Φρίντα Κάλο – Ντιέγκο Ριβέρα: Από το Μεξικό στην Πολωνία

«Είναι αδύνατο να διαχωριστεί η ζωή της από το έργο της. Οι πίνακές της είναι η βιογραφία της».

Η Φρίντα Κάλο, η πιο γνωστή μεξικανή καλλιτέχνης, γεννήθηκε στις 6 Ιουλίου 1907 στην Πόλη του Μεξικό. Είναι γνωστή για τις αυτοπροσωπογραφίες της, οι οποίες αποτυπώνουν τον πόνο και το πάθος μέσα απ’ τα έντονα και φωτεινά χρώματα που χρησιμοποιούσε. Σε ηλικία 22 ετών η Κάλο παντρεύτηκε τον διάσημο μεξικανό ζωγράφο, Ντιέγκο Ριβέρα. Το 1953, για την πρώτη ατομική της έκθεση στο Μεξικό, ένας κριτικός έγραψε: «Είναι αδύνατο να διαχωριστεί η ζωή της από το έργο της. Οι πίνακές της είναι η βιογραφία της».

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα: Από το Μεξικό στην Πολωνία

Αυτοπροσωπογραφία με αγκάθινο κολιέ και κολιμπρί (1940)

Η επιμελήτρια της έκθεσης Δρ. Helga Prignitz-Poda μιλώντας για την Κάλο, τόνισε:

«Η ζωγραφική της, το ταλέντο της, ήταν το μοναδικό δώρο που θα μπορούσε να δώσει σε άλλους. Για τη Φρίντα, η αγάπη ήταν το πιο σημαντικό κομμάτι της ζωής της, η βάση της ζωής της. Ανυπότακτη ως άτομο, έσπασε πολλά πρότυπα και ήθελε να είναι ένα ασυνήθιστο άτομο, ένα άτομο ενάντια στον κανόνα.

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα: Από το Μεξικό στην Πολωνία

Frida Kahlo: The love embrace of the universe the earth

Και παρόλο που η ζωή της ήταν εξαιρετικά πολύχρωμη, η έκθεση επικεντρώνεται κυρίως στη ζωγραφική της. Αν και ότι ο τρόπος που έζησε, συναντήθηκε τέλεια με την ανάπτυξη της μεξικανικής ζωγραφικής στις αρχές του 20ού αιώνα».

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα: Από το Μεξικό στην Πολωνία

Πορτραίτο του Ντιέγκο Ριβέρα (1937)

Η έκθεση αποτελείται από 28 έργα της Κάλο, 10 του Ριβέρα, από έργα μαθητών τους και πολλές φωτογραφίες τους των δεκαετιών του ’30 και του ’40 από τον Nickolas Muray και φωτογραφίες της Κάρλο από την Bernice Kolko. Σε ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα θα προβάλλεται ντοκιμαντέρ για το έργο και τη ζωή τους.

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα: Από το Μεξικό στην Πολωνία

Αριστερά: Frida by Nickolas Muray – Δεξιά: Frida by Bernice Kolko

Η έκθεση ολοκληρώνεται με το αφιέρωμα στην έκθεση της μεξικανικής τέχνης στην Πολωνία το 1955. Ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα στην πολωνική καλλιτεχνική ζωή στη δεκαετία του 1950. Στην έκθεση εκείνη εκτέθηκε για τελευταία φορά ο πίνακας της Κάλο «La Mesa Herida» (The Wounded Table), ο μεγαλύτερος πίνακας που ζωγράφισε, διαστάσεων 122 cm × 244 cm.  

Φρίντα Κάλο - Ντιέγκο Ριβέρα: Από το Μεξικό στην Πολωνία

La Mesa Herida, 1940 (χαμένος).  Ο πίνακας φωτογραφήθηκε τρεις φορές μεταξύ 1940 και 1941, σώζεται ένα αντίγραφό του.

Η έκθεση θα διαρκέσει από τις 28 Σεπτεμβρίου έως τις 21 Ιανουαρίου 2018. Δείτε στο βίντεο πλάνα από την έκθεση:

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: