Το Ευρωκοινοβούλιο απολύει εργολαβικούς εργαζόμενους εν μέσω πανδημίας!

Πώς να μην νιώθουν ελεύθεροι να κάνουν χιλιάδες απολύσεις μονοπώλια κι επιχειρήσεις, όταν παίρνουν το καλό παράδειγμα από το Ευρωκοινοβούλιο;

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ υπέβαλε επιστολή στον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου καταγγέλλοντας τις απαράδεκτες απολύσεις εργολαβικών εργαζόμενων, εν μέσω πανδημίας, που είναι έμπρακτη στήριξη στις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζόμενων από επιχειρήσεις σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Στην επιστολή τους, οι Κώστας Παπαδάκης και Λευτέρης Νικολάου-Αλαβάνος σημειώνουν εξής:

«Προς: κ. Νταβίντ Μαρία Σασόλι, Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ερώτηση σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ. 2 του Κανονισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με τις απαράδεκτες απολύσεις στο Ευρωκοινοβούλιο εν μέσω της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Κύριε Πρόεδρε,

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ καταγγέλλει απερίφραστα τις απαράδεκτες απολύσεις εργολαβικών εργαζομένων (π.χ. εστιατόρια, καθαριότητα, ασφάλεια) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τις οποίες πληροφορούμαστε από δημοσιεύματα.

Ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η πανδημία του νέου κορονοϊού με χιλιάδες θύματα, οι εργαζόμενοι όχι μόνο είναι ανοχύρωτοι λόγω των τεράστιων ελλείψεων στα δημόσια συστήματα Υγείας από την πολιτική περικοπών όλων των προηγούμενων ετών που εφάρμοσαν η ΕΕ και οι κυβερνήσεις της, αλλά βρίσκονται αντιμέτωποι και με νέα επίθεση σε βάρος των δικαιωμάτων τους, με χιλιάδες απολύσεις, περικοπές μισθών, εκ περιτροπής εργασία, με έλλειψη ατομικών μέσων προστασίας και κατάλληλων συνθηκών για όσους συνεχίζουν να εργάζονται.

Η ΕΕ και τα όργανά της είναι οι πρώτοι που όχι μόνο θεσμοθετούν, αλλά και εφαρμόζουν πρακτικές όπως την ανάθεση εργασιών σε εργολάβους, την εντατικοποίηση της δουλειάς και τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, προκειμένου να διασφαλίζονται οι όροι της ανεμπόδιστης κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων.

Δεν πείθουν οι τοποθετήσεις περί αλληλεγγύης από τους προέδρους της Κομισιόν, του Συμβουλίου, του Ευρωκοινοβουλίου, τη στιγμή που στις ιδιαίτερα επικίνδυνες για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων σημερινές συνθήκες, η ΕΕ και τα όργανά της γίνονται σημαιοφόροι της αντεργατικής επίθεσης με τις απολύσεις των εργολαβικών εργαζομένων, που αποτελούν έμπρακτη στήριξη στις μαζικές απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι σε όλα τα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Με βάση τα παραπάνω, ζητάμε την τοποθέτηση του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με το αίτημα:

— Άμεσης ανάκλησης όλων των απολύσεων εργολαβικών εργαζομένων στις οποίες έχουν προβεί οι εργολάβοι (π.χ. εστιατόρια, καθαριότητα, ασφάλεια).

— Πλήρους διασφάλισης όλων των εργασιακών, μισθολογικών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων όλων των εργαζομένων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, χωρίς καμία διάκριση σε βάρος των εργολαβικών εργαζομένων.

— Μόνιμων και σταθερών συμβάσεων εργασίας για όλους τους εργαζόμενους χωρίς μεσάζοντες και εργολάβους».

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: