Δυο θρύλοι του κλαρίνου συναντιούνται στα Άνω Λιόσια

Η «Ηπειρώτικη βραδιά» του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, είναι η αφορμή να συναντηθούν στο πάλκο μετά από πολλά χρόνια δυο από τους σημαντικότερους κλαρινίστες που γέννησε η Ήπειρος, ο Γρηγόρης Καψάλης και ο Σταύρος Καψάλης.

Η «Ηπειρώτικη βραδιά» που διοργανώνει ο Σύλλογος Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων, με την αρωγή του Δήμου Φυλής και του ΝΠΔΔ «Η Πάρνηθα», είναι η αφορμή να συναντηθούν στο πάλκο μετά από πολλά χρόνια δυο από τους σημαντικότερους κλαρινίστες που γέννησε η Ήπειρος, ο Γρηγόρης Καψάλης και ο Σταύρος Καψάλης.

Ο 88χρονος Γρηγόρης Καψάλης, κορυφαίος εκπρόσωπος της μουσικής παράδοσης του Ζαγορίου και των Ιωαννίνων, γεννήθηκε το 1929 στον Ελαφότοπο του Ζαγορίου, κι έμαθε το κλαρίνο κοντά στον πατέρα και τον παππού του και στην συνέχεια δίπλα στον σπουδαίο Βασίλη Σαλέα. Συνεργάστηκε με μερικούς από τους σημαντικότερους οργανοπαίχτες της ηπειρώτικης μουσικής: τον Φίλιππο Ρούντα, τους Χαλκιάδες, τον Χρόνη Καψάλη και από τις αρχές της δεκαετίας του ’60 έγινε μέλος του συγκροτήματος «Τα Τακούτσια».

Στο βίντεο παίζει κλαρίνο και τραγουδάει ο Γρηγόρης Καψάλης, παίζει λαούτο ο Χρήστος Ζώτος και τραγουδάει ο Γιάννης Παπακώστας:

Παίζοντας και τραγουδώντας ο ίδιος, έχει ταξιδέψει στην Ελλάδα και όπου υπάρχουν Έλληνες,  δίνοντας συναυλίες, κι έχει πολλές συμμετοχές σε δίσκους, τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές και ντοκιμαντέρ.

Ο Γρηγόρης Καψάλης δίδαξε το κλαρίνο στο Μουσικό Γυμνάσιο Δολιανών Ιωαννίνων. Για πολλά χρόνια συνεργάζεται με  τον τραγουδιστή Γιάννη Παπακώστα από τους Χουλιαράδες, και τον δεξιοτέχνη του λαούτου Χρήστο Ζώτο.

Στο βίντεο παίζει κλαρίνο – αυτοσχεδιάζει ο Σταύρος Καψάλης:

Ο Σταύρος Καψάλης γεννήθηκε το 1945 στη Ζίτσα Ιωαννίνων και κατάγεται από οικογένεια μουσικών. Ξεκίνησε να παίζει κλαρίνο στην ηλικία των δώδεκα και το ρεπερτόριό του, εκτός από Ηπειρώτικα, περιλαμβάνει Ρουμελιώτικα και Mωραΐτικα.

Στην «Ηπειρώτικη βραδιά» του Συλλόγου Ηπειρωτών Άνω Λιοσίων θα τραγουδήσουν τρεις κορυφαίοι εκπρόσωποι του ηπειρώτικου τραγουδιού, ο Σάββας Σιάτρας, η Παγώνα Αθανασίου και ο Γιάννης Παπακώστας και μαζί τους δυο της νεότερης γενιάς ο Κώστας Μήτσης και η Λευκοθέα Φιλιππίδη.

Δυο θρύλοι του κλαρίνου συναντιούνται στα Άνω Λιόσια

Δυο θρύλοι του κλαρίνου συναντιούνται στα Άνω Λιόσια

Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 15 του Σεπτέμβρη, στις 9 το βράδυ, στην κεντρική πλατεία των Άνω Λιοσίων (Πλατεία Ηρώων, Δημαρχείο), ο Γρηγόρης Καψάλης και ο Σταύρος Καψάλης θα τιμηθούν για την προσφορά τους στη μουσική παράδοση και στη συνέχεια θ’ ακολουθήσει γλέντι με ηπειρώτικη μουσική και τραγούδια. Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: