Εμπειρίες πίσω από το φακό…

Ένα μικρό άλμπουμ με διάφορα στιγμιότυπα από τις Βρυξέλλες, την καρδιά της ευρωπαϊκής λυκοσυμμαχίας, και ορισμένες κινηματικές αντιδράσεις που αναπτύχθηκαν το ίδιο διάστημα, όπως τα αποτύπωσε ο φωτογραφικός φακός.

 

1.     Η πολύ γνωστή οικογενειακή φωτογραφία των αρχηγών των Κρατών Μελών. Είναι η τελευταία τέτοια φωτογραφία, εφόσον το Συμβούλιο (μετά αίτημα από τους εν λόγω αρχηγούς) ανέβαλε επ’ αόριστον την λήψη της. Ήταν από τις ενδιαφέρουσες στιγμές των Συνόδων, μιας και μπορούσαμε να δούμε ποιος συνομιλεί με ποιον. Περιττό να πω, πως στο επίκεντρο , σχεδόν πάντα, ήταν η Γαλλία,η Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η ανισομετρία σε λάιβ μορφή.

Εμπειρίες πίσω από το φακό...

2.     Κατά τη διάρκεια των Συνόδων Κορυφής γίνεται μια έφοδος δημοσιογράφων από όλο τον κόσμο. Εδώ, ένα στιγμιότυπο από αυτήν την έφοδο την εποχή των ιστορικών διαπραγματεύσεων.

3.     Εδώ, ο Αλέξης Τσίπρας και ο Νίκος Παππάς μετά από «σκληρές διαπραγματεύσεις» τον Ιούνιο του 2015, φεύγουν από το κτίριο του Συμβουλίου της Ευρώπης. Μάλλον ξεχνούν ποιών το μέλλον υποθήκευσαν εκείνο και τα υπόλοιπα βράδια.

Εμπειρίες πίσω από το φακό...

4.     Ήταν τη μέρα πριν το 17ωρο διαπραγματεύσεων. Εδώ ο Αλέξης Τσίπρας, πρωθυπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ 1, φτάνει προς την πλευρά των Ελλήνων δημοσιογράφων μετά από αρκετή ώρα αναμονής τους.  Το ύφος είναι τρομερά αντιφατικό σε σχέση με τις δηλώσεις που έκανε. Εκείνο το βράδυ μας ενημέρωσε ότι η κυβέρνηση θα έπαιρνε αρχικά κάποια μέτρα  δισεκατομμυρίων  και πως αυτό ήταν ένας «έντιμος συμβιβασμός».  Είμαι σίγουρος ότι οι εργατοϋπάλληλοι, ελεύθεροι επαγγελματίες και φτωχοί αγροτιά που θα τα πλήρωναν, και τα πληρώσανε, συμφωνούν απόλυτα με την εντιμότητα του συμβιβασμού.

5.     Η Κριστίν Λαγκάρντ αποχωρεί από το Eurogroup μετά από την παρουσίαση των προτάσεων-επιβολών-εκτελεστικό απόσπασμα για τη «λύση» του ελληνικού θέματος. Στο βάθος ένα γκράφιτι χαρακτηρίζει πολύ απλά και επιτυχημένα το σκηνικό. MAD

6.     Την ίδια εποχή που η κυβέρνηση διαπραγματευόταν τις θυσίες του ελληνικού λαού υπέρ του κεφαλαίου, οι εργαζόμενοι του Βελγίου οργάνωναν πορείες αλληλεγγύης στην Αριστερή Κυβέρνηση και στον ελληνικό λαό. Στο βάθος, πανό του συνδικάτου μετάλλου που λέει «Είμαστε όλοι Έλληνες». Ήταν εμφανές ότι το «παραμύθι» είχε πιάσει για τα καλά και εκτός Ελλάδας.  Πως όμως να μην είναι έτσι; Το ΚΕΑ ειχε πάρει μονότερμα το κίνημα, το οποίο δεν έχει ούτε κόμμα ούτε αντανακλαστικά μετά από δεκαετίες εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού.

7.     Εδώ ο Μανώλης Γλέζος, τότε ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, στην κεφαλή μιας από τις πορείες αλληλεγγύης στην Ελλάδα και το ΟΧΙ, ή ΟΞΙ όπως το έλεγαν οι διαδηλωτές, στο δημοψήφισμα.

8.     Στιγμιότυπο από τις πρώτες κινητοποιήσεις των εργατών  του εργοστασίου της πολυεθνικής Caterpillar, η οποία κλείνει τον Ιούνιο ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσιά της, στη Βαλλονία (νότιο Βέλγιο, Γαλλόφωνο, και φτωχό). Δυστυχώς, μετά από χρόνια συμβιβαστικών ηγεσιών των σωματείων και του κλάδου τους που διαπραγματεύονταν απολύσεις και εθελοντικές αποχωρήσεις, οι εργάτες φαινόταν να μην είναι σε θέση να παλέψουν ώστε να μη χαθεί καμιά θέση εργασίας. Εδώ, περιμένουν τους αντιπροσώπους τους να γυρίσουν από την διαπραγμάτευση για να τους εξηγήσουν τη διαδικασία απόλυσης και το ποσό αποζημίωσης που θα λάβουν.

  

9.     Στιγμιότυπο από πορεία συνδικάτων στις Βρυξέλλες. Στο Βέλγιο υπάρχουν 3 συνδικάτα (σοσιαλιστικό-κόκκινο, χριστιανικό-πράσινο, φιλελεύθερο-μπλε) τα οποία είναι διαιρεμένα ανά περιοχή, κλάδο, και γλώσσα (γαλλικά, ολλανδικά/φλαμανδικά) και οργανώνουν σχεδόν το 60% των εργαζομένων. Δηλαδή, όταν το συνδικάτο καλεί σε απεργία ή πορεία παραλύουν τα πάντα. Άρα, μπορεί να μην υπολείπονται μαζικότητας αλλά σίγουρα υπολείπονται περιεχομένου και μαχητικότητας.

10. Ηγέτες του συνδικάτου μετάλλου μετά από διαπραγματεύσεις με την εργοδοσία και την κυβέρνηση. Λίγα λεπτά, μετά ζητούν από τους εργάτες να συνεχίσουν της κινητοποιήσεις αλλά τους παρακαλούν να μην είναι πολύ ριζοσπάστες γιατί αυτό θα βάλει σε κίνδυνο την όποια συμφωνία.

11.  Στιγμιότυπο από την ολοκλήρωση μαζικής πορείας συνδικάτων όπου οι λιμενεργάτες της Αμβέρσας, ένα από τα μεγαλύτερα λιμάνια της Ευρώπης, συγκρούονται με την αστυνομία.  Εδώ ένας από αυτούς. Η μπλούζα του το γράφει:  Proud to be a docker, Solidarity Forever.  (περήφανος που είμαι λιμενεργάτης. Αλληλεγγύη για πάντα) . Ο κλάδος κάποτε ήταν πολύ μαχητικός, αλλά πλέον δεν είναι. Οι λιμενεργάτες της Αμβερσας, πάλαι ποτέ, υποστηρικτές του ΚΚΒ, και είχαν κάνει καθοριστικούς αγώνες. Αλλά από την δεκαετία 80 και μετά οπότε το ΚΚΒ έγινε ευρωκομμουνιστικό και μετά τις ανατροπές οι φασίστες και Φλαμανδοί εθνικιστές κυριάρχησαν. Σήμερα, γίνονται προσπάθειες επανάκτησης της μαχητικότητας τους.

12. Διευθυντής της αστυνομίας συνομιλεί με συνδικαλιστές και κουκουλοφόρους για να σταματήσουν τα βίαια επεισόδια. Ευρώπη, πολιτισμός…

13. Στις 22 Μαρτίου 2016 γίνονται δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στις Βρυξέλλες: Μία στο αεροδρόμιο και μία στη στάση του Μετρό Μάαλμπεκ, στην περιοχή που στεγάζονται τα Ευρωενωσιακά όργανα. Ανάμεσα στα θύματα, εργαζόμενοι και υπάλληλοι πού πηγαίναν στην δουλειά τους. Εδώ, η στιγμή  που τα σωστικά συνεργεία βγάζουν ένα από τα θύματα από την κεντρική είσοδο.

14. Η αντίδραση των Βέλγων πολιτών ήταν μη αναμενόμενη. Βγήκαν στους δρόμους να καταγγείλουν την τρομοκρατία, τα αίτιά της, να στηρίξουν τις οικογένειες των θυμάτων και να ξεκαθαρίσουν ότι οι ρατσιστικές φωνές που θέλουν να στιγματίσουν όλους του Βέλγους μουσουλμάνους, δεν θα περάσουν. Εδώ, στιγμιότυπο από την Bourse, το παλιό χρηματιστήριο, επίκεντρο μεγάλων συγκεντρώσεων.

15. Στον απόηχο των τρομοκρατικών επιθέσεων η βελγική κυβέρνηση, κήρυξε την κατάσταση έκτακτης ανάγκης μ έναν ιδιαίτερο τρόπο το γνωστό πλέον #BrusselsLockdown . Χιλιάδες στρατιώτες και αστυνομικοί βγήκαν στους δρόμους, πραγματοποιούσαν έλεγχους ενώ η κυβέρνηση αποθάρρυνε οι μεγάλες συγκεντρώσεις και εξαπέλυσε ένα ανθρωποκυνηγητό για να εντοπίσει τους συνεργάτες των τρομοκρατών.  Εδώ, οι στρατιώτες με καλυμμένα τα πρόσωπα φυλάσσουν την είσοδο του κεντρικού σιδηροδρομικού  σταθμού των Βρυξελλών.  

16. Κινητοποίηση ενάντια στη CETA, το συμφωνία ελεύθερου εμπορίου μεταξύ ΕΕ και Καναδά. Μια από τις σπάνιες φορές που οι διαδηλωτές κατάφεραν να φτάσουν μπροστά στο κτίριο του Συμβουλίου όπου διεξαγόταν η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ όπου θα υπογραφόταν η επίμαχη συμφωνία.

17. Το Σάββατο στις 6 Μαΐου το «Σπίτι Ευρωπαϊκής Ιστορίας» άνοιξε τις πόρτες του. Εδώ ένα από τα εκθέματα από την δεκαετία του 70. Η αφίσα λέει: «Σταματήστε τον Κομμουνισμό. Είναι δουλειά όλων».

18. Στιγμιότυπο από την επέτειο των 60 χρόνων από την υπογραφή της Συνθήκης της Ρώμης, στη Ρώμη.  Ένας συμβολικός εορτασμός με το όποιο οι αρχηγοί των  27 κρατών μελών θέλουν δείξουν οι αρχηγοί των χωρών το πόσο πολύ καλά πάει η ΕΕ, υπό το βάρος το Brexit. Εδώ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δείχνει ξεκάθαρα τον ….ενθουσιασμό του.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: