Τα ΜΜΕ στην εποχή του κορονοϊού – Βροχή αναστολής συμβάσεων και αβεβαιότητα

Οι εκδότες και οι καναλάρχες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να ενταχθούν στις “πληγείσες εταιρίες” και να αφήσουν το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων τους, ενώ κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, μόλις τελειώσει η αναστολή των συμβάσεων.

Το κλείσιμο του ραδιοφωνικού σταθμού Sport24 φαίνεται να είναι μόνο η αρχή της καταιγίδας στο χώρο των ΜΜΕ, όπου το ήδη ζοφερό εργασιακό τοπίο για τους εργαζόμενους αλλάζει προς το χειρότερο, με πρόσχημα τον κορονοϊό, που προσφέρει βολικό άλλοθι σε πολλούς επιχειρηματίες.

Σαν να μην έφταναν λοιπόν τα ευέλικτα ωράρια και οι καθυστερήσεις πληρωμών που βιώνει η μεγάλη πλειοψηφία των δημοσιογράφων, μια σειρά ΜΜΕ αρχίζουν τις αναστολές συμβάσεων, που εντείνουν την ανασφάλεια και την αβεβαιότητα των εργαζόμενων για το μέλλον. Και το επιχείρημα που λέει πως το μέτρο είναι προσωρινό ή πως ούτως ή άλλως πάνω-κάτω 800 ευρώ έπαιρναν, οπότε ας τα πάρουν από το κράτος για τον Απρίλη και μετά βλέπουμε, μόνο λόγος εφησυχασμού δεν είναι.

Οι επιχειρήσεις-ΜΜΕ που προστίθενται στη λίστα είναι οι εξής:

-Η συνεταιριστική “Εφημερίδα των Συντακτών”, όπου αναστέλλονται για ένα μήνα οι συμβάσεις 92εργαζομένων (ή μάλλον συνεταιριστών), με τη σύμφωνη γνώμη των τελευταίων, όπως ανακοίνωσε η ίδια σε ένα άρθρο όπου κάνει λόγο για παραπλανητικές αποκαλύψεις, αλλά και χολέρα…

-Το τηλεοπτικό κανάλι ALPHA, που αφορά μεγάλο μέρος του προσωπικού, διοικητικούς και δημοσιογράφους, σύμφωνα με το mediatvnews που μεταφέρει τη σχετική ενημέρωση του Γ. Αλιφέρη.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ ΣΤΟΝ ALPHA ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΝΑΛΙΑ

Από εχτές αργά το απόγευμα οι τηλεοπτικοί σταθμοί έχουν ΚΑΔ τον 6040. Αυτό σημαίνει ότι εμπίπτουν στις διατάξεις της Π.Ν.Π. Το βράδυ ο Βαρδινογιάννης -γιατί ήταν συνεννοημένοι η απλώς το γνώριζε-προχώρησε σε αναστολή συμβάσεων. Επικοινωνήσαμε με την διοίκηση του σταθμού και μας είπαν ότι το μέτρο αφορά και διοικητικούς-δημοσιογράφους. Επίσης ότι κάποιος που δεν θα εργαστεί τον Απρίλιο θα εργαστεί τον Μάιο κλπ. Τώρα σύμφωνα με το νομικό τμήμα της Ένωσης η αναστολή δεν σημαίνει απόλυση. Είναι υποχρεωμένοι να προσλάβουν ξανά το ίδιο πρόσωπο. Όσο διαρκεί η αναστολή τόσο διαρκεί και η προστασία μετά. Μετά μπορεί να τους απολύσει κανονικά με την αποζημίωση. Ο ALPHA θεωρεί πως είναι καλύτερα για τον εργαζόμενο να πάρει τα 800 του κράτους + 1 κουπόνι 200 ευρώ από σούπερ μάρκετ παρά τον μισό μισθό της εκ περιτροπής εργασίας.Φροντίζουν για εμάς πριν από εμάς χωρίς να μας ρωτήσουν κιόλας!!

-Τα έντυπα του Ομίλου του Φιλιππάκη, δηλαδή Espresso, Δημοκρατία και Εστία.

Σύμφωνα με την ίδια σελίδα, στο συγκεκριμένο συγκρότημα υπάρχουν και άλλες σοβαρές καταγγελίες, από τις οποίες ξεχωρίζουμε την φήμη σχετικά με την αξίωση της εργοδοσίας να καταβάλλεται στην εταιρία η διαφορά από όσους εργαζόμενους αμείβονταν με λιγότερα από 800 ευρώ…

Οι εργαζόμενοι έχουν να πληρωθούν σχεδόν έξι μήνες, πριν λίγες μέρες έλαβαν το ποσό των 400 ευρώ έναντι χρωστούμενων. Για όσους αμείβονται με μισθούς μικρότερους των 800 ευρώ, ακούστηκε πως θα πρέπει να δώσουν στην εταιρεία(!)-εργοδότη τη διαφορά. Για όσους αμείβονται με περισσότερα, θα προστεθούν στα ήδη χρωστούμενα των έξι μηνών…

Και αυτή, όπως φαίνεται, είναι μόνο η αρχή για όσα θα δούμε στη συνέχεια. Οι εκδότες και οι καναλάρχες βρήκαν μια καλή ευκαιρία να ενταχθούν στις “πληγείσες εταιρίες” και να αφήσουν το κράτος να πληρώσει τους μισθούς των εργαζομένων τους, τη στιγμή που κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι θα διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας, μόλις ολοκληρωθεί η περίοδος έκτακτης κατάστασης με τα περιοριστικά μέτρα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: