συναυλίας το ” Διότι δεν συνεμμορφώθην” όπου ο Μίκης εμπνεύστηκε από περιστατικό στις φυλακές Ωρωπού όπως και το “Μην ξεχνάς τον Ωρωπό”.

Τις ανεξίτηλες μελωδίες του μεγάλου μουσικοσυνθέτη έπαιξαν οι μουσικοί: Γιώργος Κατσίκας, Περικλής Μαλακατές, Νίκος Παπαναστασίου, Στάθης Σαββίδης, Ορφέας Τσακτσίρας, Μαρίνα Τσοκάνη και ο ίδιος ο Μανόλης Ανδρουλιδάκης με την κιθάρα του, ο οποίος είχε επίσης τη διεύθυνση της ορχήστρας.

902.gr

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: