Τι έλεγε ο Λαφαζάνης για τη Μακεδονία και την Αλέκα, το 1992

H εθνικιστική υστερία του Συνασπισμού και του τότε προβεβλημένου στελέχους της Παναγιώτη Λαφαζάνη κατά των κομμουνιστών στο Μακεδονικό, με τα “αυτοκριτικά” λόγια του Γιάννη Μπαλάφα.

Ένα ενδιαφέρον κείμενο -αυτοκριτικής και καλά- του Γιάννη Μπαλάφα, από το “20 χρόνια χρειάστηκαν. Το χρονικό του εγχειρήματος του Συνασπισμού”, που είχε κυκλοφορήσει το μακρινό κι αθώο 2012, όταν ο Σύριζα ήταν ακόμα στην αντιπολίτευση. Αναδεικνύεται ανάγλυφα η στάση του τότε Συνασπισμού στο Μακεδονικό, ιδιαίτερα έναντι των “Λακεδαιμονίων”, που παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς είχαν τη μόνη συνεπή και απαράλλαχτη ως σήμερα στάση στο ζήτημα της ονομασίας της γειτονικής χώρας:

 

Η διαφορά της χώρας μας με την πρώην γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, για το θέμα της ονομασίας της γειτονικής χώρας, χρωμάτισε την ελληνική κεντρική πολιτική σκηνή τους πρώτους μήνες του 1992.

Η θέση του Συνασπισμού επηρεάστηκε από την άποψη που κυριαρχούσε εκείνη την εποχή. Στις γραμμές του καλλιεργήθηκαν αυταπάτες ότι μπορούσε και να μη συγκρουστεί με την κοινή γνώμη και ταυτόχρονα να είναι διακριτή η αντιεθνικιστική του βάση.

Έτσι ο Συνασπισμός με απόφαση των οργάνων του, συμμετείχε στο γνωστό παμμακεδονικό συλλαλητήριο στη Θεσσαλονίκη ενάντια στα “Σκόπια”, για να διακηρύξει και αυτός ότι “Η Μακεδονία είναι ελληνική”. Ακόμη, το κεντρικό του στέλεχος Στέλιος Νέστωρ συμμετείχε στην επιτροπή διοργάνωσης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Π. Λαφαζάνης έκανε δήλωση ενάντια στην Αλ. Παπαρήγα που εκείνες τις ημέρες μίλησε για σλαβόφωνους στην Ελλάδα και ο βουλευτής Θεσσαλονίκης Λ. Κύρκος δήλωσε, μετά τη συμμετοχή του στο συλλαλητήριο, στο οποίο όπως ήταν φυσικό επικράτησαν πατριδοκάπηλα και εθνικιστικά συνθήματα, ότι επρόκειτο για μια “λαϊκή εκδήλωση”.

Στο διάστημα Φλεβάρης-Ιούνης 1992 συγκλήθηκαν συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Καραμανλή για ζητήματα εθνικού ενδιαφέροντος. Είναι χαρακτηριστικό ότι, στη σύσκεψη της 15ης Ιούνη για την ονομασία της γειτονικής χώρας, το κοινό ανακοινωθέν, που επέμενε στη μη χρήση του όρου “Μακεδονία”, το υπέγραψε και η πρόεδρος του ΣΥΝ Μ. Δαμανάκη, ενώ αρνήθηκε να το υπογράψει η Αλ. Παπαρήγα εκ μέρους του ΚΚΕ.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Notice: Only variables should be assigned by reference in /srv/katiousa/pub_dir/wp-content/themes/katiousa_theme/comments.php on line 6

1 Trackback

Κάντε ένα σχόλιο: