«Δε χωράν’ σ’ ένα τραγούδι τόσοι αναστεναγμοί…» – 20+1 αξέχαστα τραγούδια του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Μητροπάνο

Η πορεία του Σπ. Παπαβασιλείου είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή του Δ. Μητροπάνου. Λαϊκός συνθέτης, δημιουργός πολλών γνωστών επιτυχιών, αλλά «άγνωστος» ο ίδιος, ο Σπ. Παπαβασιλείου ομόρφυνε και εμπλούτισε το λαϊκό μας τραγούδι, αφήνοντας, πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή, τραγούδια που κάποια στιγμή πολλοί έχουμε σιγοτραγουδήσει…

Λαϊκός συνθέτης, δημιουργός πολλών γνωστών επιτυχιών, αλλά σχεδόν «άγνωστος» στο ευρύ κοινό ο ίδιος, ο Σπύρος Παπαβασιλείου με τις συνθέσεις και τις ενορχηστρώσεις του ομόρφυνε και εμπλούτισε το λαϊκό μας τραγούδι, αφήνοντας, πριν φύγει πρόωρα από τη ζωή, τραγούδια που κάποια στιγμή πολλοί έχουμε σιγοτραγουδήσει.

Ο Σπύρος Παπαβασιλείου γεννήθηκε το 1940 στην Πάτρα. Σπούδασε μουσική και ξεκίνησε τη διαδρομή του ως μέλος ορχήστρας και στη συνέχεια ως μαέστρος και ενορχηστρωτής, δουλεύοντας σε νυχτερινά κέντρα της Αθήνας.

Από την δεκαετία του 1960 που άρχισε να συνθέτει, ηχογράφησε εκατοντάδες τραγούδια που ερμήνευσαν οι Δημήτρης Μητροπάνος, Βίκυ Μοσχολιού, Στράτος Διονυσίου, Πασχάλης Τερζής, Λίτσα Διαμάντη, Δούκισσα, Δημήτρης Κοντολάζος, Κατερίνα Στανίση, Άννα Βίσση, Μαρινέλλα, Γιάννης Πάριος, Αντώνης Καλογιάννης, Τόλης Βοσκόπουλος, Τζένη Βάνου, Λευτέρης Μυτιληναίος, Γιώργος Γερολυμάτος, Ρίτα Σακελλαρίου, Νότης Σφακιανάκης κ.ά.

Ως μαέστρος της ελαφράς ορχήστρας της ΕΡΤ, από το 1973 άρχισε να ενορχηστρώνει και να διευθύνει τραγούδια που διακρίνονταν στο φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Έφυγε από τη ζωή στις 13 του Απρίλη 2009, μετά από μάχη με τον καρκίνο, σε ηλικία μόλις 69 ετών.

Η πορεία του Σπύρου Παπαβασιλείου είναι άρρηκτα δεμένη με αυτή του Δημήτρη Μητροπάνου. Μέσα από τη συνεργασία του με τον σπουδαίο ερμηνευτή γεννήθηκαν εξαιρετικοί δίσκοι και διαχρονικές επιτυχίες. Τα τραγούδια του Σπύρου Παπαβασιλείου και του Τάκη Μουσαφίρη ήταν εκείνα που «τσιμέντωσαν» τα θεμέλια της καθιέρωσης του Δημήτρη Μητροπάνου (το έχει αναγνωρίσει και ο ίδιος) και ταυτόχρονα φύσηξαν αέρα στα φτερά του ανερχόμενου, τότε, λαϊκού τραγουδιστή που μέσα και από τις επιλογές του θα «πετάξει» τα επόμενα χρόνια προς την καθολική αναγνώριση και την αγάπη του κόσμου.

Μια τέτοια σχέση δεν μπορεί παρά να είναι αμφίδρομη: Η φωνή του Μητροπάνου αποτέλεσε το πιο κατάλληλο «όχημα» ώστε τα τραγούδια του Παπαβασιλείου να μεταφερθούν στο πλατύ κοινό, να συγκινήσουν, να αγαπηθούν και να γίνουν κτήμα του. Καθόλου τυχαία, λοιπόν, ο Παπαβασιλείου θεωρούσε τον Μητροπάνο ως τον αντιπροσωπευτικό ερμηνευτή των τραγουδιών του.

Κάποια από αυτά τα τραγούδια θα ακούσουμε σήμερα. Ένα αντιπροσωπευτικό (θέλουμε να πιστεύουμε) δείγμα των καρπών της δισκογραφικής συνεργασίας των δυο καλλιτεχνών, που ξεκίνησε το 1969 και συνεχίστηκε μέχρι το 1990.

***

Το 1969 κυκλοφορεί από τη PHILIPS ένας δίσκος βινυλίου 45 στροφών με δυο τραγούδια σε μουσική Σπύρου Παπαβασιλείου. Είναι ο πρώτος δίσκος της μακρόβιας συνεργασίας του συνθέτη με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Πρόκειται για το χασάπικο «Οι αγάπες με προδώσανε», σε στίχους Σώτιας Τσώτου και το ζεϊμπέκικο «Πέρασε το καλοκαίρι» σε στίχους Γιάννη Κιούρκα, που αποτελεί «προάγγελο» της ταυτότητας πολλών μεγάλων επιτυχιών που θα ακολουθήσουν. Το γεγονός ότι ο Μητροπάνος το 1969 είναι μόλις 21 ετών, δεν τον εμποδίζει να προσθέσει την ερμηνευτική του σφραγίδα σε ένα τραγούδι που, με το καλημέρα, μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί «σήμα κατατεθέν» της συνεργασίας του με τον συνθέτη.

1. «Πέρασε το καλοκαίρι»
Στίχοι: Γιάννης Κιούρκας

«Πέρασε το καλοκαίρι
και στο κλάμα της βροχής
σε προσμένω περιστέρι
στην αυλή, στην αυλή μου να φανείς…»

*

Το 1971 είναι η χρονιά κυκλοφορίας του πρώτου μεγάλου προσωπικού δίσκου του ερμηνευτή, που φέρει για τίτλο το όνομά του: «Δημήτρης Μητροπάνος». Περιλαμβάνει κυρίως τραγούδια που είχαν κυκλοφορήσει σε δισκάκια 45 στροφών την περίοδο 1967-1971.

Όπως σημειώνεται στο οπισθόφυλλο, μεταξύ άλλων, ο Μητροπάνος «έχει ηχογραφήσει πολλούς δίσκους αλλά αυτός είναι πρώτος μακράς διαρκείας που κυκλοφορεί με τις μεγαλύτερες προσωπικές επιτυχίες του αλλά και με καινούργια τραγούδια γνωστών συνθετών όπως του Άκη Πάνου και του Σπύρου Παπαβασιλείου. Ο Δημήτρης Μητροπάνος συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις μιας μεγάλης καριέρας. Γνήσια λαϊκή φωνή, πλούσιο ταλέντο και μια υπέρμετρη αγάπη για το τραγούδι, είναι στοιχεία που τον αξιολογούν σαν καλλιτέχνη και που μαζί με την αδιάκοπη προσπάθειά του για μια καλύτερη απόδοση, είναι σίγουρο ότι θα τον φέρουν σύντομα στην κορυφή».

Δεν θεωρούμε ότι ο συντάκτης του παραπάνω κειμένου… είχε μαντικές ικανότητες για τον 23χρονο τότε Δημήτρη Μητροπάνο. Απλά, γνώριζε καλά τη δουλειά και μπορούσε να διακρίνει ένα διαμάντι στην αρχή της επεξεργασίας του, που δεν θα αργούσε να προσφέρει στον κόσμο την απέραντη λάμψη του.

2. «Κλαίει απόψε η γειτονιά»
Στίχοι: Βασίλης Μαρινάτος

«Όλη η ζωή μου δίχως νόημα,
μία ψευτιά, μία ψευτιά μεγάλη.
Και το δικό σου βάσανο
να δω πού θα με βγάλει…»

3. «Φιλί-φιλί σ’ ανάστησα»
Στίχοι: Βασίλης Μαρινάτος

«Φιλί, φιλί, σ’ ανάστησα
μες στης καρδιάς το αίμα
Κι απ’ τη ζωή πήρες ζωή
μες στης ζωής το ψέμα…»

4. «Ο Αλή πασάς»
Στίχοι: Κώστας Βέργος

«Κλαίει ο πασάς
κλαίει ο μαχαλάς
Την κυρά Φροσύνη
κλαίει κι ο αραμπάς
Όλη η ρωμιοσύνη
κι όλος ο ντουνιάς…»

*

Το 1972 ο Δημήτρης Μητροπάνος ξεχωρίζει με τις ερμηνείες του στον «Άγιο Φεβρουάριο» των Δήμου Μούτση – Μάνου Ελευθερίου και έναν χρόνο αργότερα (με την Χριστιάνα) στον  «Δρόμο για τα Κύθηρα», σε μουσική Γιώργου Κατσαρού και στίχους Ηλία Λυμπερόπουλου. Έχει γίνει γνωστός, αρχίζει να γνωρίζει την αποδοχή, όμως η μεγάλη επιτυχία, αυτή που θα τον βάλει σε κάθε ελληνικό σπίτι θα περιμένει λίγο ακόμα.

Το 1974 κυκλοφορεί ο δίσκος «Κυρά ζωή». Εδώ ο Σπύρος Παπαβασιλείου έχει γράψει τη μουσική στα έξι από τα δώδεκα τραγούδια, όλα σε στίχους του Τάσου Οικονόμου. Στον ίδιο δίσκο ο Μητροπάνος ερμηνεύει τρία τραγούδια του Τάκη Μουσαφίρη. Όπως σημειώνεται στο εσώφυλλο, ο δίσκος αυτός «προσφέρει τη δυνατότητα στον Δημήτρη Μητροπάνο να δώσει μέσα από τα τραγούδια του κάτι από τον ίδιο του τον εαυτό. Να δώσει τη γνήσια λαϊκή αλλά και τόσο τρυφερή φωνή του, συνδυασμένη με μία τελείως αυθόρμητη ερμηνεία, σ’ ένα σύνολο που σίγουρα θ’ αποτελέσει μια μουσική απόλαυση».

5. «Κυρά ζωή»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Όλο τάζεις, όλο τάζεις κι όλο λες
βρε ζωή μες στο μαράζι
Σαν μας ρίχνεις δε σε νοιάζει
κι ούτε σ’ είδαμε να κλαις…»

*

Το 1976, χρονιά που ανθεί το πολιτικό τραγούδι, ο Σπύρος Παπαβασιλείου και ο Τάκης Μουσαφίρης ενώνουν τις δυνάμεις τους στη φωνή του Δημήτρη Μητροπάνου. Ο δίσκος «Λαϊκά ’76», αποτελείται από έντεκα στιβαρά λαϊκά τραγούδια, πολλά από τα οποία γίνονται επιτυχίες. Ο Μητροπάνος καθιερώνεται ως μεγάλος ερμηνευτής και η συμβολή των δυο λαϊκών συνθετών είναι καθοριστική. Ακολουθούν δυο υπέροχα τραγούδια από τον δίσκο αυτό:

6. «Καλοκαίρια και χειμώνες»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Κι αν θέλεις όρκους της ζωής
θα ορκιστώ από αρχής αγαπημένη
εγώ στα μάτια σου μετρώ
τ’ απέραντο και το μικρό αγαπημένη…»

7. «Τώρα που τραγουδώ»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Της είχα τάξει τη ζωή
κάθε καημό να σβήνει
Της είχα δώσει το φιλί
ανάσα μου να γίνει

Κι όμως, τώρα που τραγουδώ
δυο κομματάκια, είμαι δυο…»

*

Το 1977 ο Μητροπάνος βρίσκεται πια στην κορυφή. Ναι, αυτό αποτελεί κλισέ, και έχει χρησιμοποιηθεί για κάθε καρυδιάς καρύδι στη μουσική βιομηχανία. Όμως στην περίπτωση του Μητροπάνου απλά αντιστοιχεί στην πραγματικότητα. Οι δίσκοι του περιέχουν καλά και σπουδαία τραγούδια, γίνονται «χρυσοί» (πωλήσεις άνω των 50.000). Το σπάνιο μέταλλο της φωνής του, η πρώιμη ερμηνευτική του ωριμότητα (παρά το νεαρό της ηλικίας του), η αντρίκεια του «περπατησιά» στα πάλκα και τις πίστες, η σεμνότητα και το «χαμηλό» προφίλ που διατηρεί ανεπιτήδευτα ο Μητροπάνος, τον κάνουν αγαπημένο του κόσμου.

Την ίδια χρονιά έρχεται ένας ακόμα δίσκος, με τη γνωστή και επιτυχημένη «συνταγή» που ακούει στα ονόματα Σπύρος Παπαβασιλείου και Τάκης Μουσαφίρης. Ο τίτλος του δίσκου: «Ερωτικά λαϊκά».

«(…) Έχοντας ένα τελείως προσωπικό στυλ, μια ζεστή και χαρακτηριστική φωνή, τραγουδάει και ζει τα τραγούδια του. Φυσιολογικά ήρθε η ανταμοιβή του με την επιτυχία» σημειώνεται  στο οπισθόφυλλο. Το ίδιο εύστοχα είναι και όσα ακολουθούν: «Οι πιο γνωστοί συνθέτες του εμπιστεύονται τα καλύτερα τραγούδια τους και ο Δημήτρης τους δικαιώνει, και προπάντων δικαιώνει τον εαυτό του και το κοινό που πίστεψε από την αρχή σ’ αυτόν. (…) Η απόδοση της στενής συνεργασίας του με τους συνθέτες Σπύρο Παπαβασιλείου και Τάκη Μουσαφίρη είχε σαν αποτέλεσμα ένα ρεκόρ πωλήσεων χωρίς προηγούμενο (…) Μια προέκταση αυτής της επιτυχίας είναι ο δίσκος που κρατάτε. Ένας Μητροπάνος 100% λαϊκός, αυθόρμητος και συγκλονιστικός στην ερμηνεία αλλά και αληθινός όπως θέλει ο ίδιος να είναι πάντα».

8. «Συγνώμη»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Μια ολόκληρη ζωή συγνώμη
και να σου ζητώ,
Μια ολόκληρη ζωή συγνώμη
τι είναι για, τι είναι για να σ’ αγαπώ…»

9. «Θα βρεις μια στιγμή να με νιώσεις»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Θα βρεις μια στιγμή να με νιώσεις
θα βρεις μια γωνιά να μου στρώσεις
Θα βρεις ένα χάδι για μένα
φιλί για δυο χείλη καμένα…»

10. «Όπου πάει να ξημερώσει»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Όπου πάει να ξημερώσει
μ’ αρχινάει ο παιδεμός
κι όσο βλέπω τους ανθρώπους
μ’ αγκαλιάζει ο καημός
αφού έγινες καημός…»

11. «Έξι μήνες σε ζητάω»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Το ‘να με τ’ άλλο της ζωής
τα βάρη τα μετράνε
υπάρχουν βάρη μιας στιγμής
και βάρη που λυγάνε…»

*

Ο Σπύρος Παπαβασιλείου συμμετέχει με τρία τραγούδια στον δίσκο «Παράπονο» που κυκλοφορεί το 1978. Η επιτυχία του Δημήτρη Μητροπάνου είχε έρθει για να ριζώσει, κι αυτό αποτυπώνεται εκτός των άλλων και στο σημείωμα στο εσωτερικό του δίσκου, ενός ακόμα από τους πολλούς «χρυσούς» και «πλατινένιους» του σπουδαίου ερμηνευτή. Πέρα από την αγάπη του κόσμου, πέρα από την όποια καλλιτεχνική επιτυχία, οι δισκογραφικές εταιρείες (όπως κάθε εταιρεία) επενδύουν στους τραγουδιστές και προσδοκούν κέρδη. Η PHILIPS βλέπει με χαρά την επένδυσή της να «τα φέρνει» και οι εκπρόσωποί της δεν έχουν λόγο να κρύψουν αυτή τη χαρά:

«Κάθε τραγουδιστής στην καλλιτεχνική τροχιά του έχει μια περίοδο θριάμβου, το μέγεθος της οποίας είναι ανάλογο με το μέγεθος του καλλιτέχνη. Για τον Δημήτρη Μητροπάνο η αρχή του θριάμβου είναι ήδη μακριά, ενώ το αύριο στέλνει συνεχώς χρυσούς δίσκους. Τα καινούργια του τραγούδια, προσφορά κορυφαίων συνθετών και στιχουργών, θα είναι σε λίγο τα σουξέ της εποχής, όπως γίνεται πάντα με κάθε νέο του δίσκο. Κατά τα άλλα είναι σίγουρα ο Δημήτρης Μητροπάνος που εσείς θέλετε να είναι. Και μη ξεχνάτε το σλόγκαν: “Κάθε Μητροπάνος και μια έκπληξη”».

Και τα τρία τραγούδια του Σπύρου Παπαβασιλείου σε αυτό τον δίσκο γνωρίζουν μεγάλη επιτυχία.

12. «Παράπονο»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Παράπονο το δάκρυ μου
παράπονο να κλαιν κι οι δυνατοί
παράπονο το δάκρυ μου
παράπονο κι ατέλειωτα γιατί
γιατί φεύγεις, γιατί…»

13. «Μη μιλάς»
Στίχοι: Γιάννης Καλαμίτσης

«Θα χαθείς στο πικρό δειλινό
κι εγώ θα μείνω να πονώ
μη μιλάς, μη μιλάς εδώ τελειώνει μιας αγάπης η ζωή…»

14. «Κράτα με ένα μεσημέρι»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Και δεν το θέλει κι ο Θεός
άνθρωποι να πονάνε,
να τρώνε το πικρό ψωμί
στη φτώχεια να λυγάνε,
και δεν το θέλει κι ο Θεός
καρδιές να τα χαλάνε…»

*

Σπύρος Παπαβασιλείου και Τάκης Μουσαφίρης μοιράζονται (από έξι) τα δώδεκα τραγούδια του δίσκου «Λαϊκά του σήμερα», που κυκλοφορεί το 1980. Ένας ακόμα «χρυσός» δίσκος με τραγούδια που άφησαν εποχή.

15. «Όπου παν’ οι πολλοί»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Όπου παν’ οι πολλοί,
όπου παν’ οι καημοί
μας πηγαίνεις κι εμάς βρε ζωή.
Βαρεθήκαμε για,
κουραστήκαμε πια,
μέσ’ στο κρίμα, στα λίγα,
στη μπόρα και στη λησμονιά…»

16. «Απόψε σε θέλω πολύ»
Στίχοι: Τάσος Οικονόμου

«Πάλι μες την αγκαλιά σου πάλι
μες στα όνειρά σου πάλι
μέσα στην καρδιά σου πάλι
μες στα σωθικά σου πάλι
πάλι, πάλι, πόσο πάλι σε ξαναζώ…»

*

Το 1983 η συνεργασία του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Μητροπάνο παίρνει τη μορφή της – πρώτης – ολοκληρωμένης δισκογραφικής δουλειάς. Ο δίσκος «Λαϊκές στιγμές» αποτελείται από δώδεκα τραγούδια σε στίχους του Λάκη Τεάζη (8) και του Νίκου Βρεττού (4).

Αν και ο δίσκος περιλαμβάνει υπέροχα λαϊκά τραγούδια, μόνο δυο, τα «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία» και «Θα ’ρθω μεσάνυχτα» ακούγονται πολύ με την κυκλοφορία του. Κάποια άλλα, κυρίως με στίχο με κοινωνικές αναφορές, θα λειτουργήσουν ως «βραδύκαυστο φυτίλι» και θα ενταχτούν στη συνέχεια στη σπουδαία παρακαταθήκη του Δημήτρη Μητροπάνου.

17. «Σ’ αγαπώ σαν αμαρτία»
Στίχοι: Λάκης Τεάζης

«Κάθεσαι στο μπαλκονάκι
σαν λουλούδι αθάνατο
μα εγώ σαν τ’ αηδονάκι
παίζω με το θάνατο.
Δε με νοιάζει κι αν πεθάνω
δε με νοιάζει κι αν χαθώ
ένα μόνο με μαραίνει
που μ’ αφήνεις μοναχό…»

18. «Κλαίω τον κόσμο τον πικρό»
Στίχοι: Λάκης Τεάζης

«Δεν κλαίω αυτούς που φύγανε
κλαίω αυτούς που μένουν
αυτούς που δε δακρύζουνε
και ζωντανοί πεθαίνουν…»

19. «Τι τραγούδι να μου γράψεις»
Στίχοι: Λάκης Τεάζης

«Χειμωνιάτικο λουλούδι
η καρδιά μου στη ζωή
δε χωράν σ΄ ένα τραγούδι
τόσοι αναστεναγμοί…»

*

Η συνεργασία του συνθέτη με τον ερμηνευτή θα συνεχιστεί το 1987, στον δίσκο «Το δικό μας τραγούδι», σε στίχους Λάκη Τεάζη. Ο Μητροπάνος συμμετέχει με τέσσερα τραγούδια, δίπλα στον Δημήτρη Κοντολάζο και την Κατερίνα Στανίση.

Και φτάνουμε στο 1990, που αποτελεί τον τελευταίο σταθμό της γεμάτης όμορφα τραγούδια, άκρως επιτυχημένης συνεργασίας του Σπύρου Παπαβασιλείου με τον Δημήτρη Μητροπάνο. Η ιδιωτική τηλεόραση εισβάλλει για τα καλά (…και όχι για το καλό) στη ζωή μας, το CD ακονίζει τα νύχια του απέναντι στο βινύλιο και ετοιμάζεται να καταχτήσει τη μουσική βιομηχανία, ο ήχος και το ύφος αυτού που ως τότε γνωρίζαμε ως λαϊκό τραγούδι, αλλοιώνονται και συχνά παραμορφώνονται στο όνομα της «εξέλιξης» (δεν μένει ανεπηρέαστη και η νυχτερινή διασκέδαση), ενώ έρχονται – για να μείνουν – και τα video clips. Τώρα η μόδα επιβάλλει στους τραγουδιστές να γίνουν ολίγον μοντέλα, ολίγον ηθοποιοί, ολίγον χορευτές για τα μάτια του κοινού που, όταν δεν βλέπει τηλεόραση, ακούει ακόμα δίσκους βινυλίου.

Το 1990, λοιπόν, κυκλοφορεί ο δίσκος «Εσύ λέγε με έρωτα», που αποτελεί την δεύτερη ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά του συνθέτη με τον ερμηνευτή και ταυτόχρονα τον τελευταίο σταθμό της συνεργασίας τους. Το «ρεύμα» της εποχής δεν αφήνει ανεπηρέαστη την ενορχήστρωση, κάτι που μπορεί να διακρίνει ο αναγνώστης-ακροατής αυτού του αφιερώματος και στο τραγούδι «Εσύ λέγε με έρωτα», μια ατμοσφαιρική μπαλάντα στην οποία ο Μητροπάνος, στην ωριμότητά του, καταθέτει για μια ακόμη φορά τις σπάνιες ερμηνευτικές αρετές του.

20. «Εσύ λέγε με έρωτα»
Στίχοι: Άντζυ Σαμίου

«Θα ’μαι μαζί σου μια ζωή θα ’μαι μαζί σου
θα ’σαι το σώμα μου και θα ’μαι η ψυχή σου
δεν έχω όνομα εγώ για όποιον με ρωτά
εσύ λέγε με έρωτα…»

*

«Ποτ πουρί» θα πει «συρραφή» τμημάτων διαφορετικών τραγουδιών και παρουσίασή τους  σαν ένα, ενιαίο τραγούδι. Αυτό συνέβη, και μάλιστα με πολύ μεγάλη επιτυχία, το 1976, στον δίσκο του Δημήτρη Μητροπάνου  «Λαϊκά ‘76» με το κομμάτι «POT – POURI» (έτσι αναγράφεται ο τίτλος στον δίσκο). Μέρη τριών τραγουδιών ενώθηκαν για να δημιουργηθεί μια από τις διαχρονικότερες επιτυχίες του Δημήτρη Μητροπάνου, που συγκλονίζει με την ερμηνεία – κατάθεση ψυχής του.

+1. «POT – POURI»

«Δυο νύχτες»
Μουσική: Τόλης Βοσκόπουλος – Στίχοι: Ηλίας Λυμπερόπουλος

«Αλίμονο»
Μουσική: Μίμης Χριστόπουλος – Στίχοι: Σάκης Καπίρης

«Θέλω απόψε να σου γράψω»
Μουσική: Σπύρος Παπαβασιλείου – Στίχοι: Κώστας Βέργος

«Η νύχτα απλώθηκε παντού
Είν’ το τραγούδι τ’ ουρανού
Νύχτα βαθιά, πολύ βαθιά
μεσ’ την ψυχή μου
Με σκέπασε η ερημιά,
μια θλίψη και μια παγωνιά
Γιατί να φύγεις ξαφνικά απ’ τη ζωή μου;»

***

Είναι αλήθεια ότι πολλοί τραγουδιστές και τραγουδίστριες έχουν αγαπηθεί σ’ αυτόν τον τόπο, λίγοι όμως είναι αυτοί που δρασκέλισαν το σκαλοπάτι της καρδιάς και φωλιάζουν στη ζεστασιά της μέχρι εκείνη να σταματήσει να χτυπάει. Ο Δημήτρης Μητροπάνος λατρεύτηκε όσο λίγοι όσο ζούσε και μετά από τόσα χρόνια «απουσίας» αγγίζει σήμερα τα σύνορα του μύθου. Συνεχίζει να ζει στη σκέψη και τις καρδιές των πολλών, που μεγάλωσαν ή έζησαν με τη φωνή του. Αυτών που ερωτεύθηκαν, αγάπησαν, εμπνεύστηκαν, πόνεσαν, ονειρεύτηκαν, έκλαψαν, χόρεψαν, αγωνίστηκαν, σύνδεσαν – ή σήμερα συνδέουν – στιγμές της δικής τους ζωής με τα τραγούδια του. Αναμφισβήτητα ένα σημαντικό κομμάτι αυτής της σχέσης οφείλεται και στα τραγούδια που υπέγραψε ο αξέχαστος λαϊκός συνθέτης Σπύρος Παπαβασιλείου.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: