Τάσος Τσιαπλές: Για να γίνει για το λαό της Θεσσαλίας και γενικότερα, καλύτερη η νέα χρονιά, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική ΕΕ, κυβέρνησης, περιφέρειας

Η τοποθέτηση του επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσου Τσιαπλέ, στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, για την εκλογή προεδρείου

Στην συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας (7/1/24), εκλέχθηκε το νέο προεδρείο και τα μέλη της Περιφερειακής Επιτροπής. 

Από την πλευρά της Λαϊκής Συσπείρωσης, προτάθηκε και εκλέχθηκε ομόφωνα στη θέση του γραμματέα ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Τέγος.

Στην Περιφερειακή Επιτροπή, που με βάση τον απαράδεκτο νόμο, όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης υποχρεωτικά συμμετείχαν σε ένα ψηφοδέλτιο, γεγονός που έδινε στην μείζονα αντιπολίτευση την δυνατότητα να εκλέξει όλες τις έδρες, όπως και έγινε, αφού δεν δέχθηκε την πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης, για να εκπροσωπηθούν και οι 3 παρατάξεις της αντιπολίτευσης με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος η κάθε μια. Έτσι η εννιαμελής περιφερειακή επιτροπή αποτελείται μόνο από τους συμβούλους της πλειοψηφίας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) και της μείζονος αντιπολίτευσης (Ν.Δ), αφού ο προτεινόμενος από την Λαϊκή Συσπείρωση, συγκέντρωσε μόνο τις ψήφους των 3 συμβούλων της. 

Μιλώντας στην αρχή της συνεδρίασης, ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Τάσος Τσιαπλές, ανέφερε τα εξής:

Εύχομαι καλή χρονιά, με υγεία και ειρήνη. 

Βεβαίως για να γίνει για το λαό της Θεσσαλίας και γενικότερα, καλύτερη η νέα χρονιά, χρειάζεται να δυναμώσει ο αγώνας του ενάντια σε κάθε αντιλαϊκή πολιτική Ε.Ε, κυβέρνησης, περιφέρειας, διεκδικώντας να ικανοποιούνται ανάγκες των πολλών και όχι της πλουτοκρατίας.

Σ’ αυτό το μετερίζι οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Λαϊκής Συσπείρωσης θα είμαστε σταθερά, όπως και τα προηγούμενα χρόνια, αξιοποιώντας την αυξημένη εκλογική δύναμη που μας έδωσαν εργατικές και λαϊκές δυνάμεις στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, αλλά μας έκλεψε σε έδρες ο ληστρικός εκλογικός νόμος.    

Θα αγωνιζόμαστε μαζί:

Με τους πλημμυροπαθείς, πυρόπληκτους και σεισμόπληκτους, για να αποζημιωθούν 100%, για να αποκατασταθούν γρήγορα οι καταστροφές σε σπίτια, χωράφια, επαγγελματική στέγη, των υποδομών και των πλημμυρισμένων περιοχών, για να θωρακιστεί η Θεσσαλία με ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αντιπλημμυρικών, αντιπυρικών και αντισεισμικών έργων, για να μην γίνει η πλημμύρα ευκαιρία για το ξεκλήρισμα των βιοπαλαιστών αγροτών και συγκέντρωσης της γης σε χέρια λίγων, για να μη γίνει νέα επέλαση «πράσινων» ενεργειακών ομίλων με φ/β, αιολικά, LNG. 

Με τους εργάτες, τους αυτοαπασχολούμενους, τους αγρότες που είναι στους δρόμους, γιατί υποφέρουν από τις συνέπειες της πλημμύρας, την ακρίβεια, την φοροληστεία, την ανεργία, την υποβάθμιση, εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, της παιδείας, της ενέργειας, του νερού, υπηρεσιών και τομέων των ΟΤΑ.

Ενάντια στη μετατροπή της Θεσσαλίας και της χώρας μας σε μια τεράστια αμερικανική βάση του θανάτου, σε κάθε εμπλοκή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και σχεδιασμούς στην Παλαιστίνη, τη Μ.Ανατολή, την Ουκρανία, τα Βαλκάνια, το Αιγαίο και αλλού.

Οι πολιτικοιδεολογικές διαφορές μεταξύ των παρατάξεων του Π.Σ είναι γνωστές, όπως και το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας περιφερειών και δήμων, το οποίο παλεύουμε να καταργηθεί, όπως και ο ληστρικός εκλογικός νόμος και να καθιερωθεί η απλή και ανόθευτη αναλογική.

Αυτό δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθούμε την παραπέρα υποβάθμιση της λειτουργίας του, την μετατροπή του σε επικυρωτή της πολιτικής της περιφερειακής αρχής και τον περιορισμό του ρόλου και του λόγου της αντιπολίτευσης και ειδικότερα σε ότι μας αφορά. 

Απ’ αυτή την άποψη θεωρούμε λάθος, ότι στην ορκωμοσία του Π.Σ, ο νέος περιφερειάρχης δεν έδωσε το λόγο στους επικεφαλής των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και έκανε ένα μονόλογο.   

Σε ότι αφορά την εκλογή του προεδρείου του Π.Σ, με βάση το Ν. 5056/23, οι αρμοδιότητες παραμένουν στο πρόσωπο του προέδρου, αλλά θα συμμετέχουμε σ’ αυτό, διεκδικώντας να λειτουργεί όσο γίνεται πιο συλλογικά και να αναδεικνύουμε θέματα που αφορούν τις λαικές ανάγκες στο Π.Σ.

Ως τρίτη σε δύναμη παράταξη, μας αναλογεί η θέση του γραμματέα και προτείνουμε γι’ αυτή, τον συνάδελφο Νίκο Τέγο. 

Σε ότι αφορά την Περιφερειακή Επιτροπή, που θεσπίστηκε με τον ίδιο νόμο, αποτελεί ένα υπερσυγκεντρωτικό όργανο με πολλές αρμοδιότητες, αφυδατώνοντας περισσότερο το Π.Σ. που εκλέγεται από το λαό.

Ο τρόπος συγκρότησής της βάσει του νόμου, δίνει ενισχυμένη πλειοψηφία στην παράταξη του περιφερειάρχη, αλλά και τη δυνατότητα αλλοίωσης της λαϊκής θέλησης όπως αυτή εκφράστηκε στις πρόσφατες περιφερειακές εκλογές, αφού επιβάλει κοινό ψηφοδέλτιο για όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, που με βάση τις έδρες που έχει η μείζονα αντιπολίτευση μπορεί να εκλέξει όλες τις έδρες που αναλογούν στην αντιπολίτευση, αποκλείοντας άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Ως Λαϊκή Συσπείρωση, θεωρούμε ότι πρέπει να εκπροσωπούνται στην Π.Ε. όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, με ένα τακτικό και ένα αναπληρωματικό μέλος, όσο αυτό είναι δυνατό βάσει του αντιλαικού νομικού πλαισίου, καθώς κάθε παράταξη έχει τις δικές της θέσεις και δράση, σε σχέση με τις υπόλοιπες και ζητάμε να γίνει αυτή πρόταση δεκτή και απο τις άλλες δυο παρατάξεις της αντιπολίτευσης.

Facebook Twitter Google+ Εκτύπωση Στείλτε σε φίλο

Κάντε ένα σχόλιο: