«Αναλώσιμοι εργαζόμενοι ή Εκδικητές» – Ποιος κουκουλώνει εργατικά ατυχήματα;

Τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 3 εργατικά ατυχήματα στην παραγωγή «Οι αναλώσιμοι 4» που τα γυρίσματα της λαμβάνουν χώρα στην Θεσσαλονίκη. Πριν ένα μήνα έγινε το σοβαρότερο, με εργαζόμενο – κασκαντέρ, ατύχημα που οδήγησε τον εργαζόμενο στην εντατική. Δεν ανεχόμαστε να είμαστε «αναλώσιμοι», αλλά είμαστε διεκδικητές της ζωής και δουλειάς με δικαιώματα!

Τον τελευταίο μήνα έχουν γίνει 3 εργατικά ατυχήματα στην παραγωγή «Οι αναλώσιμοι 4» που τα γυρίσματα της λαμβάνουν χώρα στην Θεσσαλονίκη. Στην συγκεκριμένη παραγωγή εργάζονται δεκάδες Έλληνες και ξένοι εργαζόμενοι, τεχνικοί και μια σειρά από ειδικότητες. Πριν ένα μήνα έγινε το σοβαρότερο, με εργαζόμενο – κασκαντέρ, ατύχημα που οδήγησε τον εργαζόμενο στην εντατική. Ο συνάδελφος έχει βγει τώρα πια από την εντατική και βελτιώνεται η υγεία του. Πριν 10 ημέρες υπήρξε πτώση εργαζόμενου με αποτέλεσμα να χτυπήσει στο γόνατο του ποδιού του. Ο τρίτος τραυματισμός έγινε πριν μία εβδομάδα όταν κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων, όχημα χτύπησε εργαζόμενο, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί. Η εταιρεία παραγωγής με επίσημο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε δήλωσε ότι «οι πληροφορίες και δηλώσεις στον Τύπο αναφορικά με ατυχήματα είναι ανακριβείς. Η παραγωγή της ταινίας “Αναλώσιμοι 4” λαμβάνει όλες τις απαιτούμενες προφυλάξεις για να εγγυηθεί την ασφάλεια του συνεργείου».

Αντίστοιχη προσπάθεια αλλοίωσης των πραγματικών γεγονότων, έγινε και από τον πρόεδρο του ΕΚΟΜΕ, Πάνου Κουάνη, ο οποίος δήλωσε πως «είναι μία δύσκολη παραγωγή, δράσης και πράγματι υπήρξαν δύο τραυματισμοί», όμως έγιναν πριν από έναν μήνα και δεν ήταν σοβαροί, καταλήγοντας πως «μιλάμε δηλαδή για ένα πραγματικό γεγονός που μεταφέρθηκε με σάλτσα». Αναρωτιόμαστε αν το ατύχημα που είχε ο εργαζόμενος και τον οδήγησε στην εντατική και παραλίγο να του στοιχίσει την ζωή αν είναι σοβαρό ή όχι!!!

Με τα συγκεκριμένα εργατικά ατυχήματα, φαίνεται ακόμα πιο ξεκάθαρα ότι γίνεται τεράστια προσπάθεια από την εργοδοσία να «κουκουλωθούν» εργατικά ατυχήματα, τα τεράστια προβλήματα και οι άθλιες εργασιακές συνθήκες που επικρατούν σε όλους τους χώρους δουλειάς, στην προσπάθεια αυτή μπαίνει σε «ρόλο πυροσβέστη» και συγκάλυψης και το ΕΚΟΜΕ.

Η διαμόρφωση «κατάλληλου επενδυτικού περιβάλλοντος», η χρηματοδότηση του 40% των παραγωγών από το ΕΚΟΜΕ, το περίφημο Cash rebate (επενδυτικό κίνητρο για τις επιλέξιμες δαπάνες μιας κινηματογραφικής ταινίας που θα γυριστεί στην Ελλάδα), το φτηνό εργατικό δυναμικό Ελλήνων και ξένου ειδικευμένου δυναμικού, οδηγεί τις παραγωγές αυτές να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους.

Μετά από το τραγικό συμβάν που έγινε στην άλλη πλευρά του ατλαντικού, με τον θάνατο της διευθύντριας φωτογραφίας στην ταινία «RUST», μετά τον θάνατο του εργαζόμενου στις εγκαταστάσεις της COSCO, με τα καθημερινά εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν και αποκρύπτονται και στον δικό μας κλάδο αλλά και αλλού, για ακόμη μια φορά γινόμαστε μάρτυρες της κατάστασης αυτής, που θέλει τους εργαζόμενους να δουλεύουν χωρίς τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, γιατί αυτά κοστίζουν.

Που τα εξαντλητικά ωράρια, με τα 10ωρα και τα 12ωρα, είναι θεσμοθετημένα και απλήρωτα, και στα γυρίσματα ταινιών να ξεπερνάνε ακόμα και τις 16 ώρες ημερησίως. Με εργαζόμενους στα όρια της εξόντωσης, που ζουν για να δουλεύουν, που δεν έχουν ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά τους, με τα παιδιά τους.

Συνάδελφοι, όπως δυστυχώς αποδεικνύει η ίδια η πραγματικότητα, τα ολοένα και συχνότερα εργατικά ατυχήματα που συμβαίνουν, δεν τα φέρνει η «κακιά» στιγμή.

Αυτό είναι το αποτέλεσμα της εντατικοποίησης της εργασίας, που βιώνουμε στους χώρους δουλείας.

Είναι ηλίου φαεινότερο ότι οι επενδύσεις και η ανάπτυξη που μας λένε, δεν είναι για μας, δεν εκφράζεται σε δουλειά και ζωή με σύγχρονες ανάγκες, αλλά απεναντίας, μας θέλουν να δουλειύουμε σε εξοντωτικές συνθήκες, να ζούμε μόνο για να δουλεύουμε.

Επειδή δεν ανεχόμαστε να είμαστε «αναλώσιμοι», αλλά είμαστε διεκδικητές της ζωής και δουλειάς με δικαιώματα

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ

Να παρθούν τώρα όλα τα μέτρα ασφαλείας στα γυρίσματα της ταινίας και σε όλους τους χώρους δουλειάς.
Υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας σε όλους τους χώρους.
Για να δουλεύουμε και να ζούμε με αξιοπρέπεια.

Αγωνιστική Συσπείρωση Εργαζομένων στο Οπτικοακουστικό

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: