Η Κατιούσα προτείνει: «Μετέωρο και σκιά» του Τάκη Σπετσιώτη

Η Κατιούσα προτείνει την ταινία «Μετέωρο και σκιά», σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάκη Σπετσιώτη. Βασισμένη σε μια σειρά από αυθεντικά γεγονότα, η ταινία σκιαγραφεί τη ζωή του ποιητή Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που πήγε κόντρα στις συμβάσεις του καιρού του

«Χαίρε Σπετσιώτη, επιστήθιε φίλε του Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που τον αγάπησες τόσο πολύ και μας χάρισες την ταινία Μετέωρο και Σκιά, καθώς και το βιβλίο Χαίρε Ναπολέων.» – Γιώργος Κακουλίδης, Ριζοσπάστης, 27.02.2011

Η Κατιούσα προτείνει την ταινία «Μετέωρο και σκιά», σε σενάριο και σκηνοθεσία Τάκη Σπετσιώτη. Βασισμένη σε μια σειρά από αυθεντικά γεγονότα, η ταινία σκιαγραφεί τη ζωή του σπουδαίου ποιητή (υπήρξε και πεζογράφος) Ναπολέοντα Λαπαθιώτη, που με το έργο του και με τη ζωή του πήγε κόντρα στις συμβάσεις του καιρού του.

Μέλος πλούσιας και καλλιεργημένης οικογένειας (γεννήθηκε στις 31 του Οκτώβρη 1888), ο Λαπαθιώτης σπούδασε νομικά, ζωγραφική και πιάνο, αλλά αφιερώθηκε στην ποίηση.

Η περίοδος που έζησε (1888 – 1944), είναι διάσπαρτη από ιστορικά και πολιτιστικά γεγονότα, που επηρέασαν την πολιτική και κοινωνική ζωή της Ελλάδας.

Ο Λαπαθιώτης θαύμαζε τον Όσκαρ Ουάιλντ.  Ήταν φοιτητής ακόμα, το 1905,  όταν εμφανίστηκε στους λογοτεχνικούς κύκλους από τις σελίδες του περιοδικού Νουμάς.

Το 1916 θα δημοσιευτεί στο Ριζοσπάστη το ποίημά του «Κραυγή». Στη συνέχεια ταξιδεύει στην Αίγυπτο, όπου θα γνωρίσει τον Καβάφη.

Το 1927 δημοσιοποιεί ότι ασπάστηκε την κομμουνιστική ιδεολογία, ενώ με γράμμα του προς τον αρχιεπίσκοπο Αθηνών ζητάει τον αφορισμό του.

Η ταινία του Τάκη Σπετσιώτη επικεντρώνεται, όχι τόσο στο ποιητικό έργο του Λαπαθιώτη, όσο στον τρόπο ζωής του. Φύση λεπτή, ρομαντική και ανήσυχη, όμορφος και κομψός, ο ποιητής κινήθηκε από νωρίς, στους εκλεκτούς κύκλους της αθηναϊκής κοινωνίας.

Σταθμός στη ζωή του αποτέλεσε ο θάνατος της μητέρας του, το 1937, που τον κλόνισε ψυχολογικά. Από τότε, άρχισε να καταρρέει πνευματικά και σωματικά.

Το 1939 τυπώνει την πρώτη του ποιητική συλλογή. Η Κατοχή τον βρίσκει πάμφτωχο και εξουθενωμένο από τις καταχρήσεις. Όταν πεθαίνει ο πατέρας του, για να επιβιώσει αναγκάζεται να πουλάει τα βιβλία του και άλλα προσωπικά του αντικείμενα. Αυτό δεν θα τον αποτρέψει από το να φιλοξενήσει πολλούς ΕΛΑΣίτες στο σπίτι του, ενώ τα όπλα του πατέρα του (ήταν στρατιωτικός) θα τα παραδώσει στον ΕΛΑΣ Εξαρχείων.

Ο ιδιόρρυθμος τρόπος ζωής του, αλλά και η ψυχολογική του κατάσταση, τον οδήγησαν στην αυτοκτονία. Στις 7 του Γενάρη 1944 έδωσε τέλος στη ζωή του, αυτοκτονώντας με περίστροφο. Για να καλυφτούν τα έξοδα της κηδείας του χρειάστηκε να γίνει έρανος μεταξύ φίλων του λογοτεχνών.

Εξαιρετικός ο Τάκης Μόσχος, στο ρόλο του Ν. Λαπαθιώτη. Παίζουν οι Τάκης Μόσχος, Γιώργος Κέντρος, Μιχαήλ Μαρμαρινός, Γιάννης Ζαβραδινός, Αριστοτέλης Αποσκίτης, Δημήτρης Πουλικάκος, Γεράσιμος Σκιαδαρέσης, Άννα Κουρή, Τώνης Γιακωβάκης κ.ά.

«Το Μετέωρο και σκιά του Δημήτρη Σπετσιώτη προσεγγίζει με σεβασμό το μετέωρο που υπήρξε ο Λαπαθιώτης και κλαίει με αξιοπρέπεια για τη σκιά που κατάντησε στο τέλος της ζωής του. Ακροβατώντας πάνω στην κόψη του ξυραφιού, παίζοντας επικίνδυνα μ’ ένα δαιδαλώδες και πολύπλοκο θέμα, που θα μπορούσε να συντρίψει και πολύ πεπειραμένους δημιουργούς, ο Σπετσιώτης καταφέρνει να διεκπεραιώσει το τρομαχτικά δύσκολο εγχείρημα που ανέλαβε με απόλυτη αξιοπρέπεια.» – Βασίλης Ραφαηλίδης, Έθνος, 17.11.1985

Την ταινία μπορείτε να παρακολουθήσετε δωρεάν στην πλατφόρμα ERTflix (πατήστε εδώ) όπου θα είναι διαθέσιμη μέχρι την Κυριακή 16 Γενάρη 2022.

Μπορείτε επίσης να την παρακολουθήσετε στο ακόλουθο βίντεο, με την ποιότητα της εικόνας όμως να μην είναι πολύ καλή:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: