“Θα πέσετε μέσα στο λάκκο που ανοίγετε”- Το ΚΚΕ για την άρση της ασυλίας Αδαμοπούλου και Πολάκη

Ανοίγει ο δρόμος για βιομηχανία διώξεων σε βάρος βουλευτών. Και να το ξέρετε, θα το βρείτε κι εσείς μπροστά σας. Ανοίγετε έναν λάκκο, στον οποίο θα πέσετε κι εσείς μέσα, όταν ο βουλευτής δε θα μπορεί να πει τη γνώμη του και δε θα προστατεύεται η δραστηριότητά του. Εμείς δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρακτική.

Η κυβερνητική πλειοψηφία αποφάσισε την άρση της ασυλίας δύο βουλευτών: της Αγγελικής Αδαμοπούλου του ΜέΡΑ25 για την αναφορά της σε αστυνομικούς που βάζουν κουκούλα και πετάνε μολότοφ, και του Παύλου Πολάκη του ΣΥΡΙΖΑ για συκοφαντική δυσφήμηση.

Πρόκειται για μια άκρως επικίνδυνη εξέλιξη, που ανοίγει επικίνδυνα μονοπάτια και εγκαινιάζει μια βιομηχανία πολιτικών διώξεων εναντίον βουλευτών για πράξεις που σχετίζονται κατεξοχήν με την πολιτική, κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα. Αυτό ακριβώς τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, εκθέτοντας τη θέση του ΚΚΕ, που αρνείται να νομιμοποιήσει αυτή την πρακτική, αλλά και την ευθύνη των κομμάτων που ψήφισαν την αλλαγή -προς το χειρότερο- του άρθρου 62. Ο Γ. Γκιόκας σημείωσε επίσης πως πως η κυβερνητική πλειοψηφία ανοίγει επικίνδυνους δρόμους και θα πέσει η ίδια στον λάκκο που σκάβει.

Ακολουθούν μερικά χαρακτηριστικά αποσπάσματα και το βίντεο με την παρέμβασή του.

Τι προκύπτει ξεκάθαρα από τη συσσώρευση υποθέσεων, όπως της κ. Αδαμοπούλου; Η κυβέρνηση της ΝΔ προσπαθεί να εγκαινιάσει και να νομιμοποιήσει μια πρακτική άρσης της βουλευτικής ασυλίας για πράξεις ή γνώμες βουλευτών που σχετίζονται κατεξοχήν με την πολιτική, κοινοβουλευτική τους δραστηριότητα. Κάτι που απαγορεύεται δηλαδή και από την αναθεωρημένη μορφή του άρθρου 62 -την οποία εμείς, παρεμπιπτόντως, δεν ψηφίσαμε, γιατί θα μας οδηγούσε στο σημείο που φτάσαμε. Να αίρεται η ασυλία για τέτοιες πράξεις.

Και δεν είναι μόνο η κ. Αδαμοπούλου, αυτή είναι μόνο η πιο κραυγαλέα περίπτωση, γιατί εξέφρασε μια πολιτική εκτίμηση από το βήμα της βουλής. Είναι και άλλες περιπτώσεις, όπως του κ. Πολάκη και της κ. Πούλου, που δε συμφωνούμε να αρθεί η ασυλία τους.

Τι κάνετε όμως; Ξεκινάτε από κάποιες υποθέσεις που έχουν ενδεχομένως μια λογικοφάνεια, για να νομιμοποιήσετε μια πρακτική που έχει ουρές και προεκτάσεις, και αυτές σχετίζονται με τη λογοκρισία του βουλευτή, να μην προστατεύεται η πολιτική δραστηριότητά του. Για εμάς είναι ξεκάθαρο ότι κοινοβουλευτική δραστηριότητα σημαίνει ο βουλευτής να στηρίζει εργατικούς, λαϊκούς αγώνες, να δείχνει την αλληλεγγύη του σε μια απεργία που κηρύσσεται παράνομη, να συμμετέχει σε κινητοποιήσεις, από αυτές που απαγορεύετε σωρηδόν. Για εσάς τι σημαίνει πολιτική δραστηριότητα; Να είναι σε μια γυάλα ο βουλευτής και να μην μπορεί να αρθρώσει γνώμη;

Ανοίγει ο δρόμος για βιομηχανία διώξεων σε βάρος βουλευτών. Και να το ξέρετε, θα το βρείτε κι εσείς μπροστά σας. Ανοίγετε έναν λάκκο, στον οποίο θα πέσετε κι εσείς μέσα, όταν ο βουλευτής δε θα μπορεί να πει τη γνώμη του και δε θα προστατεύεται η δραστηριότητά του. Εμείς δε θα νομιμοποιήσουμε αυτή την πρακτική.

Θεωρούμε επίσης ότι έχουν ευθύνη τα κόμματα (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ) που ψηφίσατε μαζί την αλλαγή του άρθρου 62 και το κάνατε χειρότερο, για να οδηγηθούμε σε τέτοια φαινόμενα. Αυτή είναι η ευθύνη σας, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ, και τα λούζεστε τώρα. Δε συζητάω καν, κ. Αδαμοπούλου, αν είχε περάσει η πρόταση του ΜεΡΑ-25 να μην υπάρχει καθόλου άρθρο 62. Θα πηγαίνετα τώρα κατευθείαν στον εισαγγελέα και ούτε συζήτηση θα γινόταν.

Εμείς δε φοβόμαστε και δε νομιμοποιούμε τέτοιες πρακτικές. Δε φοβόμαστε, γιατί όλος ο κόσμος ξέρει πώς κινούμαστε. Αλλά εσείς ανοίγετε επικίνδυνα μονοπάτια, που θα πέσετε κι εσείς μέσα.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: