«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Μιχάλης Παπανικολάου

Το οπτικοακουστικό τοπίο και ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού από χθες είναι φτωχότεροι. Έφυγε από τη ζωή ο αγωνιστής, ο σκηνοθέτης, δάσκαλος και ποιητής, Μιχάλης Παπανικολάου.

Την απώλεια του σκηνοθέτη, δάσκαλου και ποιητή Μιχάλη Παπανικολάου ανακοίνωσε η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών.

O Mιχάλης Παπανικολάου γεννήθηκε στον Πύργο. Παράτησε την Ιατρική στον τρίτο χρόνο για να σπουδάσει θέατρο και κινηματογράφο όπου και εργάστηκε στη συνέχεια σα βοηθός μέχρι να «γυρίσει» την πρώτη του ταινία. Σκηνοθέτησε θέατρο, κινηματογράφο, τηλεόραση και ραδιόφωνο. Έγραψε θεατρικά έργα, διηγήματα για τον περιοδικό Τύπο, στίχους τραγουδιών, σενάρια και εκδόθηκαν πέντε συλλογές ποιημάτων του. Έργα του μεταφράστηκαν στα αγγλικά. Υπήρξε ιδρυτικό μέλος θεατρικών σχημάτων και θεάτρων. Δίδαξε σε σχολεία (δραματικές σχολές), θέατρο και κινηματογράφο.

«Έφυγε» ο σκηνοθέτης Μιχάλης Παπανικολάου

Μιχάλης Παπανικολάου

Η ανακοίνωση της Δημοκρατικής Ενότητας Σκηνοθετών:

«Το οπτικοακουστικό τοπίο και ο χώρος της τέχνης και του πολιτισμού από χθες είναι φτωχότεροι. Από χθες δε βρίσκεται ανάμεσα μας  ο συνάδελφος, ο συναγωνιστής, ο σκηνοθέτης, δάσκαλος και ποιητής, Μιχάλης Παπανικολάου.

Ο Μιχάλης Παπανικολάου ήταν ένας άνθρωπος δραστήριος τόσο στην καλλιτεχνική, όσο και στην συνδικαλιστική και κοινωνική ζωή του.

Σκηνοθέτησε πλήθος θεατρικών παραστάσεων, τηλεοπτικά επεισόδια και κινηματογραφικές ταινίες. Παράλληλα ασχολήθηκε με την ποίηση εκδίδοντας αρκετές ποιητικές συλλογές.

Στη συνδικαλιστική του δράση διετέλεσε μέλος του ΔΣ της Εταιρείας Ελλήνων Σκηνοθετών, καθώς και του εισπρακτικού μας φορέα. Υπήρξε δραστήριο και ανήσυχο πνεύμα, μαχητικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των σκηνοθετών.

Θα τον θυμόμαστε ακόμα για τις ουσιαστικές παρεμβάσεις του στις γενικές συνελεύσεις της ΕΕΣ, πάντα με καίριες και ζωντανές τοποθετήσεις.

Η πολυσύνθετη προσωπικότητα του, το έργο του καθώς και η αγωνιστική του δράση, θα κρατάνε ζωντανή τη θύμηση του στους φίλους του, τους συναγωνιστές και τους συναδέλφους μας!

Η πολιτική του κηδεία θα γίνει την Πέμπτη 18/5, 2.00 μ.μ. στο Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών.

Η Δημοκρατική Ενότητα Σκηνοθετών εκφράζει τη βαθιά της λύπη και τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του και στους οικείους του.

Καλό ταξίδι Μιχάλη, θα μας λείψεις!»

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: