«Είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια…» – Μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ιωάννου, στο 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – Οδηγητή

Αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ιωάννου, που μας έμαθε να αγαπάμε το ραδιόφωνο, που ως στιχουργός συνεχίζει και αφήνει το ξεχωριστό στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι έχοντας στη διαδρομή του σπουδαίες συνεργασίες…

«”Με το ΚΚΕ για τον σοσιαλισμό, για να “γενούνε τα σκοτάδια λάμψη” (Ν. Χικμέτ)». Με αυτό το σύνθημα, εμπνευσμένο από τον μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Ναζίμ Χικμέτ, το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ – «Οδηγητή» έχει ξεκινήσει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με εκδηλώσεις που προετοιμάζονται με μεράκι και έμπνευση από τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ.

Αυτό το ταξίδι θα κορυφωθεί στις 21, 22 και 23 Σεπτέμβρη στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, και θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Θοδωρής Κωτσαντής.

Και φέτος ένα από τα στοιχεία του καλλιτεχνικού προγράμματος που ξεχωρίζει είναι τα αφιερώματα του κεντρικού Φεστιβάλ, που απλώνονται σε όλες τις σκηνές του. Η προσπάθεια της ΚΝΕ στηρίζεται και από τη συμβολή γνωστών και αξιόλογων καλλιτεχνών στα μουσικά αφιερώματα. Σημαντική επίσης είναι η προσπάθεια που κάνουν οι πολιτιστικές ομάδες της ΚΝΕ, αλλά και άλλες ομάδες, ώστε να παρουσιάσουν παραγωγές που έχουν κάτι να «πουν», κάτι να «αφήσουν» στο κοινό που θα τις παρακολουθήσει.

Το Σάββατο 23 Σεπτέμβρη θα πραγματοποιηθεί μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ιωάννου, με τίτλο: «Είναι που ονειρεύεται πως φεύγει για ταξίδια».

Αφού ακόμα …«κρυβόμαστε στη μουσική να βρούμε τη γενιά μας», τα τραγούδια που θα ακουστούν είναι σίγουρο ότι θα ταξιδέψουν σε μία πολύπλευρη και δημιουργική πορεία δεκαετιών τους θεατές.

Ένα αφιέρωμα στον Οδυσσέα Ιωάννου, που μας έμαθε να αγαπάμε το ραδιόφωνο, που ως στιχουργός συνεχίζει και αφήνει το ξεχωριστό στίγμα του στο ελληνικό τραγούδι έχοντας στη διαδρομή του σπουδαίες συνεργασίες…

Στίχους τού πρότεινε να ξεκινήσει να γράφει ο Διονύσης Τσακνής, το 1992. Το 1999 ήταν η πρώτη μεγάλη στιγμή της καριέρας του, όταν ο Θάνος Μικρούτσικος του πρότεινε να κάνει ολόκληρο δίσκο, τη «Θάλασσα στη Σκάλα», με κάτι τραγούδια που του είχε δώσει όταν ήταν 25 ετών. Ουσιαστικά, τότε μπήκε στη δισκογραφία και είχε την τύχη, όπως έχει αναφέρει συχνά και ο ίδιος, να πέσει πάνω στον Θ. Μικρούτσικο και τον Β. Παπακωνσταντίνου, που του συμπεριφέρθηκαν με ισοτιμία και γενναιοδωρία.

Έκτοτε, έχει συνεργαστεί ως στιχουργός με τους Χαρούλα Αλεξίου, Γιώργο Νταλάρα, Σταμάτη Κραουνάκη, Γιάννη Μαρκόπουλο, Δημήτρη Μητροπάνο, Σωκράτη Μάλαμα, Μίλτο Πασχαλίδη, Διονύση Τσακνή, Λαυρέντη Μαχαιρίτσα, Γιώργο Ανδρέου, Δημήτρη Παπαδημητρίου, Χρήστο Θηβαίο, Μίνωα Μάτσα, Θέμη Καραμουρατίδη, Γιώτα Νέγκα και τόσους άλλους.

Επιμέλεια αφιερώματος: Οδυσσέας Ιωάννου.

Ενορχήστρωση: Γιάννης Παπαζαχαριάκης.

Συμμετέχουν οι: Ρίτα Αντωνοπούλου, Νατάσσα Μποφίλιου, Γιώτα Νέγκα, Μίλτος Πασχαλίδης, Κώστας Τριανταφυλλίδης.

Ριζοσπάστης

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: