«Χάρε μπαμπέση, σταυρωτή…πήρες απ’ την παρέα μας το πιο καλό παιδί…» – Έφυγε από τη ζωή ο Λευτέρης Χαψιάδης

Έφυγε σήμερα από τη ζωή, λίγο πριν κλείσει τα 70 του χρόνια, ο στιχουργός και συγγραφέας Λευτέρης Χαψιάδης, δημιουργός πολλών μεγάλων επιτυχιών που ερμήνευσαν τα μεγαλύτερα ονόματα του ελληνικού τραγουδιού.

Το λαϊκό -και ευρύτερα το ελληνικό- τραγούδι θρηνεί σήμερα την απώλεια ενός από τους σημαντικότερους δημιουργούς του. Ο στιχουργός Λευτέρης Χαψιάδης έφυγε από τη ζωή λίγες μέρες πριν κλείσει τα 70 του χρόνια, μετά από νοσηλεία στο Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης αφήνει εκατοντάδες τραγούδια, ανάμεσά τους πολλές επιτυχίες, μεταξύ των οποίων τα εμβληματικά «Μια είναι η ουσία» (…δεν υπάρχει αθανασία) με την Χαρούλα Αλεξίου, και «Κάποια, κάπου, κάποτε» με τον Γιώργο Νταλάρα, και τα δυο σε μουσική του Χρήστου Νικολόπουλου.

Ο Λευτέρης Χαψιάδης γεννήθηκε στις 23 του Οκτώβρη 1953 στις Φέρες του Έβρου. Στα φοιτητικά του χρόνια γνωρίστηκε με τον Γιώργο Νταλάρα με τον οποίο ανέπτυξαν φιλία. Μέσω του Νταλάρα ήρθε σε επαφή με τον στιχουργό Λευτέρη Παπαδόπουλο, τον συνθέτη Χρήστο Νικολόπουλο και με τους ερμηνευτές – «ογκόλιθους» του λαϊκού μας τραγουδιού Στέλιο Καζαντζίδη, Στράτο Διονυσίου και Μανώλη Αγγελόπουλο.

Ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Πασχάλης Τερζής, ο Μανώλης Αγγελόπουλος, ο Δημήτρης Μητροπάνος, ο Γιώργος Νταλάρας, ο Μανώλης Μητσιάς, η Χαρούλα Αλεξίου, ο Γιάννης Πάριος, η Γλυκερία, η Κατερίνα Στανίση, ο Στράτος Διονυσίου, η Ρίτα Σακελλαρίου, ο Ηλίας Μακρής, ο Μιχάλης Μενιδιάτης, ο Μιχάλης Δημητριάδης, ο Γιώργος Σαρρής, ο Μάριος Κώστογλου, ο Γιώργος Καμπουρίδης και πολλοί άλλοι ερμήνευσαν τραγούδια του.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια έγραψε διάφορα ποιήματα, τρία μυθιστορήματα και στίχους για 525 τραγούδια (καταχωρημένα στην ΑΕΠΙ), Ως στιχουργός απέσπασε πολλούς χρυσούς και πλατινένιους δίσκους.

Συνεργάστηκε με μουσικοσυνθέτες όπως: Θόδωρος Δερβενιώτης, Τάκης Σούκας, Θανάσης Πολυκανδριώτης, Χρήστος Νικολόπουλος, Νίκος Καρανικόλας, Νίκος Καρβέλας, Στέλιος Βαμβακάρης, Τάκης Μουσαφίρης, Αντώνης Ρεπάνης, Θεόδωρος Καμπουρίδης κ.ά.

Εκτός από ποιήματα και στίχους τραγουδιών, ο Χαψιάδης συνέγραψε τρία μυθιστορήματα, όλα σε μεγάλο βαθμό αυτοβιογραφικά με πολλές λεπτομέρειες για γεγονότα που έλαβαν χώρα και αποτελούν μέρος της ιστορίας του σύγχρονου ρεμπέτικου.

“Βγήκαμε βουβοί στο δρόμο με τα μάτια καταγής
ποιος θα βγάλει ένα νόμο να μη φεύγουμε νωρίς…”

 

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: